Suoraan sisältöön

Varhaiskasvatus ja esiopetus - Melkko

Toiminta

Päiväkoti Melkossa (Melkonkatu 19 C) toimii  2 ryhmää, Päivänsäteet ja Menninkäiset.
Päiväkoti Melkon esiopetus-ryhmä Maahiset toimii omassa sivutoimipisteessä osoitteessa Melkonkuja 5, 00210 Helsinki.

Varhaiskasvatuksen toteutumisesta vastaa ryhmissä lastentarhanopettaja, mutta työtä tehdään moniammatillisena yhteistyönä. Keskeisin toimintamuotomme on yhteisöllinen pienryhmätoiminta. Pienryhmät tekevät tiiviisti yhteistyötä toisten ryhmien kanssa muun muassa retkeilemällä tai yhteisten projektien muodossa.

Ryhmien toiminnan suunnittelua ohjaa perheiden kanssa käydyt lapsen varhaiskasvatuskeskustelut ja lapsien yksilölliset tarpeet. Varhaiskasvatuksen aikuiset tuovat ryhmän arkeen kiireettömyyden, läsnäolon, kokemuksen ja omat persoonansa.
Lopputuloksena syntyy lämminhenkinen ja turvallinen kasvuympäristö, jossa lapsilla on oikeus olla itsensä
kaikkine tunteineen, silti aikuisten määrittäessä rajat ja antaen turvaa. Jokainen hetki on mahdollisuus pedagogiikalle.
Varhaiskasvatus on parhaimmillaan saumatonta yhteistyötä meidän ja perheenne välillä.

Yksikön toimintasuunnitelma (pdf)

Esiopetus

Päiväkoti Melkon esiopetus ryhmä Maahiset sijaitsee osoitteessa Melkonkuja 5.

Oppimisympäristössä korostuvat mahdollisuudet monipuoliseen sisä -ja ulkoliikuntaan: mm. tasapainolaudat, hyppynarut, hulavanteet, tennispallot sekä pehmomiekat ovat päivittäin lasten saatavilla. Ulkoilu tapahtuu Veijarivuoren rannalla sekä ympäri Lauttasaarta ja Helsinkiä. Iltapäivisin yleensä siirrytään Päiväkoti Melkon pihalle leikkimään.

Tavallisesti klo 9.00 alkaa Maahisissa n. tunnin mittainen ohjattu toiminta. Lapset hahmottavat viikkoa hyvin, jos arkipäivillä on oma painotuksensa, kuten: ”kädentaitojen päivä”, ”retkipäivä” jne. Vaikka jokaisella päivällä on oma painotuksensa, ilmenevät esiopetuksen oppimisen ja laaja-alaisen osaamisen alueet lähes joka päivä tavalla tai toisella eri tilanteissa ja eri projektien ja teemojen parissa. Tunnin mittaisen lepohetken aikana luetaan tarkoin valittua lastenkirjallisuutta.18.11.2020 14:11