Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto

 

 

 

 

Asia/2

 

06.02.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 6

Taide- ja kulttuuriavustukset 2018, kulttuurijaoston 2. jako

HEL 2018-000417 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto päätti myöntää taide- ja kulttuuriavustuksia vuodelle 2018 liitteen 1 mukaisesti, yhteensä 908 100 euroa.

Esitystaiteen seura ry:n avustusta korotetaan 2 000 eurolla 10 000 euroon. Yhdistys on korkealaatuinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen toimija, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä esitystaiteen kärkinimistä Suomessa.

Oblivia rf:n avustusta korotetaan 7 000 eurolla 15 000 euroon. Yhdistys on korkealaatuinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen toimija, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä esitystaiteen kärkinimistä Suomessa. Lisäksi korotuksessa huomioidaan se, että nykyinen avustus on pieni suhteessa Oblivian toiminnan laajuuteen verrattaessa vastaaviin muihin alan toimijoihin.

Osuuskunta Kartanon Kulttuurikollektiivin avustusta korotetaan 8 000 eurolla 10 000 euroon taiteellisen tason sekä toiminnan sosiaalisen ja alueellisen merkityksen vuoksi.

Suomen Lausujain Liitto ry:n avustusta korotetaan 2 500 eurolla 5 000 euroon laajentuneen ja monipuolistuneen esitystoiminnan takia. Avustus kohdennetaan Helsingissä tapahtuvaan esitystoimintaan vuonna 2018.

Teaterföreningen Blaue Frau rf:n avustusta korotetaan 3 000 eurolla 15 000 euroon. Yhdistyksen tuotanto on taiteellisesti kunnianhimoista ja Suomessa ainutlaatuista.

Teatteri Rollon Kannatus ry:n avustusta lasketaan 4 426 eurolla 15 000 euroon. Avustus on ylimitoitettu suhteessa muihin vastaaviin toimijoihin.

Teatteriyhdistys Tuike ry:n avustusta korotetaan 6 000 eurolla 15 000 euroon toiminnan laajuuden sekä alueellisesti merkittävän toiminnan (Tapanila) vuoksi.

Toisissa tiloissa ry:n avustusta korotetaan 1 000 eurolla 10 000 euroon. Yhdistys on korkealaatuinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen toimija, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä esitystaiteen kärkinimistä Suomessa.

Himokas Peura ry:lle ei myönnetä avustusta. Hankkeen rahoitus nojaa liian vahvasti kaupungin avustukseen.

Zambezi 2 -työryhmälle myönnettävässä avustuksessa on huomioitu työryhmän ja kulttuurikeskus Caisan välinen sopimus, jonka mukaan esitys toteutetaan yhteistyössä kulttuurikeskus Caisassa syksyllä 2018 sen jälkeen kun esitykset Aleksanterin teatterissa ovat päättyneet.

Defunensemblen kannatysyhdistys ry:n avustusta korotetaan 4 000 eurolla 8 000 euroon. Hakija on oman genrensä merkittävin toimija niin Helsingissä kuin Suomessakin ja Helsingin kaupungin avustus mahdollistaa sen monipuolisen toiminnan vakiintumisen ja laajentumisen taiteellisesti, tuotannollisesti ja taloudellisesti.

ES Voices ry:lle ei myönnetä avustusta. Kuoroja tuetaan ensisijaisesti Sulasolin kautta.

Helsingfors sång- och musikförbund rf:n avustusta lasketaan 3 000 eurolla 12 000 euroon. Aikuisten harrastustoiminnan tukeminen ei ole taide- ja kulttuuriavustusten painopiste.

Helsingin Koominen Ooppera Oy:lle ei myönnetä avustusta. Hakija voi hakea hankkeisiinsa projektiluontoisia avustuksia niiden myöntökriteerien puitteissa.

Saura Ohjelmapalvelu Oy:lle ei myönnetä avustusta. Toiminta voidaan toteuttaa ilman kaupungin tukea.

Suomen Työväen Musiikkiliiton Uudenmaan Piirijärjestö ry:n avustusta lasketaan 2 600 eurolla 10 400 euroon. Aikuisten harrastustoiminnan tukeminen ei ole taide- ja kulttuuriavustusten painopiste.

Kannelmäen Soitannollinen Seura ry:lle ei myönnetä avustusta. Aikuisten harrastustoiminnan tukeminen ei ole taide- ja kulttuuriavustusten painopiste.

Topelius-satuoopperalle ei myönnetä avustusta. Hankesuunnitelmaan mukainen rahoitus ei ole realistinen.

DanceAbility Finlandin avustusta korotetaan 2 000 eurolla 15 000 euroon. Yhdistys on ainoa helsinkiläinen tanssin toimija, joka suoraan mahdollistaa kehitysvammaisten tanssiharrastuksen ja on saavutettavuuden ja osallisuuden näkökulmasta merkittävä toimija Helsingissä.

Intomieliset ry:n avustusta korotetaan 4 000 eurolla 10 000 euroon toiminnan ammattimaisuuden, monipuolisen ohjelmiston ja strategisesti tärkeiden hankkeiden vuoksi, joissa yhdistyy kulttuuri-ja vapaa-ajan toimialan yhteiset tavoitteet (esim. Break The Fight! -koulukiusaamisen vastainen hanke).

Kuukulkurit ry:n avustusta korotetaan 4 000 eurolla 10 000 euroon toiminnan ammattimaisuuden, monipuolisen ohjelmiston ja strategisesti tärkeiden hankkeiden vuoksi, joissa yhdistyy kulttuuri-ja vapaa-ajan toimialan yhteiset tavoitteet, esim. lasten ja nuorten hyvinvointi.

