Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2020

1 (11)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

 

 

 

 

Asia/2

 

17.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 6

Taide- ja kulttuuriavustukset 2020, kulttuuri- ja kirjastojaoston 3. jako

HEL 2020-002340 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi taide- ja kulttuuriavustuksia vuodelle 2020 liitteen 1 mukaisesti pysyväisluonteiseen toimintaan 70 500 euroa ja projektiluonteiseen toimintaan 118 000 euroa, yhteensä 188 500  euroa.

Pysyväisluonteinen toiminta - hylkäysperustelu / kohdennus

Designmuseon säätiö - Stiftelsen för Designmuseet sr:n hakemus on tullut koko vuoden pysyväisluonteiseen toimintaan tarkoitetun avustuksen viimeisen hakupäivän 4.12.2019 jälkeen, avustus myönnetään ajalle 18.3.–31.12.2020.

Luovi Productions Oy:n hakemus on tullut vähintään 50 000 euron hakemuksia koskevien hakuaikojen puitteissa 30.8.2019.

Sankariliiga osk:lle ei myönnetä avustusta pysyväisluonteiseen toimintaan. Hakija ei ole pystynyt toimittamaan puuttuvaa hakemusliitettä. Hakija voi hakea projektiluontoista avustusta.

Helsingin Kellariteatteri ry:n hakemus on tullut koko vuoden pysyväisluonteiseen toimintaan tarkoitetun avustuksen viimeisen hakupäivän 4.12.2019 jälkeen, avustus myönnetään ajalle 18.3.–31.12.2020.

Flow Festival Oy:lle ei myönnetä avustusta. Kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti vuonna 2019 siirtää tapahtuman pois kulttuuriavustusten piiristä strategiset kumppanuudet -ohjelmaan, tarkoituksena ei ollut siirtää ko. avustussummaa pois kulttuuriavustuksista. Jaosto pitää Flow Festivalia hienona tapahtumana, ja toivoo, että kaupunki löytää keinon kumppanuuden säilymiseksi.

Projektiluonteinen toiminta - Hylkäysperustelu / kohdennus

Liitteen 1 nimilyhenteiden selvennykset, joita ei alla ole avattu:
O.A. ( ********** ), S.V. ( ********** ).

Suomen jalokiviharrastajain yhdistys ry:lle ei myönnetä avustusta. Kivimuseon tukeminen ei kuulu taide- ja kulttuuriavustustoiminnan piiriin. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

T.L:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Avustuksia ei myönnetä tallenteisiin.

HIAP ry:n avustus myönnetään kesän yhteisnäyttelyn kustannuksiin.

A.L:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Hakemusten keskinäisessä vertailussa hanke jää vaikutuksiltaan vähäiseksi ja se nojaa liikaa kaupungin avustukseen.

Finding Tom -ryhmälle ei myönnetä avustusta. Projekti nojaa liikaa kaupungin avustukseen.

Mouthpiecelle ei myönnetä avustusta. Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Myllyteatteri ry:lle ei myönnetä avustusta projektiluoteiseen toimintaan. Hanketta avustetaan jo Myllyteatterin avustuksella pysyväisluonteiseen toimintaan.

RITZ, RATZ AND ROLL Oy Ltd/Pixelmintille ei myönnetä avustusta.  Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Veiculosurille ei myönnetä avustusta. Kaupunki tukee jo hankkeen keskeisten yhteistyökumppaneiden toimintaa.

Finnish Music Hall of Fame musiikkimuseon kannatusyhdistys ry:lle ei myönnetä avustusta. Musiikkimuseon toiminnan kehittämistä tuetaan jo Finnish Music Hall of Fame Oy:lle myönnetyn kehittämisavustuksen muodossa.

Helsingin Oopperayhdistys - Helsinki Opera ry:lle ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään Helsingissä tapahtuvaan toimintaan. Helsingin esitysten osalta avustushakemus on saapunut myöhässä ja loput esitykset ovat Virossa.

