Kartta | Talot

Puurakentaminen Helsingin niemellä

Helsinki oli 1800-luvun alussa vaatimaton n. 3000 asukkaan puukaupunki, jossa oli vain muutama kivirakennus. Kaupungin tehokkaimmin rakennetut korttelit sijaitsivat nykyisen Kruununhaan alueella, silloisten rantojen tuntumassa. Asukkaita kannustettiin rakentamaan kivitaloja, lähinnä paloturvallisuussyistä. Yleisesti oltiin sitä mieltä, että kaupunkien keskusosan tulisi olla kivestä rakennettu. Useimmiten rakennusmateriaaliksi valittiin kuitenkin tiiltä halvempi ja tutumpi puu. Kivirakennustaito oli harvinaista.
Nikolainkatu (nyk. Snellmanninkatu). Taustalla Nikolainkirkko (nyk. Tuomiokirkko) Kuva: Tuntematon/Hkm n. 1866. Suuri osa Helsinkiä paloi marraskuussa 1808. Tämän jälkeen kaupunkia alettiin ensimmäisen kerran rakentaa järjestelmällisesti ja valvotusti. Uudelleenrakennuskomitean ohjeiden mukaan keskustan talot oli rakennettava kivestä. Rakentaminen oli varsin vilkasta paloa seuranneina vuosina. Tähän oli syynä Helsingin uusi asema maan pääkaupunkina vuodesta 1812 lähtien sekä yliopiston muutto kaupunkiin, mikä lisäsi väestön määrää. Kivikeskustan ympärille rakentui melko nopeasti laaja ja yhtenäinen puukaupunki, jossa hallitseva rakennustyyppi oli yksikerroksinen vaakavuorattu hirsitalo. Asuinrakennukset sijoitettiin kadun suuntaisesti ja tontin reunaa kiersivät talousrakennukset: tallit, vajat ja ulkohuoneet. Rakennettu kaupunki laajeni käsittämään nykyisen Kruununhaan, Kluuvin, Kaartinkaupungin ja osia Kampista sekä Punavuoresta.
Vuonna 1865 annetun kaupunkien yleisen rakennusjärjestyksen perusajatuksena oli kaupunkien paloturvallisuuden parantaminen. Helsingissä lautakatot kiellettiin ja kivirakentamiselle määrättyjä kortteleita lisättiin. Tämän seurauksena matalan puukaupungin kivikeskusta alkoi hitaasti laajentua ja rakennuskorkeus kasvoi. Uudisrakentaminen ei ollut kovin vilkasta 1800-luvun puolivälissä, sillä asukasmäärä ja elinkeino-olot pysyivät entisellään. Vasta 1860- ja 1870-luvuilla rakentaminen kiihtyi yleisen vaurastumisen, teollisuuden kasvun ja liikenneolojen parantumisen myötä. Asemakaavoitetun kaupungin ulkolaidoilla, Kampinmalmilla, Ruoholahdessa, Punavuoressa ja Ullanlinnassa sekä Katajanokalla, puutalojen rakentaminen oli vilkasta.
Bulevardin ja Eerikinkadun kulma. Kuva: Signe Brander/Hkm 1907.Vuonna 1875 annetussa uudessa rakennusjärjestyksessä niemen reuna-alueet ja Katajanokka liitettiin asemakaavoitetun alueen piiriin. Tämä merkitsi yhä laajenevalla keskusta-alueella puutalojen purkamista mannermaisten esikuvien mukaisten ja tonttimaata tehokkaasti käyttävien korkeiden kivitalojen tieltä. Aluksi rakennuskorkeus oli rajoittamaton, vasta vuoden 1895 rakennusjärjestys rajasi sen keskustan alueella viiteen kerrokseen. Helsingin niemellä puutalojen määrä väheni vuosisadan loppua kohden ja vuosisadan vaihteen jälkeen alueelle ei juuri enää rakennettu puusta. Kaupungin silloisilla laita-alueilla, kuten Töölössä, Alppiharjussa ja Kalliossa, puurakentamisen perinne vielä jatkui.
Helsingin niemellä on säilynyt yksittäisiä esimerkkejä 1800-luvun puuarkkitehtuurista, joka aikanaan leimasi koko kaupunkia.

Kartta | Talot | Kaupunginmuseon kotisivu