Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

Nuorisopalvelukokonaisuus

 

 

Itäinen nuorisotyö

08.02.2022

 

Kumppanuusyksikkö

 

 

Kumppanuuspäällikkö

 

 

 

 

9 §

Nuorten toimintaryhmän Kollektiivi Juuret projektiavustushakemus 2022

HEL 2022-001128 T 02 05 01 00

Päätös

Kumppanuuspäällikkö myöntää nuorten toimintaryhmälle Kollektiivi Juuret 2 100 euron projektiavustuksen Emma ja Elham -nykytanssiteoksen kustannuksiin ajalle 13.1.- 10.7.2022 (ei kuitenkaan palkkoihin eikä palkkioihin).

Ohjeita avustuksen saajalle

Avustus maksetaan yhdessä erässä.

Selvitys avustuksen käytöstä kuittikopioineen sekä hankkeesta kertova materiaali (teksti ja/tai kuvia) on toimitettava 8.8.2022 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön projektiavustusselvityslomakkeella. Materiaali voidaan julkaista nuorisopalvelujen nettisivulla, jossa esitellään nuorten ryhmien projektiavustuksen tuella toteuttamia hankkeita.

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (www.hel.fi/nuorisonavustukset):

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/nuorisotoiminnan_avustukset/avustusten-myontamisperusteet

Avustusta saavan on käytettävä projektissaan Helsinki-kehystunnusta, joka käyttöohjeineen löytyy osoitteesta:

https://brand.hel.fi/tunnus/

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Päätöksen perustelut

Projektiavustus on kertaluontoinen nuorisotoiminnalliselle hankkeelle myönnettävä avustus, joka tähtää nuorten osallistamiseen ja sosiaaliseen vahvistamiseen. Sitä voi saada projektin, hankkeen, tapahtuman tai tilaisuuden toteuttamiseen tai siihen osallistumiseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Nuorten toimintaryhmä Taidekollektiivi Juuret koostuu nuorista tanssia harrastavista helsinkiläisistä, jotka ovat motivoituneita luomaan ja kehittämään uudenlaista nykytanssia. Ryhmän tavoitteena on mahdollistaa itseilmaisua ja luovuuden kehittämistä poikkitaiteellisen teoksen keinoin. Ydinryhmän lisäksi nuoria kutsutaan mukaan sosiaalisen median sekä avoimen haun kautta. Mukana olijoita yhdistää rakkaus harrastukseen.

Emma ja Elham on nykytanssiteos, jonka käsikirjoitus, ohjaus ja koreografia ovat ryhmän omia. Hakemuksen mukaan teoksen teemoilla ja tanssin keinoin tarkastellaan eriarvoisuutta, etuoikeuksia ja niiden puutteita, koulutusta ja sen roolia suomalaisessa yhteiskunnassa sekä mahdollistajana että raja-aitojen rakentajana. Tavoitteena on myös tuoda nykytanssi sellaisiin paikkoihin, jossa se ei perinteisesti näy ja mahdollistaa osallistumiskokemus kaikenikäisille ja –taustaisille katsojille.

Ryhmä käyttää monipuolisesti nuorisopalveluiden tiloja sekä tanssijoiden että bändin harjoituksiin ja varsinaisiin esityksiin. Emman ja Elhamin esitykset järjestetään Narrin näyttämöllä kesäkuussa 2022. Lisäksi yhteiskunnallisten teemojen keskusteluun nostamiseksi järjestetään kutsuvierasnäytös, johon kutsutaan nuorten lisäksi median edustajia, päättäjiä sekä eri asiantuntijoita teoksen teemojen ympäriltä. Kutsuvierasnäytös on suunniteltu järjestettävän 7.6.2022.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 3 350 euroa. Menot koostuvat kutsuvierastilan vuokrasta 1 500 euroa, muista tilavuokrista 600 euroa, markkinoinnista 300 euroa ja tarvikkeista 950 euroa. Tulot koostuvat haetun avustuksen lisäksi 850 euron lipputuloista. Lippujen hinnat halutaan pitää matalana osallistumisen mahdollistamiseksi.

Nuorten toimintaryhmässä on 15 jäsentä, joista 13 on 7-28 vuotiaita helsinkiläisiä. Näytöksiin arvioidaan osallistuvan yhteensä 370 henkilöä, joista 250 on 7-28-vuotiaita helsinkiläisiä. Ryhmän edustajia tavattiin valmisteluvaiheessa. Tapaamisessa keskusteltiin hankkeesta, ryhmän tulevaisuuden suunnitelmista sekä nuorisopalvelujen tukimuodoista nuorten ryhmille.

Nuorten toimintaryhmä Kollektiivi Juuret haki 2 500 euron projektiavustusta 13.1.2022 saapuneella hakemuksellaan.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021 § 202)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston päätöksen mukaisesti kumppanuuspäällikkö tekee päätöksen enintään 3 000 euron projektiavustuksista. (Nuorisojaosto 20.6.2017, § 4)

Lisätiedot

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09-310 89132

virpi.talasmaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Projektiavustusselvitys-lomake

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 1

+358 9 310 1060

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566