KLAPS klassista lapsille ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistyksen Kalevala-projekti saa jo tuotantotukea Kanneltalosta. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

Kontula Electronic ry:n hakemus käsitellään projektiluonteisena.

E.M:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä tallenteisiin. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

S.P:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta Konfuusio-festivaalin toteuttamiseen. Hanke ei nouse hakemusten välisessä vertailussa ensisijaisesti avustettavaksi kohteeksi. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

L.S:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä yksittäisiin konsertteihin.

Diaspora Reporters ry:lle ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä kilpailuihin ja juhliin. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

Dodo ry:lle ei myönnetä avustusta. Keskinäisessä vertailussa hanke ei nouse avustettavien joukkoon.

Käpylä-Seura ry:lle ei myönnetä avustusta. Keskinäisessä vertailussa hanke ei nouse avustettavien joukkoon. Käpylän 100 vuotisjuhlintaa avustetaan muiden paikallisten hankkeiden kautta.

Yhteismaa ry:lle ei myönnetä avustusta. Hankkeen vaikutukset suhteessa avustuksen suuruuteen jäävät riittämättömiksi.

J.E:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Hanke nojaa liikaa kaupungin avustukseen.

Havet Helsingille ei myönnetä avustusta. Aikuisten harrastustoiminta ei ole taide- ja kulttuuriavustusten ensisijainen painopiste.

M.A:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Hanke nojaa liian vahvasti kaupungin avustukseen.

KalevalaFest ry:lle ei myönnetä avustusta. Hankkeen toteuttamista tuetaan jo kaupunginmuseon toimesta.

Risa Production Oy:lle ei myönnetä avustusta projektiluonteiseen toimintaan. Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Teatteri Helsinki yhdistys ry:lle ei myönnetä avustusta. Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Teatteri Welho ry:lle ei myönnetä avustusta projektiluonteiseen toimintaan. Hanke toteutuu vuonna 2022. Taide- ja kulttuuriavustukset myönnetään nyt vuodelle 2020.

Koronaviruksen aiheuttama erityistilanne

Taide- ja kulttuuriavustukset myönnetään koronaviruksen aiheuttaman erityistilanteen vuoksi siten, että hakijan alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen avustus voidaan käyttää samaan tai samankaltaiseen tarkoitukseen myös 31.5 2021 saakka.

Kulttuuri- ja kirjastojaosto pitää tärkeänä, että Helsingin taide- ja kulttuuritoiminta ei vaarannu.

Jos koronavirustilanne sitä edellyttää, voi avustusta sopeuttaa muuttuneeseen tilanteeseen. Näin toimittaessa on tarpeen ottaa huomioon, ettei avustuksen käyttö ole ristiriidassa avustuspäätöksen käyttötarkoituksen tai avustusehtojen kanssa. Koronavirustilanteeseen liittyviin toiminnan muutoksiin ei tarvitse hakea erillistä päätöstä, mutta muutoksista tulee pitää kirjaa ja ne tulee kuvata avustuksen käytöstä raportoitaessa. Avustuksen saajien tulee noudattaa voimassa olevia viranomaisohjeita.

Ohjeet avustuksen saajille

Projektiavustukset maksetaan yhdessä erässä.

Toiminta-avustukset maksetaan avustuksen suuruudesta riippuen 1.–4. erässä maksukauden ensimmäisen kuukauden 7. päivä (7.1., 7.3., 7.6. ja 7.9.). Jos kuukauden 7. päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta www.hel.fi/kulttuurinavustukset > Avustuksen käyttäminen ja raportointi:

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/avustuksen-kayttaminen-ja-raportointi

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksensaaja ei noudata avustusehtoja.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta (Helsingin avustusten yleisohjeet, Khs 28.11.2019).

