Suoraan sisältöön

Hyvösen ryhmäkoti

Kotkankatu 14-16 A 00510 Helsinki
Kartta, liikenneyhteys, esteettömyys 
PL 51776 00099 Helsingin kaupunki
Puh. 09 3104 3693, toimisto 
Faksi 09 3104 3242  
Johtava ohjaaja Lea Pöllä puh. 09 3104 3403

Hyvösen ryhmäkoti tarjoaa tilapäisasumista ja asumisharjoittelujaksoja Helsinkiläisille kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille. Ryhmäkodissa on lisäksi 4 vakinaisen asumisen paikkaa sekä lisäksi yksi paikka, joka on varattu kriisimajoitukseen. Ryhmäkodin kanssa samassa rapussa on myös 7 omissa asunnoissa asuvaa tukiasukasta, jotka saavat tarvitsemansa tuen ryhmäkodin henkilökunnalta.

Hyvösen ryhmäkoti on autetun asumisen yksikkö. Tämä tarkoittaa, että yksikössä on henkilökuntaa paikalla vuorokauden ympäri. Asukkaita tuetaan ja ohjataan kodin askareisiin, henkilökohtaiseen hygieniaan, vaatehuoltoon, työ- ja päivätoimintaan, harrastuksiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvissä asioissa. Ryhmäkodissa tarjotaan päivisin kaksi lämmintä ateriaa sekä aamu- että iltapalat. Ryhmäkodin ulkopuolella liikuttaessa ohjaajat ovat tarvittaessa asukkaan mukana.


Palvelut

Ryhmäkodissa on sekä yhden että kahden hengen huoneita. Huoneet ovat valmiiksi kalustettuja. Wc- ja suihkutilat ovat yhteiset. Jos asut ryhmäkodissamme pidemmän ajan, voit tuoda ryhmäkotiin myös omia kalusteitasi. Omien kalusteiden tuomisesta on hyvä keskustella ensin henkilökunnan kanssa.

Ryhmäkodin yhteisiä tiloja ovat tv-huoneet, wc:t ja kylpytilat, sauna, ruokasali ja keittiö. Ryhmäkodin tilat ovat kahdessa kerroksessa. Ryhmäkodissa on hissi, mutta ympäristö ei ole täysin esteetön. Talo on museoviraston suojelukohde. Talosta löytyy kynnyksiä ja vietereillä varustettuja käytävän ovia, jotka tekevät esimerkiksi joidenkin apuvälineiden kanssa liikkumisesta haastavaa.

Ryhmäkodin henkilökuntaan kuuluu yhdeksän työntekijää. Kodissa on seitsemän ohjaajaa, sairaanhoitaja ja vastaava ohjaaja. Arkiaamuisin työvuorossa on yleensä yksi ohjaaja ja vastaava ohjaaja. Iltaisin työvuorossa on kaksi ohjaajaa. Yövuorossa on yksi ohjaaja. Sairaanhoitaja tekee vuorotyötä, kuten ohjaajatkin. Ohjaajilla on sosiaali- tai terveysalan koulutus, tai muu soveltuva koulutus.

Ryhmäkodin läheisyydessä on parturi-kampaamo, elintarvikemyymälä, apteekki ja useita ravintoloita.

Erityispalvelut

Ryhmäkodissa on yksi huone, joka on varattu kriisimajoitukseen. Kriisipaikka on varattu sellaisia tilanteita varten, jossa kehitysvammainen kaupungin asukas tarvitsee majoitusta, esimerkiksi omaisen sairastumisen tai oman elämäntilanteen takia. Kriisitilanteessa on hyvä olla ensimmäisenä yhteydessä joko oman alueen sosiaalityöntekijään virka-aikoina ja virka-aikojen ulkopuolella sosiaalipäivystykseen.