Sivuun Ensemblelle myönnetään avustusta pysyväisluonteiseen toimintaan vuodelle 2018 toiminnan ammattimaisuuden, monipuolisen ohjelmiston ja strategisesti tärkeiden hankkeiden vuoksi.

Taideosuuskunta Pielloksen avustusta korotetaan 2 000 eurolla 10 000 euroon korkean taiteellisen laadun takia.

Tanssiryhmä +Co:n kannatusyhdistys ry:n avustusta korotetaan 4 400 eurolla 12 000 euroon yhdistyksen taiteellisesti korkealuokkaisen, monipuolisen ja kaupungin strategisesti tärkeän toiminnan (mm. tanssitunnit autististen nuorten kanssa) vuoksi.

Tanssiteatteri Jazz-pointin avustusta lasketaan 7 000 eurolla 8 000 euroon vastaamaan paremmin teatterin toiminnan laajuutta suhteessa myönnettyyn avustukseen ja muihin vastaaviin toimijoihin.

Täysillä ry:lle ei myönnetä avustusta pysyväisluonteiseen toimintaan vuodelle 2018. Yhdistyksen kotipaikka on Oulu.

Kiteytyvä työryhmälle myönnetään 1 500 euroa tanssiesityksestä koituviin kuluihin. Avustus kohdennetaan yleisölle avoimeen toimintaan.

Circo Aereo ry:n avustusta korotetaan 4 500 eurolla 25 000 euroon. Yhdistyksen toiminta on erittäin kansainvälistä eikä yhdistyksellä ole enää mahdollisuutta hakea avustuksia kansainväliseen toimintaan, koska kyseinen avustusmuoto on lopetettu.

Linnanmäen sirkuskoulun kannatusyhdistys ry:n tukea lasketaan 1 200 eurolla 4 800 euroon. Hakijan toimintaa avustetaan jo kaupungin toimesta.

Sairaalaklovnit ry:lle myönnetään 20 000 euron avustus Helsingin toimintaan vuonna 2018. Yhdistys oli vuosina 2015-2017 kehittämisavustusten piirissä (10 000 euroa / vuosi). Jatkossa yhdistykseltä edellytetään, että se erittelee Helsingin toiminnan menot ja tulot tilinpäätöksessään.

Sirkus Magenta ry:lle myönnetään avustusta 8 000 euroa vuoden 2018 pysyväisluonteiseen toimintaan sosiaalisen merkityksen ja vaikuttavuuden vuoksi. Yhdistys on aiemmin saanut kohdeavustusta hankkeeseensa.

Sirkusyhdistys Varpaat ilmassa Ry:n avustusta korotetaan 1 000 eurolla 6 000 euroon korkean taiteellisen laadun takia.

Teatteriyhdistys Taikateatteri 13 ry:n avustusta korotetaan 3 700 eurolla 8 000 euroon. Yhdistyksen toiminta on erittäin kansainvälistä eikä yhdistyksellä ole enää mahdollisuutta hakea avustuksia kansainväliseen toimintaan, koska kyseinen avustusmuoto on lopetettu.

Designmuseolle myönnetään avustusta 15 000 euroa pysyväisluonteiseen toimintaan vuodelle 2018. Avustus kohdennetaan designkasvatukseen. Hanke on aiemmin ollut kehittämisavustusten piirissä.

Kalasataman seripaja ry:lle myönnetään 5 000 euron avustus yhteisöllisen työtilan ylläpitämiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Kuvittajat ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistys hakee avustusta taidegallerian toiminnan vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen. Toiminta tulisi ensisijaisesti vakiinnuttaa ilman kaupungin tukea.

Suomen Pimiötaiteilijat ry:lle myönnetään 5 000 euron avustus yhteisöllisen työtilan ylläpitämiseen ja toiminnan kehittämiseen.

L.K.:lle ********** ei myönnetä avustusta. Hankkeen vaikuttavuus jää hankkeiden keskinäisessä vertailussa vähäiseksi.

Nuoren Voiman Liitto ry:lle myönnetään 15 000 euron avustus, joka kohdennetaan Helsingissä tapahtuvaan tapahtumatoimintaan vuonna 2018.

Sukupuolena ihminen -työryhmälle ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä julkaisuihin.

Drom ry:lle ei myönnetä avustusta. Hakija voi hakea hankkeisiinsa projektiluontoisia avustuksia niiden myöntökriteerien puitteissa.

Familia ry:n tukea lasketaan 5 100 eurolla 13 600 euroon, koska toiminta kulttuurin ja taiteen alalla jää vähäiseksi. Taide- ja kulttuuriavustuksilla tuetaan ensisijaisesti taide- ja kulttuuritoimintaa ja hakijan toimintaa avustetaan jo kaupungin toimesta.

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle ei myönnetä avustusta. Hanke voidaan toteuttaa ilman avustusta ja hakija saa tukea kaupungin muilta toimialoilta.

PACUNET Palace and cultural network ry:n tukea lasketaan 1 200 eurolla 4 800 euroon. Toiminta nojaa liikaa kaupungin tukeen.

14,8°C:lle ei myönnetä avustusta. Avustusta haetaan taiteilijoiden taiteelliseen työskentelyyn. Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan järjestämiseen. Työryhmä voi hakea taide- ja kulttuuriavustusta vuoden 2019 esityksiin aikaisintaan elokuussa 2018 päättyvässä haussa.