Vuoden 2021 hakuajoista ilmoitetaan nettisivuilla www.hel.fi/kulttuurinavustukset > Hakuajat.

Käsittely

Esteelliset: Mari Männistö
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 5)

Veikko Kunnas: Lisätään päätökseen:

Taide- ja kulttuuriavustukset myönnetään koronaviruksen aiheuttaman erityistilanteen vuoksi siten, että hakijan alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen avustus voidaan käyttää samaan tai samankaltaiseen tarkoitukseen myös 31.5 2021 saakka.

Kulttuuri- ja kirjastojaosto pitää tärkeänä, että Helsingin taide- ja kulttuuritoiminta ei vaarannu.

Jos koronavirustilanne sitä edellyttää, voi avustusta sopeuttaa muuttuneeseen tilanteeseen. Näin toimittaessa on tarpeen ottaa huomioon, ettei avustuksen käyttö ole ristiriidassa avustuspäätöksen käyttötarkoituksen tai avustusehtojen kanssa. Koronavirustilanteeseen liittyviin toiminnan muutoksiin ei tarvitse hakea erillistä päätöstä, mutta muutoksista tulee pitää kirjaa ja ne tulee kuvata avustuksen käytöstä raportoitaessa. Avustuksen saajien tulee noudattaa voimassa olevia viranomaisohjeita.

Kulttuuri- ja kirjastojaosto hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

Vastaehdotus 1:
Antti Kauppinen: Kulttuuri- ja kirjastojaosto ei myönnä Flow Festival Oy:lle avustusta. Kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti vuonna 2019 siirtää tapahtuman pois kulttuuriavustusten piiristä strategiset kumppanuudet -ohjelmaan, tarkoituksena ei ollut siirtää ko. avustussummaa pois kulttuuriavustuksista. Jaosto pitää Flow Festivalia hienona tapahtumana, ja toivoo, että kaupunki löytää keinon kumppanuuden säilymiseksi.

Kannattaja: Pauliina Lehtinen

Vastaehdotus 2:
Tuomas Finne: Ehdotan, että kulttuuri- ja kirjastojaosto myöntää 15 000 euroa Flow Festival Oy:lle.

Kannattaja: Timo Vuori

Antti Kauppisen ja Tuomas Finnen vastaehdotuksista äänestettiin vastakkain, jonka jälkeen voittanut ehdotus äänestettiin vastakkain esittelijän esityksen kanssa.

1 äänestys

JAA-ehdotus: Tuomas Finnen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna
EI-ehdotus: Antti Kauppisen vastaehdotuksen mukaan muutettuna.

Jaa-äänet: 2
Tuomas Finne, Timo Vuori

Ei-äänet: 4
Antti Kauppinen, Pauliina Lehtinen, Lasse Pipinen, Ville Ylikahri

Tyhjä: 0
 

Poissa: 3
Hannu Oskala, Petrus Pennanen, Elisa Tarkiainen

Kulttuuri- ja kirjastojaosto hyväksyi tässä äänestyksessä Antti Kauppisen vastaehdotuksen äänin 2 - 4 (0 tyhjä, 3 poissa).

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Antti Kauppisen vastaehdotuksen mukaan muutettuna.

Jaa-äänet: 0
 

Ei-äänet: 4
Antti Kauppinen, Pauliina Lehtinen, Lasse Pipinen, Ville Ylikahri

Tyhjä: 2
Tuomas Finne, Timo Vuori

Poissa: 3
Hannu Oskala, Petrus Pennanen, Elisa Tarkiainen

Kulttuuri- ja kirjastojaosto hyväksyi tässä äänestyksessä Antti Kauppisen vastaehdotuksen äänin 0 - 4 (2 tyhjä, 3 poissa).

