Usein kysyttyä perhe- ja ryhmäpäivähoidosta
Kenelle perhepäivähoito sopii?
- Perhepäivähoito soveltuu parhaiten alle 5 vuotiaille, mutta monet jatkavat tutun hoitajan kanssa esikouluikään. Soveltuu erinomaisesti sisaruksille ja pientä hoitoryhmää tarvitseville lapsille.
Perhepäivähoito on hyvä valinta, kun
- toivot lapselle yksilöllistä hoivaa ja huomiota
- arvostat, että lapsella on tuttu, pysyvä hoitaja ja lähtökohtaisesti sama varahoitopaikka
- haluat kodinomaista varhaiskasvatusta.
Mikä on ryhmäkoko
ja minkä ikäisiä lapsia ryhmissä yleensä on?
- Perhepäivähoitajalla on hoidettavana 4 alle kouluikäistä lasta ja ryhmäperhepäiväkodissa on 8-12 lasta ja 2-3 ryhmäperhepäivähoitajaa. Lapset ovat pääsääntöisesti 1-5-vuotiaita.
Mitä perhepäivähoito maksaa?
- Varhaiskasvatusmaksut määräytyvät samanlaisin perustein kuin päiväkotihoidossa. Voit laskea arvion maksusta maksuarviolaskurilla
Mikä koulutus perhepäivähoitajilla on?
- Kelpoisuusvaatimuksena perhepäivähoitajan tehtäviin on tehtävään soveltuva ammattitutkinto tai muu alalle soveltuva koulutus, esimerkiksi perhepäivähoitajan ammattitutkinto, lähihoitaja, sos.-terv.perustutkinto, päivähoitaja, sosionomi, koulunkäyntiavustaja tai sairaanhoitaja.
Miten pedagogiikka toteutuu perhepäivähoidossa?
- Pedagogiikka pohjautuu alueen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelmaan perustuen Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan, perhepäivähoitaja suunnittelee itse toiminnan ryhmälleen, perhepäivähoidon ohjaaja toimii pedagogisena ohjaajana ja tukena hoitajalle toiminnan suunnittelussa.
Onko lapset vakuutettu hoidon aikana?
- Helsingin kaupunki on vakuuttanut varhaiskasvatuksessa olevat lapset.
Miten hoitoajoista sovitaan ja voiko hoitoaikaa muuttaa kesken toimintakauden?
- Hoitoaika sovitaan perheen ja henkilökunnan kanssa hoidon alkaessa. Hoitoajan muutoksista sovitaan aina perhepäivähoidon ohjaajan kanssa.
Mitä tapahtuu, jos perhepäivähoitaja on esim. sairaana, lomalla, koulutuksessa?
- Lapsille järjestetään varahoito ennalta sovitussa paikassa.
Mistä saan tietoa alueeni perhepäivähoitopaikoista?
- Alueen perhepäivähoidon esimieheltä (linkki alueittain-sivulle)
Miten perhepäivähoitopaikkaa haetaan?
- Varhaiskasvatuspaikkaa haetaan sähköisesti viimeistään neljä kuukautta ennen paikan tarvetta tai heti kun tarve on tiedossa.
Voiko hoitajaan tai hänen kotiinsa tutustua ennen valintaa?
- Perhepäivähoitaja tekee työtä omassa yksityiskodissaan, jonka kaupunki on hyväksynyt perhepäivähoitopaikaksi. Perhepäivähoitajia voi tavata esimerkiksi alueen leikkipuistoissa. Kun lapsi on valittu perhepäivähoitoon, sovitaan tutustumisesta hoitajan kotiin.
Tekeekö perhepäivähoitaja itse ruoat lapsille?
- Perhepäivähoitaja valmistaa itse ruoan esimerkiksi päiväkodin ruokalistoja hyödyntäen ja varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia noudattaen.
Miten kolmiperhepäivähoito eroaa perhepäivähoidosta?
- Kolmiperhepäivähoitoa järjestetään perheiden kotona, jolloin hoitajana toimii kunnallinen kolmiperhepäivähoitaja. Hoitoryhmä muodostuu yhden tai useamman perheen lapsista ja toiminta tapahtuu pääsääntöisesti vuoroviikoin perheiden kotona.
Minkälainen koti sopii kolmiperhepäivähoitoon?
- Kolmiperhepäivähoitoon soveltuu tavallinen lapsiperheen koti.
Miten ruokahuolto toimii kolmiperhepäivähoidossa?
- Vanhemmat suunnittelevat ruokalistan viikoksi etukäteen varhaiskasvatuksen ruokasuositusten mukaisesti ja tiedottavat siitä muille hoitoryhmään kuuluville kodeille viikon alkaessa.
- Vanhemmat hankkivat aterioita varten tarvittavat raaka-aineet ja esivalmistavat ruoan ruokalistan mukaisesti. Hoitaja huolehtii ruoan lämmityksestä, salaattien ja raasteiden tekemisestä sekä vanhempien suunnitteleman välipalan valmistamisesta.
- Vanhemmille maksetaan kustannuskorvaus hoitopäivän aikana tarjotuista aterioista jälkikäteen. Kolmiperhehoitaja kirjaa kuukausittain aterioiden määrät, jotka tarkistetaan toteutumien mukaan.
23.08.2019 09:46