Feministiskt nätverk rf:lle ei myönnetä avustusta. Hakemus koostuu kahdesta osasta: foorumista ja taidenäyttelystä. Seminaareihin ja yksittäisiin taidenäyttelyihin ei myönnetä taide- ja kulttuuriavustuksia.

Indonesialaisten Opiskelijoiden yhdistys - PPI Finlandia ry:lle ei myönnetä avustusta. Opiskelijajärjestöjen toiminta ei ole taide- ja kulttuuriavustusten ensisijainen avustuskohde.

KOLME-työryhmälle ei myönnetä avustusta. Avustusta haetaan taiteilijoiden taiteelliseen työskentelyyn. Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan järjestämiseen. Työryhmä voi hakea taide- ja kulttuuriavustusta vuoden 2019 esityksiin aikaisintaan elokuussa 2018 päättyvässä haussa.

S.M.K.:lle ********** ei myönnetä taide- ja kulttuuriavustusta. Hankkeen vaikutukset jäävät haettuihin resursseihin nähden vähäisiksi.

Helsingin Jazz-utopia ry:n avustusta korotetaan 4 300 eurolla 13 000 euroon. We Jazz on laajentanut jazzin yleisöä ja lunastanut paikkansa, sekä laajenee joka vuosi uusiin tiloihin ja uusien musiikillisten kokemusten alueella.

Night Visions - Yön kuvat ry:n avustusta korotetaan 2 000 eurolla 18 000 euroon. Yhdistyksen toiminta on ammattimaista, sen järjestämät tapahtumat monimuotoistavat Helsingin elokuvatarjontaa ja toiminnan volyymi on suurta. Lisäksi toimintaa ollaan suuntaamassa ympärivuotisemmaksi.

Helsinki Ballet Festival ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistyksen ilmoittama ytj:n mukainen virallinen nimi on Saimaa Dance Festivals ry ja kotipaikka Savonlinna.

Querelle-työryhmälle ei myönnetä avustusta. Hanke on kiinnostava ja kunnianhimoinen, mutta sen rahoitukseen ja toteutukseen liittyy niin monia epävarmuustekijöitä, ettei suuren taide- ja kulttuuriavustuksen myöntämiselle ole perusteita. Mikäli hankkeen suunnitelmat varmistuvat, voi hakija jättää myöhemmin uuden taide- ja kulttuuriavustushakemuksen.

Helsinki Photo Festival ry:lle ei myönnetä avustusta. Hanke on kiinnostava ja kunnianhimoinen, mutta sen rahoitukseen ja toteutukseen liittyy niin monia epävarmuustekijöitä, ettei suuren taide- ja kulttuuriavustuksen myöntämiselle ole perusteita. Mikäli hankkeen muu rahoitus varmistuu, voi hakija jättää myöhemmin uuden taide- ja kulttuuriavustushakemuksen Helsinki Photo Festival -projektiin.

Poliittisen valokuvan festivaali ry:lle ei myönnetä taide- ja kulttuuriavustusta. Avustusta haetaan vuonna 2019 toteutuvaan festivaaliin. Vuoden 2018 avustusbudjetti on tarkoitettu ensisijassa vuonna 2018 toteutuviin hankkeisiin. Hakija voi jättää tarkennetun, päivitetyn hakemuksen aikaisintaan elokuussa 2018 päättyvässä haussa.

Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa kehotetaan jatkossa hakemaan avustusta Season Film Festivalille samassa yhteydessä yhdistyksen koko vuoden toimintaa koskevan avustuksen kanssa.

Loikka Kontakti ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistykselle myönnettiin joulukuussa 2017 avustus vuoden 2018 toimintaan, pitäen sisällä tanssielokuvafestivaalin järjestämisen. Helsingin kaupunki ei myönnä useampia avustuksia samaan tarkoitukseen.

TMI Omar Bakr:lle ei myönnetä avustusta. Hanke voidaan toteuttaa ilman kaupungin tukea.

Skidit ry:n avustusta Skidit Festarit -lastenfestivaalin järjestämiseen korotetaan 1 000 eurolla 6 000 euroon lapsille suunnatun sisällöllisesti monipuolisen kulttuurifestivaalin tukemiseksi.

Kulttuurijaosto päätti siirtää kaikki Alppipuiston kesän ohjelmiston tuottamiseen tarkoitetut avustukset käsiteltäväksi jaoston seuraavassa kokouksessa 20.3.2018.

International School of Music Finlandin kannatusyhdistys ry:lle myönnetään 18 000 euroa monikielisen kansainvälisen musiikkiopetuksen järjestämiseen.

Tamara Rasmussen Opiston avustusta korotetaan 2 100 eurolla 18 000 euroon tanssin taiteen perusopetuksen sekä pojille erityisesti suunnatun taiteen perusopetuksen tukemiseksi.

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksen saaja ei noudata lautakunnan hyväksymiä avustusehtoja.

Ohjeet projektimuotoiseen toimintaan myönnettyjen avustusten saajille sekä ohjeet Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivulta:

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/ohje-taide-ja-kulttuuriavustuksen-saajalle

Vuoden 2018 pysyväisluonteista toimintaa varten myönnetyt avustukset maksetaan seuraavasti:

        alle 4 000 euron suuruiset avustukset yhtenä eränä

        4 000–11 000 euron suuruiset avustukset kahtena eränä

        yli 11 000 euron suuruiset avustukset neljänä eränä

Avustuksien 1. erä maksetaan heti päätöksenteon jälkeen. Myöhempien erien maksupäivä on aina seuraavan maksukauden ensimmäisen kuukauden 7. päivä (7.1., 7.3., 7.6. ja 7.9.). Jos kuukauden 7. päivä on viikonloppuna, eräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.

