Ulla Häyrinen

Kohtaamistaidetta Sofianlehdossa

Sofianlehdon toimintakeskuksessa on tarjolla erilaisia elämyksiä paljon tukea tarvitseville kehitysvammaisille aikuisille. Tämä syksynä viisi asiakasta sai osallistua Laurea AMK kohtaamistaiteen opiskelijoiden Ulla Häyrisen ja Emilia Lindroosin toteuttamaan kohtaamistaiteen ryhmään. Ryhmä kokoontui kahdeksan kertaa syys-lokakuussa ja lokakuun lopulla järjestettiin kohtaamistaiteen näyttely. Näyttely on esillä Sofiafianlehdossa 20.11. saakka.

Kohtaamistaiteen kolme vaihetta on alkuvirittäytyminen, taidetyöskentely sekä arvostuskierros. Taidetyöskentelyyn kuuluu myös yllätyksellisyys sekä lahja.. Ensimmäisellä kerralla oli virittäytymistä taidetyöskentelyyn ja tutustumista muihin ryhmän jäseniin. Jokainen teki omat työt nimikyltin ja arabeskin. Lisäksi tehtiin yksi yhteinen suurikokoinen työ, johon jokainen sai vuorollaan piirtää tai värittää haluamillaan väreillä. Arvostuskierroksella keskityttiin  vuorotellen jokaisen työhön. Kommunikaatiokeinoina oli mm. puhe, viittoma, kuvat, tunnekortit, Bigmack-kommunikaattorimja esinekommunikaatio.

Toisella kerralla valmistettiin savitöitä DAS-massasta. Tapaamiskerran teemana oli oma voima. Kolmannella kerralla kuvattiin syksyistä luontoa ja luonnon värikkäitä, moninaisia antimia. Joenvarsi-taidetyöskentelyyn virittäydyttiin kuuntelemalla veden ääniä ja keskustelemalla vedestä. 9.10 Ulla toi oikean kalan, lohen, jonka jokainen maalasi vuorollaan ja sai hienon kuvan painamalla väripinnan paperiin. Lankataialla saatiin enemmän tai vähemmän peilikuvamaisia töitä. Lopuksi avattiin ovi unelmiin. Virittäytymiskierroksella kuunneltiin musiikkia ja juteltiin omista unelmista ja haaveista, jotka sitten kuvattiin vesivärein paperille. Lopuksi toisen ohjaajan Emilian tekemät ovet liimattiin kunkin haluamaan kohtaan unelmapaperille.

Lue lisää kohtaamistaiteesta