Suoraan sisältöön

Neuvonta ja ohjaus

Käytä kasvomaskia sosiaali- ja terveyspalveluissa

Suosittelemme yli 15-vuotiaita käyttämään kasvomaskia kaikissa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteissä.

Lue lisää maskisuosituksesta Helsingin koronavirussivustolta.


Vammaispalvelujen sosiaalityön toimipisteiden työntekijät selvittävät yhdessä asiakkaiden kanssa palvelutarpeen. Palvelusuunnitelma tehdään arvioinnin perusteella.

Vammaispalvelut koronatilanteessa

Työ- ja päivätoiminta

Työ- ja päivätoiminnan yksiköissä palveluja jatketaan supistettuna toistaiseksi syyskuun alusta alkaen.  Ryhmäkoot pyritään edelleen pitämään tavallista pienempinä ja tiloja on jaettu yksiköissä eri ryhmille niin, etteivät ryhmät ole keskenään tekemisissä. Käsi- ja yskimishygieniaan kiinnitetään erityishuomiota ja yksiköiden siivousta on tehostettu. Lähipalveluita täydennetään edelleen virtuaalisella palvelulla.

Työ- ja päivätoimintaan tullaan täysin terveenä. Toimintaan ei saa tulla, jos kärsii lievistäkään koronavirustaudin oireista. Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus ja haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustautien oireista muuten kuin koronavirustestillä. Edellä mainituista oireista kärsivän asiakkaan toimintapäivä keskeytetään välittömästi ja hänet lähetetään kotiin. Noudatamme samoja periaatteita henkilöstön terveydentilan ja työssäolon suhteen. Mahdollisista koronatartunnoista tai altistumisista yksiköissämme tiedotetaan epidemiologisen yksikön sekä toimipisteen esihenkilön kautta.

Ulkomailta palatessa on noudatettava ajankohtaisia matkustukseen liittyviä suosituksia. Riskiryhmään kuuluvia kehotetaan erityiseen harkintaan ryhmätoimintoihin saapumisen suhteen. Asiakkaalla on oikeus kieltäytyä palvelusta koronaviruspandemian aikana menettämättä paikkaansa työ- ja päivätoimintayksikössä. Riskiryhmään kuuluvalla asiakkaalla on niin halutessaan oikeus osallistua toimintaan, ellei häneltä kielletä osallistumista lääkärin määräyksestä.

Asiakkaille tarjotaan työ- ja päivätoimintamatkojen ajaksi kirurgisia suu-nenäsuojaimia. Suojainten käyttö on vapaaehtoista, eikä asiakkaita voida velvoittaa niiden käyttöön.

Tuetun työllistymisen yksikkö palvelee normaalisti. Työvalmentajat tarjoavat tapaamisia etänä ja lähipalveluna. Tapaamisissa huomioidaan turvaetäisyys ja asianmukainen suojautuminen.

Harkinnanvarainen lyhytaikaishoito ja omaishoidontuen lakisääteinen lomitus

Asiakkaan tai tämän perheenjäsenen ollessa sairaana (hengitystieoireita tai ripulia) ei sovittua lyhytaikaishoidon jaksoa saa toteuttaa yksikössä, vaikka kyseessä olisi välttämätön tarve. Tällaisessa tilanteessa pitää olla yhteydessä sosiaalityöntekijään tai sosiaaliohjaajaan, jotta lyhytaikaishoidon tai omaishoitajan vapaanaikaisen hoidon tarpeeseen voidaan turvallisin keinoin vastata.

Henkilökohtainen apu

Asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskentelevien henkilökohtaisten avustajien on Sosiaali- ja terveysministeriön 31.8.2020 asti voimassa olevan ohjeen mukaan käytettävä kertakäyttöistä kirurgista suunenäsuojainta. Jos niitä ei ole käytettävissä tai niiden käyttö ei muusta syystä ole mahdollista, käytetään pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta taikka kasvot (ml. suu) peittävää visiiriä asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilöstön tai avustajan kantamalta taudilta. Lisää tietoa henkilökohtaisesta avusta löydät osoitteesta https://www.hel.fi/vammaiset/fi/tuki/henkilokohtainen-apu

Asumispalvelut

Suosittelemme, että tapaamiset järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona turvaväleistä huolehtien. Omaiset ja ystävät voivat vierailla asumisyksiköissä asukkaan omassa asunnossa tai huoneessa. Yhteistiloissa ei ole syytä oleskella. Vierailijoiden on käytettävä kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta. Vierailijat saavat suunenäsuojan yksiköstä. Asumisen työntekijät käyttävät kirurgisia suu-nenäsuojuksia lähikontakteissa asiakkaiden kanssa.

Turvallisen vierailun ohjeet

 • Sovi vierailusta ennakkoon asumisyksikön henkilökunnan kanssa.
 • Vierailulle voi tulla turvallisesti, kunhan vierailija on täysin terve, eli hänellä ei ole lieviäkään hengitystie- tai vatsaoireita tai kuumetta.
 • Vierailulle ei voi tulla, jos vierailija on karanteenissa, karanteenin kaltaisissa oloissa tai eristyksessä ulkomaanmatkan, korona-altistumisen tai koronatartunnan vuoksi.
 • Suosittelemme sopimaan tapaamiset asukkaiden kanssa mieluiten ulkotiloihin esimerkiksi kahville terassille tai yhteiselle kävelylle.
 • Mikäli tapaaminen kuitenkin sovitaan asumisyksikön sisälle, on vierailulla huolehdittava hyvästä käsihygieniasta heti yksikköön tultaessa, sekä pyrittävä säilyttämään turvavälit muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan.
 • Vierailun aikana voidaan oleskella vain asukkaan omassa asunnossa tai huoneessa.
  Vierailun aikana asukkaan ja vierailijan välillä tulisi olla kahden metrin turvaväli.

  Henkilökunta ohjeistaa tarkemmin vierailun käytännöistä ja henkilökunnan ohjeita on ehdottomasti noudatettava.


 • Useimmin kysytyt kysymykset

  Lisätietoja vammaispalveluiden hakemisesta ja käytöstä löydät klikkaamalla alla olevia linkkejä.

  Vammaispalveluiden hakeminen

  Henkilökohtainen apu

  Asunnon muutostyöt

  Kuljetuspalvelu

  Vammaispalveluopas


  Yhteystiedot

  Vammaispalveluiden sosiaalityön yhteystiedot

  Voitte myös jättää soittopyynnön toimistosihteerille ma–pe klo 8.15–16 p. 09 3102 3100.

  Virka-ajan ulkopuolella yhteys sosiaalipäivystykseen p. 0206 96006 joka päivä ympäri vuorokauden.

  Muuta apua  24.11.2020 13:45