Pysyväisluonteista toimintaa varten myönnettyjen avustusten saajille ilmoitetaan avustuksen käyttämiseen ja anomiseen seuraavat kaupungin vahvistamat ehdot:

Avustuksen saamisen ehtona on, että yhteisö noudattaa toiminnassaan ja taloudenhoidossaan kaupunginhallituksen antamia ohjeita.

Avustuksen saajan tulee suunnitella vuoden 2018 toimintansa huomioon ottaen, ettei kaupungilla ole mahdollisuuksia lisäavustusten myöntämiseen.

Avustusvarat on palautettava vaadittaessa, jos niitä käytetään muuhun kuin anottuun tarkoitukseen tai niiden käytölle asetettuja muita erityisehtoja ei noudateta tai jos avustuksen saaja on antanut kaupungin viranomaiselle virheellistä tai puutteellista tietoa avustusta koskevissa asioissa.

Yhteisö ei saa käyttää toimintaa varten saamaansa kaupungin avustusta varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan menoihin eikä rahoitusomaisuutensa tai muiden pitkäaikaisten sijoitustensa lisäämiseen.

Avustuksen saajien on pidettävä kirjanpitoa kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus tilintarkastuslain edellyttämällä tavalla.

Avustuksen saajien tulee antaa kaupungin viranomaiselle niiden tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemuksen käsittelyä, avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten sekä sallia tarkastusviraston tarkastusjohtajan tai sisäisen tarkastuksen toimiston päällikön valtuuttamien henkilöiden tarkastaa yhteisön kirjanpito ja hallinto sekä suostua niihin kirjanpidollisiin järjestelyihin, jotka katsotaan välttämättömiksi.

Kaupungilla on oikeus periä myönnetyistä avustuksista omia tai kaupunkikonsernin saatavia, jotka ovat syntyneet avustettavan yhteisön lainojen takaamisen tai muun syyn (esim. vuokrien ja niiden viivästyskorkojen) johdosta.

Vaillinaisesti täytetyt hakemukset palautetaan hakijalle uudelleen käsiteltäväksi. Mikäli puutteellista hakemusta ei ole täydennetty viranomaisen antamaan täydentämispäivämäärään mennessä, hakemus esitetään hylättäväksi.

Hylättäväksi esitetään myös myöhästyneet hakemukset ja ne, joissa voidaan todeta hakijan esittäneen hakemuksensa tueksi totuudenvastaisia seikkoja tai jättäneen noudattamatta edellisenä vuonna saadun avustuksen käytölle asetettuja yleisiä tai erityisiä ehtoja.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan ja kulttuurijaoston puolesta avustuksen käyttöä valvoo Petri Rostedt ja Ari Tolvanen.

Käsittely

Esteelliset: Stuba Nikula (hakijana olevan Designmuseon säätiön hallituksen jäsen)

Vastaehdotus:
Petrus Pennanen: Esitys palautetaan valmisteluun Alppipuisto kesä -festivaalin avustusten osalta ja siirretään käsiteltäväksi kulttuurijaoston seuraavaan kokoukseen 20.3.2018. Tavoitteena on, että poistettaviksi ehdotetut toimijat (Rauhanpuolustajat, Original Pranksters ja Funky Amigos) pyritään säilyttämään tuen piirissä.

Perustelut:

+ Festivaali on ollut usean toimijan kokonaisuus, jossa järjestäjät ovat yhdessä suunnitelleet ja toteuttaneet kokonaisuutta, jossa draaman kaari jatkuu tapahtumien yli. Esityksessä tuki poistetaan kolmelta vanhimmista toimijoista ja vain yksi vanha (Perinnearkku) jää mukaan. Vanhimmat toimijat ovat olleet tärkeässä roolissa mm. festivaalin infrastruktuurin toteuttamisessa. Ehdotetut toimijoiden pudottamiset vaurioittavat järjestäjien yhteistä taiteellista suunnitelmaa ja kykyä toteuttaa yhteistyössä laadukkaat tapahtumat.

+ Rytmimusiikin, elektronisen musiikin ja sitoutumattomien musiikkityylien poistaminen vähentää festivaalin monipuolisuutta. Kyseiset tapahtumat ovat olleet suosittuja ja tärkeitä niissä vuodesta toiseen käyneelle yleisölle. Ne ovat myös kehittyneet vuodesta toiseen. Ehdotettua rahoituksen poistoa on perusteltu tarjonnan monipuolisuudella, mutta ehdotuksen vaikutus olisi päinvastainen: Laajat ja suositut musiikin osa-alueet poistuisivat kokonaan. Festivaalissa monelle ovat olleet tärkeitä tanssimiseen keskittyvät rytmi- ja elektronisen musiikin tapahtumat, eikä tanssimusiikin roolia ole syytä jatkossa vähentää.

Kannattaja: Otso Kantokorpi

Kulttuurijaosto hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

Vastaehdotus:
Marianne Niemelä: Sorbus-työryhmän tuki nostetaan 5 000 euroon.

Kannattaja: Otso Kantokorpi

Kulttuurijaosto hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Liitteet

1

Taide- ja kulttuuriavustukset 2018, kulttuurijaoston 2. jako (Kuja päätöksen mukaisesti 6.2.2018)

2

Taide- ja kulttuuriavustukset vuodelle 2018, kulttuurijaoston 2. jako, toiminnan kuvaukset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto päättää myöntää taide- ja kulttuuriavustuksia vuodelle 2018 liitteen 1 mukaisesti, yhteensä 990 100 euroa.