Kahden suoritetun äänestyksen jälkeen kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti hyväksyä Antti Kauppisen vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

kulttuurin edistämisen päällikkö

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 310 37006

nina.gran(a)hel.fi

Liitteet

1

Taide- ja kulttuuriavustukset 2020, kulttuuri- ja kirjastojaoston 3. jako

2

Kuvaukset, Taide- ja kulttuuriavustukset 2020, kulttuuri- ja kirjastojaoston 3. jako

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myöntää taide- ja kulttuuriavustuksia vuodelle 2020 liitteen 1 mukaisesti pysyväisluonteiseen toimintaan 100 500 euroa ja projektiluonteiseen toimintaan 118 000 euroa, yhteensä 218 500 euroa.

Pysyväisluonteinen toiminta - hylkäysperustelu / kohdennus

Designmuseon säätiö - Stiftelsen för Designmuseet sr:n hakemus on tullut koko vuoden pysyväisluonteiseen toimintaan tarkoitetun avustuksen viimeisen hakupäivän 4.12.2019 jälkeen, avustus myönnetään ajalle 18.3.–31.12.2020.

Luovi Productions Oy:n hakemus on tullut vähintään 50 000 euron hakemuksia koskevien hakuaikojen puitteissa 30.8.2019.

Sankariliiga osk:lle ei myönnetä avustusta pysyväisluonteiseen toimintaan. Hakija ei ole pystynyt toimittamaan puuttuvaa hakemusliitettä. Hakija voi hakea projektiluontoista avustusta.

Helsingin Kellariteatteri ry:n hakemus on tullut koko vuoden pysyväisluonteiseen toimintaan tarkoitetun avustuksen viimeisen hakupäivän 4.12.2019 jälkeen, avustus myönnetään ajalle 18.3.–31.12.2020.

Projektiluonteinen toiminta - Hylkäysperustelu / kohdennus

Liitteen 1 nimilyhenteiden selvennykset, joita ei alla ole avattu:
O.A. ( ********** ), S.V. ( ********** ).

Suomen jalokiviharrastajain yhdistys ry:lle ei myönnetä avustusta. Kivimuseon tukeminen ei kuulu taide- ja kulttuuriavustustoiminnan piiriin. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

T.L:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Avustuksia ei myönnetä tallenteisiin.

HIAP ry:n avustus myönnetään kesän yhteisnäyttelyn kustannuksiin.

A.L:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Hakemusten keskinäisessä vertailussa hanke jää vaikutuksiltaan vähäiseksi ja se nojaa liikaa kaupungin avustukseen.

Finding Tom -ryhmälle ei myönnetä avustusta. Projekti nojaa liikaa kaupungin avustukseen.

Mouthpiecelle ei myönnetä avustusta. Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Myllyteatteri ry:lle ei myönnetä avustusta projektiluoteiseen toimintaan. Hanketta avustetaan jo Myllyteatterin avustuksella pysyväisluonteiseen toimintaan.

RITZ, RATZ AND ROLL Oy Ltd/Pixelmintille ei myönnetä avustusta.  Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Veiculosurille ei myönnetä avustusta. Kaupunki tukee jo hankkeen keskeisten yhteistyökumppaneiden toimintaa.

Finnish Music Hall of Fame musiikkimuseon kannatusyhdistys ry:lle ei myönnetä avustusta. Musiikkimuseon toiminnan kehittämistä tuetaan jo Finnish Music Hall of Fame Oy:lle myönnetyn kehittämisavustuksen muodossa.

Helsingin Oopperayhdistys - Helsinki Opera ry:lle ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään Helsingissä tapahtuvaan toimintaan. Helsingin esitysten osalta avustushakemus on saapunut myöhässä ja loput esitykset ovat Virossa.

KLAPS klassista lapsille ry:lle ei myönnetä avustusta. Yhdistyksen Kalevala-projekti saa jo tuotantotukea Kanneltalosta. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

Kontula Electronic ry:n hakemus käsitellään projektiluonteisena.

