HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
LAAJASALON ENNEN VUOTTA 1940 KÄYTTÖÖN OTETUT RAKENNUKSET

Villa Strandbo, päärakennus09141200010607001
Katuosoite:Matosaarentie 16
Käyttöönottovuosi:0
Suunnittelija: 
Muut suunn.:Arkkitehti Robert Gunst
Alkuperäiskäyttö:Loma-asunnot
Nykykäyttö:Pientalot
Rakennushistoria:

Rakennus sijaitsee alueella, joka vuonna 1798 jaettiin Holmgårdin kartanosta ja joka kuului sen jälkeen Jollaksen kartanolle. Vuonna 1890 Jollaksen kartanosta lohkaistiin huvilan palsta Rantala 1:24, jonka osti insinööri Herman Jägerholm. Palsta käsitti nykyisen huvilan kiinteistön ja sen koillispuolella olevan kiinteistön. Huvilarakennus saattaa olla peräisin palstajaon ajalta tai se sattaa olla rakennettu ennen palstajakoa. Vuonna 1886 tarkistetussa venäläisessä topografikartassa on Villa Strandbon paikalle merkitty rakennus.

Huvila pysyi Jägerholmin omistuksessa ainakin 1910-luvulle asti. Vuonna 1919 Rantalan palstan ja Villa Starndbon osti insinööri Lorentz Kristoffer Petrell ja vaimonsa Hulda Elisabet. Vain kolme vuotta myöhemmin rakennus vaihtoi jälleen omistajaa ja 1922 se siirtyi johtaja Otto Hallbäckin omistukseen, jolla se pysyi ainakin 1930-luvulle asti.

Vuonna 1989 haettiin lupaa avokuistin rakentamiseen, sisäänkäynti- ja huonemuutoksiin (arkkitehti Robert Gunst).

Vuonna 2008 huvila oli yksityisomistuksessa ja ympärivuotisessa asuinkäytössä.

Kerroslukumäärä:Kaksikerroksinen rakennus.
Perustus:Graniittiharkko, betoni
Runko:Hirsi, puu
Julkisivut:Rakennuksen taitekatto on katettu pellillä. Julkisivujen pysty- ja vaakapaneloinnit on maalattu tummanruskeaksi. Julkisivujen koristelistat ovat valkoiset.
Ymp. kuvaus:Villa Strandbon pihapiiriin kuuluu päärakennusken lisäksi talousrakennus. Pihalla on betonista rakennettuja vanhoja rakenteita, kuten portaita.
Suojelutilanne:

sr-2. Kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus. Rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivun tai vesikaton kaupunkikuvallista arvoa. Mikäli rakennuksessa on aikaisemmin suoritettu tällaisia toimenpiteitä, on rakennus korjaus- tai muutostöiden yhteydessä pyrittävä korjaamaan rakennuksen tyyliin hyvin soveltuvalla tavalla. Asemakaava 11240/vahvistettu 13.10.2004.

Lausunnot:

Helsingin kaupunginmuseo Helsingin kaupunginhallitukselle 27.1.1998: "Lausunto Itä-Jollaksen osayleiskaavaehdotuksesta (nro 10541) (kkanslian lausuntopyyntö 15.2. 1997 dno 1997 - 2685 / 522)"

Piirustusaineisto:Rakennusvalvontaviraston arkistossa on rakennusta koskevaa materiaalia mutta ei originaalipiirustuksia. Rakennuksen originaalipiirustuksia ei tavoitettu.
Lähteet:

Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston arkisto.
Hämeenlinnan maakunta-arkisto. Lainhuudatuskortisto.
Maanmittauslaitoksen arkisto. Degerön kylän maarekisterikirja.
Vantaan kaupunginarkisto. Helsingin maalaiskunnan kiinteistöveroluettelot.
Harvia, Yrjö 1936. Erikoisselvitys itäisen saariston liitosalueesta. Helsinki.

Luokitus:Luokka 1b - kulttuurihistoriallinen rakennusinventointi

 Arvotuskriteerit:
Rakennuksen arkkitehtuuri on harkittua ja viimeisteltyä.
Rakennukseen liittyy paikallishistoriallisia arvoja.
Rakennus on säilynyt osin alkuperäisessä asussaan.
 
 Takaisin edelliselle sivulle