Esitystaiteen seura ry:n avustusta korotetaan 2 000 eurolla 10 000 euroon. Yhdistys on korkealaatuinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen toimija, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä esitystaiteen kärkinimistä Suomessa.

Oblivia rf:n avustusta korotetaan 7 000 eurolla 15 000 euroon. Yhdistys on korkealaatuinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen toimija, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä esitystaiteen kärkinimistä Suomessa. Lisäksi korotuksessa huomioidaan se, että nykyinen avustus on pieni suhteessa Oblivian toiminnan laajuuteen verrattaessa vastaaviin muihin alan toimijoihin.

Osuuskunta Kartanon Kulttuurikollektiivin avustusta korotetaan 8 000 eurolla 10 000 euroon taiteellisen tason sekä toiminnan sosiaalisen ja alueellisen merkityksen vuoksi.

Suomen Lausujain Liitto ry:n avustusta korotetaan 2 500 eurolla 5 000 euroon laajentuneen ja monipuolistuneen esitystoiminnan takia. Avustus kohdennetaan Helsingissä tapahtuvaan esitystoimintaan vuonna 2018.

Teaterföreningen Blaue Frau rf:n avustusta korotetaan 3 000 eurolla 15 000 euroon. Yhdistyksen tuotanto on taiteellisesti kunnianhimoista ja Suomessa ainutlaatuista.

Teatteri Rollon Kannatus ry:n avustusta lasketaan 4 426 eurolla 15 000 euroon. Avustus on ylimitoitettu suhteessa muihin vastaaviin toimijoihin.

Teatteriyhdistys Tuike ry:n avustusta korotetaan 6 000 eurolla 15 000 euroon toiminnan laajuuden sekä alueellisesti merkittävän toiminnan (Tapanila) vuoksi.

Toisissa tiloissa ry:n avustusta korotetaan 1 000 eurolla 10 000 euroon. Yhdistys on korkealaatuinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen toimija, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä esitystaiteen kärkinimistä Suomessa.

Himokas Peura ry:lle ei myönnetä avustusta. Hankkeen rahoitus nojaa liian vahvasti kaupungin avustukseen.

Zambezi 2 -työryhmälle myönnettävässä avustuksessa on huomioitu työryhmän ja kulttuurikeskus Caisan välinen sopimus, jonka mukaan esitys toteutetaan yhteistyössä kulttuurikeskus Caisassa syksyllä 2018 sen jälkeen kun esitykset Aleksanterin teatterissa ovat päättyneet.

Defunensemblen kannatysyhdistys ry:n avustusta korotetaan 4 000 eurolla 8 000 euroon. Hakija on oman genrensä merkittävin toimija niin Helsingissä kuin Suomessakin ja Helsingin kaupungin avustus mahdollistaa sen monipuolisen toiminnan vakiintumisen ja laajentumisen taiteellisesti, tuotannollisesti ja taloudellisesti.

ES Voices ry:lle ei myönnetä avustusta. Kuoroja tuetaan ensisijaisesti Sulasolin kautta.

Helsingfors sång- och musikförbund rf:n avustusta lasketaan 3 000 eurolla 12 000 euroon. Aikuisten harrastustoiminnan tukeminen ei ole taide- ja kulttuuriavustusten painopiste.

Helsingin Koominen Ooppera Oy:lle ei myönnetä avustusta. Hakija voi hakea hankkeisiinsa projektiluontoisia avustuksia niiden myöntökriteerien puitteissa.

Saura Ohjelmapalvelu Oy:lle ei myönnetä avustusta. Toiminta voidaan toteuttaa ilman kaupungin tukea.

Suomen Työväen Musiikkiliiton Uudenmaan Piirijärjestö ry:n avustusta lasketaan 2 600 eurolla 10 400 euroon. Aikuisten harrastustoiminnan tukeminen ei ole taide- ja kulttuuriavustusten painopiste.

Kannelmäen Soitannollinen Seura ry:lle ei myönnetä avustusta. Aikuisten harrastustoiminnan tukeminen ei ole taide- ja kulttuuriavustusten painopiste.

Topelius-satuoopperalle ei myönnetä avustusta. Hankesuunnitelmaan mukainen rahoitus ei ole realistinen.

DanceAbility Finlandin avustusta korotetaan 2 000 eurolla 15 000 euroon. Yhdistys on ainoa helsinkiläinen tanssin toimija, joka suoraan mahdollistaa kehitysvammaisten tanssiharrastuksen ja on saavutettavuuden ja osallisuuden näkökulmasta merkittävä toimija Helsingissä.

Intomieliset ry:n avustusta korotetaan 4 000 eurolla 10 000 euroon toiminnan ammattimaisuuden, monipuolisen ohjelmiston ja strategisesti tärkeiden hankkeiden vuoksi, joissa yhdistyy kulttuuri-ja vapaa-ajan toimialan yhteiset tavoitteet (esim. Break The Fight! -koulukiusaamisen vastainen hanke).

Kuukulkurit ry:n avustusta korotetaan 4 000 eurolla 10 000 euroon toiminnan ammattimaisuuden, monipuolisen ohjelmiston ja strategisesti tärkeiden hankkeiden vuoksi, joissa yhdistyy kulttuuri-ja vapaa-ajan toimialan yhteiset tavoitteet, esim. lasten ja nuorten hyvinvointi.

Sivuun Ensemblelle myönnetään avustusta pysyväisluonteiseen toimintaan vuodelle 2018 toiminnan ammattimaisuuden, monipuolisen ohjelmiston ja strategisesti tärkeiden hankkeiden vuoksi.