E.M:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä tallenteisiin. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

S.P:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta Konfuusio-festivaalin toteuttamiseen. Hanke ei nouse hakemusten välisessä vertailussa ensisijaisesti avustettavaksi kohteeksi. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

L.S:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä yksittäisiin konsertteihin.

Diaspora Reporters ry:lle ei myönnetä avustusta. Taide- ja kulttuuriavustuksia ei myönnetä kilpailuihin ja juhliin. Hakemus käsitellään projektiluonteisena.

Dodo ry:lle ei myönnetä avustusta. Keskinäisessä vertailussa hanke ei nouse avustettavien joukkoon.

Käpylä-Seura ry:lle ei myönnetä avustusta. Keskinäisessä vertailussa hanke ei nouse avustettavien joukkoon. Käpylän 100 vuotisjuhlintaa avustetaan muiden paikallisten hankkeiden kautta.

Yhteismaa ry:lle ei myönnetä avustusta. Hankkeen vaikutukset suhteessa avustuksen suuruuteen jäävät riittämättömiksi.

J.E:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Hanke nojaa liikaa kaupungin avustukseen.

Havet Helsingille ei myönnetä avustusta. Aikuisten harrastustoiminta ei ole taide- ja kulttuuriavustusten ensisijainen painopiste.

M.A:lle ( ********** ) ei myönnetä avustusta. Hanke nojaa liian vahvasti kaupungin avustukseen.

KalevalaFest ry:lle ei myönnetä avustusta. Hankkeen toteuttamista tuetaan jo kaupunginmuseon toimesta.

Risa Production Oy:lle ei myönnetä avustusta projektiluonteiseen toimintaan. Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Teatteri Helsinki yhdistys ry:lle ei myönnetä avustusta. Hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse ensisijaisesti avustettavaksi.

Teatteri Welho ry:lle ei myönnetä avustusta projektiluonteiseen toimintaan. Hanke toteutuu vuonna 2022. Taide- ja kulttuuriavustukset myönnetään nyt vuodelle 2020.

Ohjeet avustuksen saajille

Projektiavustukset maksetaan yhdessä erässä.

Toiminta-avustukset maksetaan avustuksen suuruudesta riippuen 1.–4. erässä maksukauden ensimmäisen kuukauden 7. päivä (7.1., 7.3., 7.6. ja 7.9.). Jos kuukauden 7. päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta www.hel.fi/kulttuurinavustukset > Avustuksen käyttäminen ja raportointi:

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/avustuksen-kayttaminen-ja-raportointi

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksensaaja ei noudata avustusehtoja.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta (Helsingin avustusten yleisohjeet, Khs 28.11.2019).

Vuoden 2021 hakuajoista ilmoitetaan nettisivuilla www.hel.fi/kulttuurinavustukset > Hakuajat.

Esittelijän perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 13.02.2018, § 28. Kulttuurijaosto on hyväksynyt tarkemmat avustusmuodot ja arviointikriteerit 20.3.2018, § 10.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto vastaa taide- ja kulttuuritoimintaan sekä kulttuuripolitiikkaan tarkoitettujen avustusten jakamisesta hallintosäännön 17 luvun 2 §:n 3 kohdan mukaisesti jakamalla avustusmäärärahoja. Jaosto käsittelee taide- ja kulttuuriavustuksia kaikissa kokouksissaan. Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Kulttuuri- ja kirjastojaostolla on vuonna 2020 käytettävissä 17 018 000 euron avustusmääräraha.

Tämän kokouksen käsittelyssä on 48 hakemusta ja haettu summa on yhteensä 1 024 376 euroa.

Esittelijä

kulttuurin edistämisen päällikkö

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 310 37006

nina.gran(a)hel.fi

Liitteet

1

Taide- ja kulttuuriavustukset 2020_Kulttuuri- ja kirjastojaoston 3. jako

2

Kuvaukset_Taide- ja kulttuuriavustukset 2020_Kulttuuri- ja kirjastojaoston 3. jako

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566