etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Ullanlinnankatu 5. Korkeavuorenkatu 25. Katurakennus  
  porras A, 1850-l osalla  
  porras B-C, 1880-l. osalla  
  porras E 1850-l. osalla  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/58/5
Nimi:
Katuosoite:
Ullanlinnankatu 5. Korkeavuorenkatu 25. Katurakennus
Käyttöönottovuosi:
Pääsuunnittelija:
Karl Johan Grönstrand
Porrashuone:
A, 1850-l osalla
Tyyppi:
pääporras, Korkeavuorenkatu
Tilarakenne:
Sisään tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jossa noustaa n. puoli kerrosta ylös porrashuoneen alatasanteelle. Sisäpihalle johtaa tasanteelta vastaavasti jyrkkä porras alas. Eteishallin kadun puoleisessa päässä on tuulikaappimainen osa (ilman tuulikaapin ovia), jonka sivuseinillä on nissisyvennykset. Porrashuone on klassinen kaksivartinen suora porras.
Rakenteet:
Kantavana rakenteena muurattu keskiseinä ja vyökaaret ja holvaukset. Syöksyjen alapinnat on segmenttiholvattu ja tasanteet ristiholvattu.
Kiinteä sisustus:
Seinät on rapattu ja maalattu, entisöinti 2000-luvulla. (Usko Juvonen, Pentti Pietarila) Eteistilan seinät jaettu kenttiin punertavien kehysten avulla. Kentät vaaleat ja reunustettu siroin viivakoristein. Voimakkaasti profilolitu klassinen kattolista, sileä vaalea katto, jossa reunalla viivakoristeaihe. Portaat ovat pääosin graniittia (=harvinaisuus), askelman etureuna suora. Alas pihalle johtava porras on kuitenkin rihlattua kalkkikiveä. Porrastasanteet ovat kalkkikivilaattaa. Käsijohde seinustalla on profiloitu puu. Ikkunat ovat vanhat ja nissä on spanjolettisulkimet. Yläkerroksissa peiliovet ovat vanhat ja tammiootratut. Ylimmän tasanteen ovet lasiaukolliset, lasi vihertävä, ruutujaon keskellä koristeena vinoneliö. Alakerroksessa ovet on uusittu vanhat mallin mukaan. Valaisimet ovat vanhan mallisia riippuvalaisimia ja seinälampetteja, jotka on hankittu uutena 2000-luvulla. Jaepatterit
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt ja huolellisesti entistetty poikkeuksellisen varhainen porras.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos