Suoraan sisältöön

Tilapäishoito ja asuminen

Kuka voi saada tilapäishoitoa?

Tilapäishoitoa järjestetään vammaisille ja sairaille lapsille ja aikuisille omaishoidontukilain perusteella omaishoidon vapaina. Lisäksi tilapäishoitoa voidaan järjestää harkinnanvaraisena tilapäishoitona. Tilapäishoitoa järjestetään asumisyksiköissä sekä laitos- ja perhehoidossa. Omaishoidon vapaita voidaan järjestää myös kotiin annettavana palveluna, tuntilomituksena ja sijaisomaishoitajan avulla.

Tilapäishoidon tarkoituksena on mahdollistaa kehitysvammaista tai muuten vammaista henkilöä kotona hoitavalle vapaan pitäminen. Samalla voidaan tukea vammaisen henkilön itsenäistymistä lapsuuden kodista.

Missä tilapäishoitoa järjestetään?

Alle 18-vuotiaalle kehitysvammaisille lapsille ja nuorille tilapäishoitoa järjestetään Humalistonkadun ja Isonniitynkadun ryhmäkodeissa sekä Sofianlehdon Visiitissä. Yli 18-vuotiaille järjestetään tilapäishoitoa Aurinkolahden, Humalistonkadun ja Tilkan ryhmäkodeissa sekä Kontulan monipuolisessa palvelukeskuksessa.

Tilapäishoitoa voidaan myöntää myös palvelusetelillä tai ostopalveluna, jos kaupungin omissa paikoissa ei ole tilaa tai ne eivät ole soveltuvia. Tilapäishoidosta peritään sosiaali- ja terveystoimialan vahvistama asiakasmaksu. Vuonna 2021 tilapäishoidon asiakasmaksu on 29,70 euroa / päivä ja omaishoidon vapaan 11,40 euroa / vuorokausi.

Voinko päästä asumisharjoitteluun?

Täysi-ikäisille kehitysvammaisille ja vammaisille henkilöille voidaan järjestää asumiskokeilua Rudolfin asuntoryhmässä. Asumiskokeilun aikana voit harjoitella asumisen taitoja ohjatusti yksilöllisesti sovitun ajan, yleensä noin 2–6 viikon ajan. Asumiskokeiluun hakeudutaan oman asuinalueen sosiaalityöntekijän kautta.

Vaikeavammaisille henkilöille asumiskokeilua voidaan järjestää Viikin palveluasumisryhmässä. Asumiskokeilujakso kestää 1–2 kuukautta.

Asumiskokeilun tarkoituksena on selvittää vahvuutesi ja tuen tarpeesi asumisessa sekä se, mikä olisi sinulle mahdollisesti sopiva asumismuoto tulevaisuudessa

Asumista lapsuudenkodin ulkopuolella voi harjoitella myös tilapäishoidossa ryhmäkodissa.

Hae palvelua oman asuinalueesi vammaisten sosiaalityöntekijältä vammaispalveluhakemuksella.

Miten haen vammaisten asumispalvelua?

Hae asumispalvelua oman asuinalueesi sosiaalityöntekijältä vammaispalveluhakemuksella. Sosiaalityöntekijä tekee kanssasi palvelutarpeen arvion ja asiakassuunnitelman ja lähettää ne asumispalveluista päättävälle työryhmälle (sas-työryhmä).

Miten voin kiirehtiä asumispalvelun järjestämistä?

Sopivan asumispalvelun järjestymistä joutuu yleensä jonottamaan. Ole yhteydessä sosiaalityöntekijään, jos tilanteessasi tapahtuu muutoksia tai haluat kiirehtiä muuttoa.01.12.2021 11:34