Helsingin kaupunki    Helsingin kaupungin haku

Tiedote 16.12.2003

Pieniä vuokra-asuntoja eniten keskustan tuntumassa

Helsingin asuinrakenne ja alueiden erityispiirteet ovat historiallisesti muotoutuneita. Asuinalueiden muotoutumiseen ja erilaistumiseen ovat myös vaikuttaneet mm. kaupungin maantieteellinen rakenne, maanomistussuhteet, rakennetut liikenneväylät ja merialueiden läheisyys. Nämä tekijät ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että Helsingin alueiden välillä on suuriakin eroja asuntokannassa, asumistasossa sekä asuntojen hinnoissa ja vuokrissa. Toisaalta, vaikka asumisen alueittaiset erot ovat joiltakin osin suuria, niin huomattava osa Helsingin alueista poikkeaa kaupungin keskiarvosta suhteellisen vähän.

Helsingin asunnoista yli puolet yksiöitä ja kaksioita

Helsingin asunnoista 61 prosenttia on yksiöitä ja kaksioita. Kolmioita on 21 prosenttia. Eteläisen, Keskisen ja suurelta osin Läntisen suurpiirin alueilla ovat yksiöt ja kaksiot vallitseva huoneistotyyppi. Koillisen, Kaakkoisen ja Itäisen suurpiirin asuntokannalle on leimallista kaksiot ja kolmiot. Eniten pieniä asuntoja on Kalliossa ja Alppiharjussa. Esimerkiksi Kallioon kuuluvalla Torkkelinmäellä on 97 % asunnoista yksiöitä ja kaksioita – yksiöitä 73 %. Suuria perheasuntoja on eniten Kuusisaaren, Marjaniemen, Tammisalon ja Paloheinän alueilla, joilla suuria perheasuntoja on yli kaksi kolmannesta asuntokannasta.

Eteläisessä, Keskisessä ja Läntisessä suurpiirissä kolme neljännestä vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista

Kaupungin asuntokannasta vuokra-asuntojen osuus on 46 %, omistusasuntojen 44 % ja asumisoikeusasuntojen osuus 2 %. Vähintään neljä viidennestä asunnoista on omistusasuntoja Paloheinässä, Marjaniemessä, Länsi-Pakilassa ja Tammisalossa. Vuokra-asuntojen osuus on suurin Viikin tiedepuiston, Suomenlinnan, Santahaminan, Talin, Veräjälaakson ja Ruoholahden alueilla.

Lukumääräisesti eniten vuokra-asuntoja on toisaalta keskustassa tai sen läheisyydessä olevilla alueilla (Taka-Töölö, Lauttasaari, Etelä-Haaga, Etu-Töölö, Linjat, Kamppi, Vallila, Torkkelinmäki, Harju ja Ullanlinna) ja toisaalta Helsingin vähän vanhemmissa lähiöissä (Kannelmäki, Kontula, Länsi-Herttoniemi, Maunula, Pohjois-Haaga). Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja oli eniten Eteläisen, Keskisen ja Läntisen suurpiirin alueilla, jonne sijoittui niistä kolme neljännestä.

Kalleimpien alueiden asuntojen keskihinta yli 3 300 – halvimpien 1 400 euroa neliöltä

Helsingin vanhojen asuntojen keskihinta vuoden 2002 lopussa oli 2 300 euroa neliöltä. Kalleimpien Helsingin keskustan alueiden – Kaivopuisto, Kaartinkaupunki, Katajanokka ja Eira – keskihinta oli yli 3 300 euroa neliöltä. Vastaavasti kaikkein halvimmilla alueilla hintataso oli noin 1 400–1 500 euroa neliöltä.

Julkaisu

Lisätietoja: Tutkija Maija Vihavainen
Helsingin kaupungin tietokeskus
Puh: (09) 169 3185 tai


Tilastonlaatija Virva Kuparinen
Helsingin kaupungin tietokeskus
Puh: (09) 169 3197 tai email:
etunimi.sukunimi@hel.fi


Lähde: Asuminen ja Helsingin alueet. Helsingin kaupungin tietokeskus, tilastoja 2003:25 sekä Verkkojulkaisuja 2003:20

Käteismyynti: Tietokeskuksen kirjasto
Katariinankatu 3 tai
verkkokauppa:
www.hel2.fi/stadinkauppa


Tilaukset: Puh. (09) 169 2423 tai
verkkokauppa:
tietokeskus.tilaukset@hel.fi


Hinnasto: Hinnasto 1.1.-31.12 2003

 
  PL 5500, 00099 Helsingin kaupunki - Puh: (09) 1691 - Fax: (09) 169 3777 - t ietokeskus.kirjaamo@hel.fi