Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2019

1 (5)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

 

 

 

 

Asia/9

 

13.06.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 20

Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry:n projektiavustushakemus

HEL 2019-000436 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry:lle 10 260 euroa avustusta (enintään 540 euroa/osallistuja) Berliiniin suuntautuvan opintomatkan toteuttamiseen 11.–15.11.2019 menokohdalta 473000 2931500505. Avustussumma on ehdollinen sille, kuinka monta osallistujaa matkalle lähtee.

Selvitys avustuksen käytöstä kuittikopioineen on toimitettava 31.12.2019 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön projektiselvityslomakkeella.

Avustusta saavan on noudatettava nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä:

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/nuorisotoiminnan_avustukset/

Kaupungilla on oikeus periä myönnetyistä avustuksista omia tai kaupunkikonsernin saatavia, jotka ovat syntyneet avustettavan yhteisön lainojen takaamisen tai muun syyn (esim. vuokrien ja niiden viivästyskorkojen) johdosta. (Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet 12.12.2011)

Käsittely

Asian aikana kuultavana olivat nuorisosihteerit Tuulia Saves ja Virpi Talasmäki.

Esittelijä

aluepäällikkö

Tiina Hörkkö

Lisätiedot

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Projektiavustusselvitys

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry (Helsinki-Team) on helsinkiläisten nuorisopiirijärjestöjen yhteistyöjärjestö, johon kuuluu 19 helsinkiläistä nuorisopiirijärjestöä (avustushakemuksen jälkeen Oranssi ry on liittynyt Helsinki-Teamiin). Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsenyhdistyksiensä edunvalvojana, edistää nuorisotyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja arvostusta sekä kehittää järjestöjen välistä yhteistyötä. Yhdistyksen toiminta keskittyy koulutus-, neuvottelu- ja tiedotustoiminnan järjestämiseen. Helsinki-Teamilla ja kaupungin nuorisopalveluilla on yhteistyökäytäntöjen osalta laadittu kumppanuussopimus, jossa opintomatkan osalta todetaan, että vastuu niiden järjestämisestä on Helsinki-Teamille ja sinne kutsutaan mukaan myös kaupungin edustajia. Helsinki-Team on perustettu vuonna 1943, joskin sen nimi on matkan varrella pariin otteeseen muuttunut.

Nuorisopalvelulle ja toimialan nuorisojaostolle on myös varattu alustavasti kuusi paikkaa, jotka ovat opintomatkan talousarvion ulkopuolella. Helsinki-Team on järjestänyt nykyisen nuorisojaoston tukemia nuorisojärjestöjen työntekijöille tarkoitettuja opintomatkoja parin vuoden välein jo vuodesta 1992 lähtien, jolloin toteutettiin ensimmäinen matka Amsterdamiin. Matkojen palaute on ollut kiitettävää ja opintomatkoilla saatujen kokemusten kautta Helsingissä on kehitetty uusia toimintamalleja nuorisojärjestötyössä, esimerkkinä kumppanuusprojektit, järjestövetoiset nuorisotalot ja maahanmuuttajatyöhön liittyvät hankkeet.

Helsinki Team on esittänyt myös toiveen, että nuorisopalvelujen ja nuorisojaoston edustus olisi matkalla mukana, ei vain verkostoitumisen ja yhteisen ymmärryksen parantamiseksi, vaan myös matkalla syntyvien uusien ideoiden ja toimenpiteiden toteuttamisen helpottamiseksi. Kaupunkistrategia peräänkuuluttaa, että kaupungin ymmärtää roolinsa yhä enemmän edellytysten luojana ja mahdollistajana. Helsinki myös luo aktiivisesti kumppanuuksia kansalaisjärjestöjen ja muiden yhteisöjen sekä kaupunkilaisten kanssa. Avustusjärjestelmällä taasen kehitetään kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiivinen toimija. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden omaa palvelutarjontaa.