Taideosuuskunta Pielloksen avustusta korotetaan 2 000 eurolla 10 000 euroon korkean taiteellisen laadun takia.

Tanssiryhmä +Co:n kannatusyhdistys ry:n avustusta korotetaan 4 400 eurolla 12 000 euroon yhdistyksen taiteellisesti korkealuokkaisen, monipuolisen ja kaupungin strategisesti tärkeän toiminnan (mm. tanssitunnit autististen nuorten kanssa) vuoksi.

Tanssiteatteri Jazz-pointin avustusta lasketaan 7 000 eurolla 8 000 euroon vastaamaan paremmin teatterin toiminnan laajuutta suhteessa myönnettyyn avustukseen ja muihin vastaaviin toimijoihin.

Täysillä ry:lle ei myönnetä avustusta pysyväisluonteiseen toimintaan vuodelle 2018. Yhdistyksen kotipaikka on Oulu.

Kiteytyvä työryhmälle myönnetään 1 500 euroa tanssiesityksestä koituviin kuluihin. Avustus kohdennetaan yleisölle avoimeen toimintaan.

Circo Aereo ry:n avustusta korotetaan 4 500 eurolla 25 000 euroon. Yhdistyksen toiminta on erittäin kansainvälistä eikä yhdistyksellä ole enää mahdollisuutta hakea avustuksia kansainväliseen toimintaan, koska kyseinen avustusmuoto on lopetettu.

Linnanmäen sirkuskoulun kannatusyhdistys ry:n tukea lasketaan 1 200 eurolla 4 800 euroon. Hakijan toimintaa avustetaan jo kaupungin toimesta.

Sairaalaklovnit ry:lle myönnetään 20 000 euron avustus Helsingin toimintaan vuonna 2018. Yhdistys oli vuosina 2015-2017 kehittämisavustusten piirissä (10 000 euroa / vuosi). Jatkossa yhdistykseltä edellytetään, että se erittelee Helsingin toiminnan menot ja tulot tilinpäätöksessään.

Sirkus Magenta ry:lle myönnetään avustusta 8 000 euroa vuoden 2018 pysyväisluonteiseen toimintaan sosiaalisen merkityksen ja vaikuttavuuden vuoksi. Yhdistys on aiemmin saanut kohdeavustusta hankkeeseensa.

Sirkusyhdistys Varpaat ilmassa Ry:n avustusta korotetaan 1 000 eurolla 6 000 euroon korkean taiteellisen laadun takia.

Teatteriyhdistys Taikateatteri 13 ry:n avustusta korotetaan 3 700 eurolla 8 000 euroon. Yhdistyksen toiminta on erittäin kansainvälistä eikä yhdistyksellä ole enää mahdollisuutta hakea avustuksia kansainväliseen toimintaan, koska kyseinen avustusmuoto on lopetettu.

Designmuseolle myönnetään avustusta 15 000 euroa pysyväisluonteiseen toimintaan vuodelle 2018. Avustus kohdennetaan designkasvatukseen. Hanke on aiemmin ollut kehittämisavustusten piirissä.

Kalasataman seripaja ry:lle myönnetään 5 000 euron avustus yhteisöllisen työtilan ylläpitämiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Kuvittajat ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistys hakee avustusta taidegallerian toiminnan vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen. Toiminta tulisi ensisijaisesti vakiinnuttaa ilman kaupungin tukea.

Suomen Pimiötaiteilijat ry:lle myönnetään 5 000 euron avustus yhteisöllisen työtilan ylläpitämiseen ja toiminnan kehittämiseen.

L.K.:lle ********** ei myönnetä avustusta. Hankkeen vaikuttavuus jää hankkeiden keskinäisessä vertailussa vähäiseksi.

Nuoren Voiman Liitto ry:lle myönnetään 15 000 euron avustus, joka kohdennetaan Helsingissä tapahtuvaan tapahtumatoimintaan vuonna 2018.

Sukupuolena ihminen -työryhmälle ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä julkaisuihin.

Drom ry:lle ei myönnetä avustusta. Hakija voi hakea hankkeisiinsa projektiluontoisia avustuksia niiden myöntökriteerien puitteissa.

Familia ry:n tukea lasketaan 5 100 eurolla 13 600 euroon, koska toiminta kulttuurin ja taiteen alalla jää vähäiseksi. Taide- ja kulttuuriavustuksilla tuetaan ensisijaisesti taide- ja kulttuuritoimintaa ja hakijan toimintaa avustetaan jo kaupungin toimesta.

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle ei myönnetä avustusta. Hanke voidaan toteuttaa ilman avustusta ja hakija saa tukea kaupungin muilta toimialoilta.

PACUNET Palace and cultural network ry:n tukea lasketaan 1 200 eurolla 4 800 euroon. Toiminta nojaa liikaa kaupungin tukeen.

14,8°C:lle ei myönnetä avustusta. Avustusta haetaan taiteilijoiden taiteelliseen työskentelyyn. Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan järjestämiseen. Työryhmä voi hakea taide- ja kulttuuriavustusta vuoden 2019 esityksiin aikaisintaan elokuussa 2018 päättyvässä haussa.

Feministiskt nätverk rf:lle ei myönnetä avustusta. Hakemus koostuu kahdesta osasta: foorumista ja taidenäyttelystä. Seminaareihin ja yksittäisiin taidenäyttelyihin ei myönnetä taide- ja kulttuuriavustuksia.

