HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
LAAJASALON ENNEN VUOTTA 1940 KÄYTTÖÖN OTETUT RAKENNUKSET

Stansvikin kartanoalueeseen liittyvä Schaumanin huvila eli Tornihuvila09141200010253020
Katuosoite:Koirasaarentie 23
Käyttöönottovuosi:1874
Rakennuttaja:August Schauman
Suunnittelija: 
Alkuperäiskäyttö:Loma-asunnot
Nykykäyttö:Kokoontumisrakennukset
Rakennushistoria:

Von Willebrandien aikaan kesävieraiden määrä kasvoi Stanvikissä. Huvilatontteja myös vuokrattiin ulkopuolisille. Ensimmäinen huvilatontti vuokrattiin 1870-luvulla, jolloin maisteri, sanomalahtimies August Schauman vuokarasi tontin Stansvikin kaivoshuvilan läheltä. Hän rakennutti tontille muodikkaan uusrenessanssityylisen kesähuvilan. On myös maininta, että rakennus tai sen osa olisi siirretty paikalle kartanoalueelta.

Kerroslukumäärä:Kaksikerroksinen rakennus.
Perustus:Luonnonkivi
Runko:Hirsi
Julkisivut:Koristeellinen uusrenessanssityylinen huvila on pohjakaavaltaan monimuotoinen. Se muodostuu kahdesta samansuuntaisesta rakennusrungosta, joiden väliin tehtiin nivelosa. On mahdollista, että pienempi hirsinen takaosa on vanhempi rakennus, jota näin laajennettiin. Julkisivuissa hallitseva on torni ja sen alapuolella sijaitseva katoksellinen avokuisti. Torni oli alun perin kaksikerroksinen, sitä on myöhemmin madallettu. Rakennus on osin vuoraamaton, osin vaakalaudoituksella ja osin pystyrimalaudoituksella vuorattu. Julkisivuväritys on vaalea beige ja ruskeaa on käytetty korostevärinä. Katemateriaali on huopaa.
Sisätilat:Huvilassa on kahdeksan huonetta ja keittiö. Huonejako on säilynyt hyvin ja mm. alkuperäisiä uuneja ja sisäovia on säilynyt.
Ymp. kuvaus:Rakennus liittyy kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Stansvikin kartanoalueeseen. Huvila on näkyvällä paikalla Koirasaarentien varrella. Sen pihapiiriin kuuluu pieni Alppimajaksi kutsuttu vierasmaja.
Suojelutilanne:

Alue on osa valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä.
Asemakaavan luonnos 2009. Suojeltava rakennus.

Lausunnot:
Lähteet:

Stansvikin kartanoalue, ympäristöhistoriallinen selvitys. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2003:1.

Luokitus:Luokka 1b - kulttuurihistoriallinen rakennusinventointi

 Arvotuskriteerit:
Rakennukseen liittyy merkittäviä rakennustaiteellisia arvoja.
Rakennukseen liittyy merkittäviä paikallishistoriallisia arvoja.
Rakennus on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan tai tehdyt muutokset on onnistuneesti sopeutettu olemassaolevaan rakennukseen.
 
 Takaisin edelliselle sivulle