Helsingin kaupunki    Helsingin kaupungin haku

Tiedote 2.12.2003

Nettimaunula-projekti päättyi – saavuttiko Maunula tietoyhteiskunnan ytimen?

Sitran ja Helsingin kaupungin rahoittama Nettimaunula-projekti oli paikallisyhteisöllisyyttä korostava tietoyhteiskunta- ja koulutushanke, joka alkoi kesäkuussa 2001 ja päättyi toukokuussa 2003. Projektissa kehitettiin Maunulaan jo aiemmin syntynyttä ”virtuaalista” paikallisyhteisöä. Käytännössä projekti toteutettiin parantamalla tietoteknistä infrastruktuuria, kouluttamalla asukkaita ja luomalla uusia sisältöjä tietoverkkoon. Tässä julkaisussa arvioidaan, miten Nettimaunula-projekti onnistui tavoitteissaan. Julkaisun kirjoittajat ovat sekä tietoyhteiskunta- ja osallisuusprojekteja käytännössä tehneitä että myös alan tutkijoita. Julkaisun tarkoituksena on antaa käytännöllisiä eväitä osallisuudesta tietoyhteiskunnassa.

Asukkaita haastateltiin

Tietoyhteiskuntakehitys muuttaa osallistumisen ja vaikuttamisen muotoja. Uudet viestinnän tavat ja verkostomaiset organisoitumisen muodot kuuluvat jo monien kansalaisten arkeen. Professori Ari-Veikko Anttiroiko toteaa, että kuntalaisten osallistumisen ja tietoyhteiskunnan yhteen sovittaminen edellyttää, että uudet osallistumisen muodot saadaan integroiduksi riittävän tiukasti demokraattiseen järjestelmään. Professori Sinikka Sassi pohtii, miten paikallisverkossa tapahtuva kommunikaatio voi – paitsi yhdistää alueen asukkaita toisiinsa – toisaalta tehdä samalla näkyväksi yhteisön sisällä piileviä jännitteitä. Tutkija Pia Bäcklund ja organisaatiopäällikkö Vesa Paavola korostavat, että toimiva verkko-osallisuus mahdollistaa osallistumisen ajasta ja paikasta riippumatta.

Tutkija Pasi Mäenpään mukaan Nettimaunulan yhteisöverkolla on ollut tärkeä merkitys aluetta uhkaavien muutosten vastustamisessa ja niistä tiedottamisessa. Projektipäällikkö Heli Rantanen kuvaa artikkelissaan projektin roolia Sitran Oppivat seutukunnat -hankkeessa ja sitä, miksi projektissa kulloinkin päädyttiin tietyntyyppisiin ratkaisuihin. Nettimaunulassa mm. kehitettiin selainpohjainen yhteisöverkko-ohjelma sekä kehitettiin taloyhtiöille malli, kuinka hankkia asukkaille edullisia laajakaistayhteyksiä. Tutkija Aija Staffans tuo esille, miten tietoverkko on helpottanut Suursuon ostoskeskuksen kehittämistä mahdollistamalla asukkaiden omien suunnitelmien esiin tulemisen. Aluekoordinaattori Hannu Kurjen mukaan Nettimaunula-projekti vaikutti merkittävästi alueen kommunikaatiorakenteen vahvistumiseen. Tämä voi tulevaisuudessa entisestään vahvistaa alueen omaehtoista, asukkaista ja muista alueen toimijoista lähtevää kehittämistyötä.


Lisätietoja: Tutkija Pia Bäcklund
Helsingin kaupungin tietokeskus
Puh: (09) 169 3604 tai email:
etunimi.sukunimi@hel.fi


Lähde: Bäcklund, Pia (toim). Tietoyhteiskunnan osallistuva kansalainen. Tapaus Nettimaunula. Helsingin kaupungin tietokeskus, tutkimuksia 2003:5 Hinta: 14 euroa (sis. alv. 8 %)

Käteismyynti: Tietokeskuksen kirjasto
Katariinankatu 3 tai
verkkokauppa:
www.hel2.fi/stadinkauppa


Tilaukset: Puh. (09) 169 2423 tai
verkkokauppa:
tietokeskus.tilaukset@hel.fi


Hinnasto: Hinnasto 1.1.-31.12 2003

 
  PL 5500, 00099 Helsingin kaupunki - Puh: (09) 1691 - Fax: (09) 169 3777 - t ietokeskus.kirjaamo@hel.fi