etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Rauhankatu 5. Meritullinkatu 12 a.  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/14/12
Nimi:
Katuosoite:
Rauhankatu 5. Meritullinkatu 12 a.
Käyttöönottovuosi:
1911
Pääsuunnittelija:
Emil Svensson
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisääntuloon muodostuu pieni aulatila, kun ensimmäiselle asuntotasanteelle noustaan muutama porras, josta varsinainen porras lähtee nousemaan. Lattiamateriaalina keraaminen laatta (tumman punainen ja valkoinen).
Rakenteet:
Käynti sisäpihalta, mutta pääportaan luonteinen. Tyylikäs jugend-henkinen kokonaisuus. Valoaukon ympärille kauniisti kiertyvä porras koostuu kahdesta kiertyvästä syöksystä ja kahdesta välitasanteesta (valoaukon koko n.1400x1550). Tasanteilla vain yksi asunto. Porrashuone on avara valoisa porrashalli. Kattopinta monimuotoinen.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinät on rapattu ja maalattu. Seinän alaosassa (h=1600mm) keltainen stukkomarmori. Seinän yläosa, porrassyöksyjen alapinta ja kattopinta taitettu valkoinen. Seinän yläosassa lasikuitutapetti. Valaisimena matala opaalilasilieriö, ei alkuperäinen. Porrasaskelmat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Isommilla asuntotasanteilla harmaan mosaiikkibetonin lisäksi keraaminen laatta (tumman punainen + valkoinen, kehyksenä tumman punainen laatta). Yksinkertaisen vaalean siniseksi maalatun teräskaiteen käsijohde on ruskeaksi maalattua puuta. Kaide alkaa sisääntulokerroksessa tumman ruskeaksi maalatusta koristeleikatusta puutolpasta. Jugend-henkiset ovet ja ikkunat ovat alkuperäisiä. Asuntojen ikkunallisiin peilioviin liittyy yläikkunat. Ovet listoineen ovat vaalean keltaiset. Parvekkeen ovet, ikkunat ja sisäikkunat valkoiset.
Tilan säilyneisyys:
Alkuperäinen jugend-henkinen asu ja tunnelma ovat erityisen hyvin säilyneet.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+