Indonesialaisten Opiskelijoiden yhdistys - PPI Finlandia ry:lle ei myönnetä avustusta. Opiskelijajärjestöjen toiminta ei ole taide- ja kulttuuriavustusten ensisijainen avustuskohde.

KOLME-työryhmälle ei myönnetä avustusta. Avustusta haetaan taiteilijoiden taiteelliseen työskentelyyn. Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan järjestämiseen. Työryhmä voi hakea taide- ja kulttuuriavustusta vuoden 2019 esityksiin aikaisintaan elokuussa 2018 päättyvässä haussa.

S.M.K.:lle ********** ei myönnetä taide- ja kulttuuriavustusta. Hankkeen vaikutukset jäävät haettuihin resursseihin nähden vähäisiksi.

Helsingin Jazz-utopia ry:n avustusta korotetaan 4 300 eurolla 13 000 euroon. We Jazz on laajentanut jazzin yleisöä ja lunastanut paikkansa, sekä laajenee joka vuosi uusiin tiloihin ja uusien musiikillisten kokemusten alueella.

Night Visions - Yön kuvat ry:n avustusta korotetaan 2 000 eurolla 18 000 euroon. Yhdistyksen toiminta on ammattimaista, sen järjestämät tapahtumat monimuotoistavat Helsingin elokuvatarjontaa ja toiminnan volyymi on suurta. Lisäksi toimintaa ollaan suuntaamassa ympärivuotisemmaksi.

Helsinki Ballet Festival ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistyksen ilmoittama ytj:n mukainen virallinen nimi on Saimaa Dance Festivals ry ja kotipaikka Savonlinna.

Querelle-työryhmälle ei myönnetä avustusta. Hanke on kiinnostava ja kunnianhimoinen, mutta sen rahoitukseen ja toteutukseen liittyy niin monia epävarmuustekijöitä, ettei suuren taide- ja kulttuuriavustuksen myöntämiselle ole perusteita. Mikäli hankkeen suunnitelmat varmistuvat, voi hakija jättää myöhemmin uuden taide- ja kulttuuriavustushakemuksen.

Helsinki Photo Festival ry:lle ei myönnetä avustusta. Hanke on kiinnostava ja kunnianhimoinen, mutta sen rahoitukseen ja toteutukseen liittyy niin monia epävarmuustekijöitä, ettei suuren taide- ja kulttuuriavustuksen myöntämiselle ole perusteita. Mikäli hankkeen muu rahoitus varmistuu, voi hakija jättää myöhemmin uuden taide- ja kulttuuriavustushakemuksen Helsinki Photo Festival -projektiin.

Poliittisen valokuvan festivaali ry:lle ei myönnetä taide- ja kulttuuriavustusta. Avustusta haetaan vuonna 2019 toteutuvaan festivaaliin. Vuoden 2018 avustusbudjetti on tarkoitettu ensisijassa vuonna 2018 toteutuviin hankkeisiin. Hakija voi jättää tarkennetun, päivitetyn hakemuksen aikaisintaan elokuussa 2018 päättyvässä haussa.

Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa kehotetaan jatkossa hakemaan avustusta Season Film Festivalille samassa yhteydessä yhdistyksen koko vuoden toimintaa koskevan avustuksen kanssa.

Loikka Kontakti ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistykselle myönnettiin joulukuussa 2017 avustus vuoden 2018 toimintaan, pitäen sisällä tanssielokuvafestivaalin järjestämisen. Helsingin kaupunki ei myönnä useampia avustuksia samaan tarkoitukseen.

TMI Omar Bakr:lle ei myönnetä avustusta. Hanke voidaan toteuttaa ilman kaupungin tukea.

Skidit ry:n avustusta Skidit Festarit -lastenfestivaalin järjestämiseen korotetaan 1 000 eurolla 6 000 euroon lapsille suunnatun sisällöllisesti monipuolisen kulttuurifestivaalin tukemiseksi.

Alppipuiston kesän ohjelmiston tuottamiseen myönnettyjä avustuksia on edellisvuoteen verrattuna myönnetty kahdeksan saajan sijaan tänä vuonna kuudelle saajalle. Avustuksia on samalla nostettu 10 000 eurosta 13 000 euroon toiminnallisen laadun takaamiseksi.

Funky Amigos ry:lle ei myönnetä avustusta Alppipuiston konsertin tuottamiseen. Alppipuiston kesän ohjelmiston tuottamiseen avustusta saavien toimijoiden valinnassa kiinnitetään huomiota ohjelmiston uusiutumiseen ja monipuolistumiseen.

Kulttuurikameleontit ry:lle myönnetään avustusta 19 000 euroa. Avustus kohdennetaan seuraavasti: 13 000 euroa Afrojazz Club goes Kilombo -musiikki- ja tanssitapahtuman järjestämiseen Alppipuistossa, taidetyöpajatoimintaan 2 000 euroa ja Afrikan ja afrodiasporan kulttuurifestivaali Kilomboon 4 000 euroa.

Suomen Rauhanpuolustajille ei myönnetä avustusta. Alppipuiston kesän ohjelmiston tuottamiseen avustusta saavien toimijoiden valinnassa kiinnitetään huomiota ohjelmiston uusiutumiseen ja monipuolistumiseen.

Underground musiikin ja -taiteen yhdistys Original Pranksters ry:lle ei myönnetä avustusta. Alppipuiston kesän ohjelmiston tuottamiseen avustusta saavien toimijoiden valinnassa kiinnitetään huomiota ohjelmiston uusiutumiseen ja monipuolistumiseen.

