Suoraan sisältöön

Hyvösen ryhmäkoti

Kotkankatu 14-16 A 00510 Helsinki
Kartta, liikenneyhteys, esteettömyys 
PL 51776 00099 Helsingin kaupunki
Puh. 09 3104 3693, toimisto 

hyvosen.asuntola@hel.fi

Johtava ohjaaja Ritva Ojala puh. 09 310 74309

Kuva Hyvösen oleskelutilasta.

Hyvösen ryhmäkoti tarjoaa kahdeksalle kehitysvammaiselle aikuiselle tehostettua palveluasumista. Lisäksi ryhmäkodissa on helsinkiläisille vammaispalvelun asiakkaille yksi äkillisen kriisitilanteen asumispaikka. Tämä tarkoittaa, että ryhmäkodissa on henkilökuntaa paikalla vuorokauden ympäri.   

Asumispalveluun hakeudutaan vammaisten sosiaalipalvelun kautta. Kriisipaikalle hakeudutaan virka-ajan ulkopuolella sosiaalipäivystyksen kautta.

Ryhmäkodissa on hissi, mutta ympäristö ei ole täysin esteetön. Ryhmäkodissa on kynnyksiä ja vietereillä varustettuja käytävän ovia, jotka tekevät  joidenkin apuvälineiden kanssa liikkumisesta haastavaa.

Ryhmäkoti sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella. Läheisyydessä on myös monipuoliset kulttuuripalvelut ja hyvät ulkoilumahdollisuudet lähipuistoissa.

Ryhmäkodin kanssa samassa rapussa asuu seitsemän tukiasukasta omissa asunnoissaan. Tukiasukkaat saavat tarvitsemansa tuen ja avun ryhmäkodin henkilökunnalta. Ryhmäkodin läheisyydessä kävelymatkan päässä asuu kolme asiakasta ryhmäkodista saatavan tuen avulla.

Ryhmäkodissa työskentelee seitsemän ohjaajaa ja yksi sairaanhoitaja. Asiakkaita ohjataan arjen asioissa esimerkiksi pyykinpesussa, henkilökohtaisen hygienian hoidossa, lääkehoidossa sekä asioinneissa kodin ulkopuolella. Asiakkaiden lääkehoitoa toteuttavat myös ohjaajat. Asiakkaat saavat työntekijöiden apua ja ohjausta myös vapaa-ajan suunnittelussa sekä sosiaalisten suhteiden ylläpidossa, ohjaajat auttavat ja tukevat palveluiden järjestämisessä.

Ryhmäkodissa tarjotaan päivisin kaksi lämmintä ateriaa sekä aamu-, väli-, että iltapalat.

Hyvösen oleskelutilassa on paljon huonekasveja.

Hyvösen asiakashuoneet ovat kahdessa kerroksessa. Osa huoneista on valmiiksi kalustettuja. Nämä huoneet soveltuvat tilanteisiin, joissa asuminen ei ole vielä vakiintunutta tai tarvitaan tarkempaa arviointia tuen tarpeesta ja asumispaikan sijainnista. Tällöin on myös mahdollisuus syventää arkisia asumistaitoja, kuten ruokailua, omasta hygieniasta huolehtimista, vaatehuoltoa, siivouksen osaamista ja harjoitella ryhmässä toimimista.

Ryhmäkodin yhteisiä tiloja ovat olohuoneet, wc- ja kylpytilat, ruokasali ja keittiö. Torstaisin ja lauantaisin ryhmäkodilla on vuoro taloyhtiön saunassa.

Asiakkaaksi tultaessa jokaiselle tehdään henkilökohtainen ohjaussuunnitelma, johon kirjataan yksilölliset tavoitteet ja huomioidaan toiveet. Suunnitelmaa tarkistetaan yhdessä asiakkaan kanssa säännöllisesti ja arvioidaan tavoitteiden toteutumisesta.

Työntekijät tekevät tiivistä yhteistyötä eri verkostojen kanssa, kuten omaisten, vammaisten sosiaalityön, työ- ja päivätoimintojen, edunvalvojien, erityistyöntekijöiden sekä terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Ryhmäkodin asiakkaat käyttävät tavanomaisia terveyden- ja sairaanhoidon palveluja, käytettävissä ovat myös kehitysvammapoliklinikan palvelut. Hammashoito on järjestetty Kalasataman hyvinvointikeskuksessa.

Suurin osa asiakkaista käy arkisin työ- tai päivätoiminnassa sekä vapaa-ajan harrastuksissa. Tavoitteena on tukea asiakkaiden arkea yksilöllisesti keskittyen niihin vahvuuksiin ja tuen tarpeisiin joita asukkailla on. Ryhmäkodilla järjestetään kerran viikossa asukaskokous, jolloin erityisesti asioihin pääsee vaikuttamaan. Yhteinen toiminta lähtee asiakkaiden toiveista ja yhdessä suunnittelusta. Asiakkaiden kanssa tehdään esimerkiksi retkiä, vierailuja ja tutustumiskäyntejä.

Tavoitteena on tukea jokaista asukasta oman näköiseen turvalliseen, mielekkääseen, mahdollisimman itsenäiseen ja hyvään elämään.
31.10.2022 11:42