Suoraan sisältöön

Ruusulan ryhmäkoti

Ruusulankatu 7 a 1-2, 00260 Helsinki 
Kartta, liikenneyhteys, esteettömyys 
PL 26713, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. 09 3104 4352, toimisto  
Johtava ohjaaja Susanne Orjatsalo puh. 09 3104 3403


Ruusulan ryhmäkoti tarjoaa palveluasumista aikuisille kehitysvammaisille sekä lähistöllä asuville tukiasukkaille.

Ryhmäkoti sijaitsee keskeisellä paikalla kerrostalossa Töölössä, 1/2 kerroksessa, joten tilat eivät sovi liikuntaesteisille. Ympäristönä Töölö on kaupunkimainen mutta myös hyvät ulkoilumahdollisuudet ovat aivan lähistöllä, kuten Töölönlahden ympäristö ja Keskuspuisto. Töölöstä on erinomaiset kulkuyhteydet eri puolille kaupunkia raitiovaunuilla ja busseilla. Helsingin keskusta on aivan kävelymatkan päässä.Palvelut

Palveluasumista tarjoavissa ryhmäkodeissa henkilökuntaa on paikalla päiväaikaan. Öisin asukkailla on käytössä turvapuhelimet joilla saadaan tarvittaessa yhteys yö päivystäjään. Ruusulan ryhmäkodin ohjatulla asumispalvelulla on kuntouttava ja asukkaan toimintakykyä ylläpitävä tarkoitus.

Henkilökunta antaa apua lääkehoidon toteuttamisessa, henkilökohtaisen hygienian hoidossa, saattoapua lääkärikäynteihin. Siivous, pyykinpesu, kauppa- ja pankkiasiat hoidetaan mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä asukkaan kanssa. Asukkaat toimittavat mahdollisimman itsenäisesti omia asioitaan, mutta he saavat kaiken tarvitsemansa tuen asioiden hoitamiseen ohjaajilta.

Ruusulan ryhmäkoti korostaa yhteisöllistä asumista. Jokaisella asukkaalla on oma huone, jonka he ovat sisustaneet omien tarpeitten ja mieltymysten mukaan. Yhteisiä tiloja ovat olohuone, ruokailutila, keittiö ja neljä kylpyhuonetta. Taloyhtiössä on sauna, jossa ryhmäkodilla on kaksi viikoittaista saunavuoroa.Toiminta

Tavoitteena on turvallinen ja viihtyisä koti jossa jokaisella on hyvä olla ja elää ja jossa jokaisen henkilökohtaiset tarpeet huomioidaan yksilöllisesti. Asukkaat osallistuvat aktiivisesti ryhmäkodin toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen kerran kahdessa viikossa pidettävässä asukaskokouksessa.

Toimintaa ohjaavat arvot ja tavoitteet

Kunnioitetaan asukkaan yksilöllisyyttä, yksityisyyttä ja itsemääräämisoikeutta luomalla turvallinen asuinympäristö, huomioiden asukkaiden sekä fyysinen että psyykkinen turvallisuus.

Elämänlaadun toteutuminen

Jokaiselle on mahdollisuus itsenäiseen ja mielekkääseen elämään turvallisessa ympäristössä. Kohdataan jokainen asukas tasa-arvoisesti ryhmäkodissa. Tuetaan asukkaita tasa-arvoiseen kohtaamiseen myös ympäröivässä yhteiskunnassa.Asukkaan mietteitä

”Olen 71-vuotias eläkeläinen ja olen asunut Ruusulassa viimeiset 17 vuotta. Valtaosan työelämästäni vietin metsä- ja maataloustöiden parissa. Olen tykännyt asua tässä talossa. Täällä on ihan mukavaa, ei ole mitään huonoa. Täältä pääsee aina välillä jäähallille katsomaan jääkiekkoa ja HIFK.in pelejä. Asuinkaverit ovat minusta mukavia vaikka välillä riidelläänkin. Ohjaajat ovat myös mukavia.

Omassa huoneessa katselen tv.tä, vaikka kaukosäädin onkin välillä hukassa. Minulla on paljon pelaajakortteja joita järjestelen ja katselen. Lisäksi luen Tex Willereitä ja intiaanikirjoja. On täällä ihan hyvää ruokaa ja omalla ruokaviikolla saan laatia omat ruuat ja niistä minä tykkään. Pyttipannu on lempiruokaani.

Elokuvissa käydään välillä ja se on mukavaa kun käydään ostoksilla tavarataloissa ja saa katsella tavaroita.  Minulla käy aina välillä sisko tai veli kylässä.”23.05.2022 16:11