Suoraan sisältöön

Paula-koti

Käytä kasvomaskia sosiaali- ja terveyspalveluissa

Suosittelemme 12 vuotta täyttäneitä käyttämään kasvomaskia kaikissa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteissä.

Lue lisää maskisuosituksesta Helsingin koronavirussivustolta.


Laajasuontie 33 A 15, 00320 Helsinki
PL 32800, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. 09 3102 4812
Johtava ohjaaja Jarmo-Ahti Karppinen

Paula-koti tarjoaa sosiaalihuoltolain mukaista asumispalvelua nuorille aikuisille, jotka tarvitsevat ohjausta ja tukea itsenäistymiseen. Paula-kodissa on kaksi seitsemän hengen asumisryhmää, jossa jokaisella asiakkaalla on oma asunto (asuinhuone, minikeittiö, WC ja suihku). Asuntojen lisäksi on yhteistiloja, kuten olohuone, keittiö, sauna ja pesutupa. Näiden lisäksi Paula-kodilla on yhdeksän satelliittiasuntoa Haagan lähialueilla: neljä asuntoa samassa taloyhtiössä ja loput viisi lähialueilla. Paula-koti sijaitsee lähellä Huopalahden asemaa, joten kulkuyhteydet ovat hyvät eri puolille kaupunkia. Lähettyvillä on myös terveysasema, kirjasto, ruokakauppoja, liikuntapuisto ja hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Toiminta-ajatus

Tavoitteena on tukea nuoren aikuisen itsenäistymistä siten, että hän saa riittävät valmiudet itsenäiseen elämään. Tavoitteena on asiakkaan itsenäistyminen, joten Paula-kodissa asuminen on väliaikaista. Asumisella ei ole kuitenkaan takarajaa.
Paula-kotiin kuuluvat satelliittiasunnot auttavat itsenäistymistavoitteessa. Asukkaiden on siis mahdollista muuttaa itsenäisempään asumiseen tavoitteiden täytyttyä, mutta Paula-kodin ohjaajien tuki säilyy edelleen.


Palvelut

Paula-kodissa henkilökunta on paikalla ympärivuorokautisesti.

Jokaisella asiakkaalla on oma asunto ja he sisustavat asunnon omilla tavaroillaan. Asunnoissa on valmiina mikro ja jääkaappi, muuten ruoat valmistetaan yhteiskeittiössä. Yhteiset tilat ovat käytössä muun muassa erilaisia ryhmiä, saunomista, ruoanlaittoa ja oleskelua varten. Tilat ovat kahdessa kerroksessa, mutta asunnot sijaitsevat vain alimmaisessa kerroksessa. Paula-kodin ympäristö ei ole täysin esteetön, mutta hissi löytyy tarvittaessa viereisestä rapusta.

Asiakkaat saavat yksilöllistä ohjausta ja tukea päivittäisten asioiden hoitoon ja opetteluun omien tavoitteiden ja tarpeiden mukaan. Asiakkaiden kanssa tehdään henkilökohtainen ohjaussuunnitelma, jota päivitetään vähintään puolen vuoden välein.


Toiminta

Koska Paula-kodin toiminta-ajatuksena on tukea asiakkaita kohti itsenäistä elämää, annetaan asiakkaille vastuuta oman arjen ja elämän suunnittelusta ja toteutuksesta. Ohjaajien tuki on monimuotoista ja jokaisen asiakkaan kohdalla yksilöllistä ja se pohjautuu tehtyyn ohjaussuunnitelmaan. Asiakkaille annetaan tietoa ja ohjausta, jonka kautta asiakas pääsee harjoittelemaan ja oppimaan asioiden hoitamista. Asiakkaita ohjataan ja tuetaan muun muassa kodinhoidossa, lääkehoidossa, itsestä huolehtimisessa, koulussa/työssä/päivätoiminnassa, asioinneissa ja vapaa-ajan suunnittelussa, kuten uusissa harrastuksissa.

Satelliittiasunnoissa asuvien asiakkaiden luo tehdään kotikäyntejä yksilöllisten tarpeiden mukaan. Asiakkaiden on myös mahdollista asioida Paula-kodissa.

Yhteisissä tiloissa järjestetään erilaisia ryhmiä, grillataan, vietetään yhteisiä juhlia ja käydään retkillä. Joka päivä on kello 10.00 ja 16.00 kahvit, jotka asiakkaat itse keittävät yhteisessä keittiössä. Sauna lämpeää aina lauantaisin, mutta myös oman saunavuoron saa käyttöön näin halutessaan. Ohjaajien järjestämä toiminta lähtee asiakkaiden tarpeista, joten asioita suunnitellaan yhdessä. Kerran kuukaudessa pidetään kotikokous, jossa yhteisiin asioihin pääsee vaikuttamaan. Ohjaajat kannustavat asiakkaita osallistumaan toimintaan niin talon sisällä, kuin ulkopuolellakin.


Henkilökunta

Henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitaja, lähihoitajia, sosionomeja ja mielenterveyshoitaja. Ohjaajilla on kokemusta mielenterveys-, päihde-, ja vammaistyöstä.

Asukkaaksi

Paula-kotiin hakeudutaan oman asuinalueen sosiaalityöntekijän kautta, joka tekee palvelusuunnitelman sekä täyttää SAS-arvion ja toimittaa sen kehitysvammahuollon SAS-työryhmälle.27.11.2020 10:22