International School of Music Finlandin kannatusyhdistys ry:lle myönnetään 18 000 euroa monikielisen kansainvälisen musiikkiopetuksen järjestämiseen.

Tamara Rasmussen Opiston avustusta korotetaan 2 100 eurolla 18 000 euroon tanssin taiteen perusopetuksen sekä pojille erityisesti suunnatun taiteen perusopetuksen tukemiseksi.

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksen saaja ei noudata lautakunnan hyväksymiä avustusehtoja.

Ohjeet projektimuotoiseen toimintaan myönnettyjen avustusten saajille sekä ohjeet Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivulta:

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/ohje-taide-ja-kulttuuriavustuksen-saajalle

Vuoden 2018 pysyväisluonteista toimintaa varten myönnetyt avustukset maksetaan seuraavasti:

        alle 4 000 euron suuruiset avustukset yhtenä eränä

        4 000–11 000 euron suuruiset avustukset kahtena eränä

        yli 11 000 euron suuruiset avustukset neljänä eränä

Avustuksien 1. erä maksetaan heti päätöksenteon jälkeen. Myöhempien erien maksupäivä on aina seuraavan maksukauden ensimmäisen kuukauden 7. päivä (7.1., 7.3., 7.6. ja 7.9.). Jos kuukauden 7. päivä on viikonloppuna, eräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.

Pysyväisluonteista toimintaa varten myönnettyjen avustusten saajille ilmoitetaan avustuksen käyttämiseen ja anomiseen seuraavat kaupungin vahvistamat ehdot:

Avustuksen saamisen ehtona on, että yhteisö noudattaa toiminnassaan ja taloudenhoidossaan kaupunginhallituksen antamia ohjeita.

Avustuksen saajan tulee suunnitella vuoden 2018 toimintansa huomioon ottaen, ettei kaupungilla ole mahdollisuuksia lisäavustusten myöntämiseen.

Avustusvarat on palautettava vaadittaessa, jos niitä käytetään muuhun kuin anottuun tarkoitukseen tai niiden käytölle asetettuja muita erityisehtoja ei noudateta tai jos avustuksen saaja on antanut kaupungin viranomaiselle virheellistä tai puutteellista tietoa avustusta koskevissa asioissa.

Yhteisö ei saa käyttää toimintaa varten saamaansa kaupungin avustusta varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan menoihin eikä rahoitusomaisuutensa tai muiden pitkäaikaisten sijoitustensa lisäämiseen.

Avustuksen saajien on pidettävä kirjanpitoa kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus tilintarkastuslain edellyttämällä tavalla.

Avustuksen saajien tulee antaa kaupungin viranomaiselle niiden tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemuksen käsittelyä, avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten sekä sallia tarkastusviraston tarkastusjohtajan tai sisäisen tarkastuksen toimiston päällikön valtuuttamien henkilöiden tarkastaa yhteisön kirjanpito ja hallinto sekä suostua niihin kirjanpidollisiin järjestelyihin, jotka katsotaan välttämättömiksi.

Kaupungilla on oikeus periä myönnetyistä avustuksista omia tai kaupunkikonsernin saatavia, jotka ovat syntyneet avustettavan yhteisön lainojen takaamisen tai muun syyn (esim. vuokrien ja niiden viivästyskorkojen) johdosta.

Vaillinaisesti täytetyt hakemukset palautetaan hakijalle uudelleen käsiteltäväksi. Mikäli puutteellista hakemusta ei ole täydennetty viranomaisen antamaan täydentämispäivämäärään mennessä, hakemus esitetään hylättäväksi.

Hylättäväksi esitetään myös myöhästyneet hakemukset ja ne, joissa voidaan todeta hakijan esittäneen hakemuksensa tueksi totuudenvastaisia seikkoja tai jättäneen noudattamatta edellisenä vuonna saadun avustuksen käytölle asetettuja yleisiä tai erityisiä ehtoja.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan ja kulttuurijaoston puolesta avustuksen käyttöä valvoo Petri Rostedt ja Ari Tolvanen.

Esittelijän perustelut

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta on hyväksynyt taide- ja kulttuuriavustusten jakoperiaatteet kokouksessaan 13.12.2016, § 129. Kaupungin uudessa organisaatiossa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto vastaa taide- ja kulttuuritoimintaan sekä kulttuuripolitiikkaan tarkoitettujen avustusten jakamiseen liittyvistä tehtävistä. Jaosto käsittelee taide- ja kulttuuriavustuksia kaikissa kokouksissaan.

Avustusmäärärahaa on vuodelle 2018 käytettäväksi yhteensä 15 543 000 euroa. Tästä määrärahasta on toiseen kulttuurijaoston kokoukseen mennessä jaettu 13 391 266 euroa. Taide- ja kulttuuriavustuksiin on vuonna 2018 käytettävissä yhteensä 2 151 734 euroa ennen tämän kokouksen päätöksiä.

Toisessa kulttuurijaoston kokouksessa on käsiteltävänä 104 hakemusta ja haettu summa oli yhteensä 2 518 401 euroa. Hakijoista 78 hakijalle ehdotetaan myönnettävän avustusta yhteensä 990 100 euroa.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Liitteet

1

Taide- ja kulttuuriavustukset 2018, kulttuurijaoston 2. jako

2

Taide- ja kulttuuriavustukset vuodelle 2018, kulttuurijaoston 2. jako, toiminnan kuvaukset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4710

Kalevankatu 6

+358 9 3101060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kulttuuri@hel.fi

http://www.hel.fi/kulttuuri

+358 9 31037009

 

FI02012566