Opintomatkan järjestämisen kokonaiskustannukset ovat 29 800 euroa, josta varsinaisen opintomatkan toteuttamisen osuus on 24 670 euroa. Opintomatkan toteuttamiskustannusten lisäksi talousarvioon on varattu rahaa mm. matkanjohtajan päivärahoihin, valmisteluseminaarien ja matkaraportin laadinnasta syntyviin kustannuksiin sekä materiaalimenoihin ja toimistokustannuksiin. Osanottomaksuina kerätään lähtijöiltä 200 euroa, eli yhteensä 3 800 euroa. Nuorisopalvelun ja nuorisojaoston edustajien mahdolliset osallistujamaksut ovat kuudelta lähtijältä yhteensä 1 000 euroa. Helsinki-Team valmistelee matkasta raportin, jossa avataan matkan keskeistä antia ja ideoita, joita matkalla heräsi. Raportti toimitetaan sekä nuorisojaoston tiedoksi, että laajempaankin jakeluun.

Helsinki-Teamille esitetään 10 260 euron avustusta (19 lähtijää) eli 540 euroa/osallistuja. Esitys on ehdollinen sille kuinka monta osallistujaa matkalle lopullisesti osallistuu.

Opintomatkan tavoitteena on löytää toimivia malleja Helsinki-Teamin toiminnan edelleen kehittämiseen, uusia yhteistyökumppaneita ja ideoita kunkin jäsenjärjestön omaan toimintaan. Erityistä Berliinin vierailun kohteissa on, että siellä toimitaan hyvin vahvasti nuorten omaehtoisen toiminnan järjestämisen tukena ja mahdollistajina. Tarjolla on myös osaamista ja käytäntöjä siitä, kuinka innostaa, motivoida ja sitouttaa nuoria toimintaan. Ohjelman vierailukohteet ja projektit esittelevät nuorisotyön menetelmiä hyvin laajasti. Vahvoja teemoja ovat yhteisöllisyys, osallisuus, kulttuurinen nuorisotyö, osallistavat taidemenetelmät, ympäristökasvatus, nuorten hyvinvointi. Useita hankkeita leimaa nuorten oman aktiivisuuden kannustaminen ja tukeminen, jonka avulla nuorten ääni pyritään saamaan esiin yhteisössä.

Berliinin opintomatkalla tutustutaan mm. alueelliseen nuorisoneuvostoon (LJR Berlin), joka kokoaa yhteen nuorisotyötä tekeviä toimijoita nuorten hyvinvointiin, kuulemiseen, osallisuuteen ja liittyen. JBA Berlin taas tukee ”ohjaamomallisesti” nuorten työllistymistä ja urakehitystä. FEZ Berlin on suuri lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin keskus, joka tarjoaa monipuolisesti erilaista toimintaa ja toimintaympäristöjä, erityisesti seikkailu- ja ympäristökasvatuksen keinoin ja kulttuurien välisellä yhteistyöllä. Helsinki-Team on erityisen kiinnostunut heidän monikulttuurisuustyöstään sekä nuorten omasta "osastosta", joka järjestää toimintaa hyvin omaehtoisesti. Nuorten ryhmä on myös monikulttuurinen mm. EVS:n kautta tulevien nuorten vuoksi.

Matkalla tutustutaan myös valtakunnallisen lastensuojelujärjestön (DKSB) toimintaan, kestävän kehitykseen ja ympäristökasvatukseen keskittyvään toimintakeskukseen, alueellisen nuorisotalon toimintaan sekä monipuolista nuorisosirkustoimintaa useissa toimipaikoissa toteuttavaan toimijaan (CABUWAZI) ja järjestöön, joka toteuttaa toimintaa seksuaalivähemmistöihin kuuluville nuorille (Lambda). Opintomatkalla vieraillaan myös Dünjassa, monikulttuurisessa tyttöjen kohtaamispaikassa, joka on voittanut monia palkintoja ansiokkaasta ja edistyksellisestä työstä etenkin maahanmuuttajataustaisten tyttöjen integroimiseksi samalla tukien tyttöjä myös keskustelemaan omasta kulttuurista ja uskonnosta. Dunjassa tarjotaan myös tyttöjen perheille tukea.

Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry hakee 27.12.2018 saapuneella hakemuksellaan 20 000 euron projektiavustusta 11.–15.11.2019 Berliiniin suuntautuvan opintomatkan aiheuttamiin kustannuksiin. Matkalle on arvioitu osallistuvan 19 jäsenjärjestöjen edustajaa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen yli 3 000 euron projektiavustuksista. (Nuorisojaosto 18.10.2018, § 23)

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Projektiavustusselvitys

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 1

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 89099

 

FI02012566