  

Toiminta

Toiminnan tavoitteena on tukea asukkaiden osallistumista yhteiskuntaan, esimerkiksi työ- ja päivätoiminnan tai harrastusten kautta. Ryhmäkodissa harjoitellaan arjen asumistaitoja. Kodissa on mahdollista saada tukea ja ohjausta seuraavissa asioissa: lääkehoito, siivous, pyykinpesu, henkilökohtaisen hygienian hoito, kauppa- ja pankkiasiointi sekä saattoapua esimerkiksi lääkäri-, parturi- ja viranomaiskäynneille. Suurin osa asukkaista käy arkisin työ- tai päivätoiminnassa. Osalla asukkaista on tämän lisäksi myös säännöllisiä harrastuksia. Asukkaiden henkilökohtaisia päiväohjelmia tuetaan ja kannustetaan uusien harrastusten tai viriketoiminnan aloittamista.

Ryhmäkodissa on viikoittain asukkaiden siivouspäivä, jolloin asukkaat siivoavat omat huoneensa ohjaajien opastuksella ja avustuksella. Maanantaisin ja torstaisin voidaan käyttää taloyhtiön saunaa. Lisäksi ryhmäkodilla on oma sauna, jota lämmitetään viikonloppuisin. Tarvittaessa ohjaajilta saa tukea ja ohjausta peseytymiseen.

Tavoitteena on tukea asukkaiden arkea yksilöllisesti keskittyen niihin vahvuuksiin ja tuen tarpeisiin joita asukkailla on. Kerran viikossa järjestetään asukkaiden kahvikokous, joissa käsitellään kuulumisia ja ryhmäkodin ajankohtaisia tapahtumia. Kokouksessa asukkailla on mahdollisuus tuoda esiin toimintaan liittyviä toiveita tai kehittämisehdotuksia.

Asukkaiden itsenäistä  yhteistä toimintaa tuetaan kuten lautapelien pelaamista tai elokuvien katsomista. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään myös ohjaajien aloitteesta yhteistä toimintaa asukkaille. Kesäisin käydään mahdollisuuksien salliessa retkillä ja Linnanmäelläkin tulee kesän aikana käytyä useita kertoja.

 

Asumisharjoittelujaksot 

Asumisharjoittelujaksot voivat olla pituudeltaan kahdesta päivästä useampaan viikkoon. Asumisharjoittelujen aikana asiakkaan työ- ja päivätoiminta sekä harrastukset voivat jatkua tavalliseen tapaan. Tavoitteena on, että asiakkaat käyvät joko opiskelevat tai käyvät työ- ja päivätoiminnassa kuten muulloinkin. Asumisharjoittelujaksolla harjoitellaan ryhmässä toimimista ja arkisia asumistaitoja, kuten siivousta, vaatehuoltoa, ruokailua ja omasta hygieniasta huolehtimista.

Tilapäisasuminen

Ryhmäkoti tarjoaa tilapäisasumista niille kehitysvammaisille, joille ei juuri tällä hetkellä löydy pysyvää asumisratkaisua. Asumisen taustalla on yleisimmin äkillisesti muuttunut elämäntilanne.

Tilapäisasuminen ryhmäkodissa jatkuu niin kauan, kunnes uusi asumisratkaisu löytyy tai on mahdollisuus palata aikaisempaan asumismuotoon.

Asumisjakson varaaminen

Asumisjaksot varataan oman alueen sosiaalityöntekijän kautta. Kriisitilanteessa on hyvä olla ensimmäisenä yhteydessä joko oman alueen sosiaalityöntekijään virka-aikoina ja virka-ajan ulkopuolella sosiaalipäivystykseen.

Yhteistyö

Ryhmäkoti tekee tarvittaessa aktiivisesti yhteistyötä niiden muiden tahojen kanssa, jotka ovat läsnä asukkaan elämässä. Näitä tahoja voivat esimerkiksi olla:
-  Asukkaan omaiset
-  Työ- ja päivätoiminta
-  Vammaisneuvola (mm. terveydenhoitaja, lääkäri, psykologi, hammaslääkäri).
-  Terveysasema (mm. terveydenhoitajat, lääkärit, laboratoriot)
-  Muut erityistyöntekijät (psykiatrit, psykoterapeutit ja vammaispalveluiden seksuaaliterapeutti)
-  Hammashoito
-  Jalkahoito
-  Fysioterapia
-  Edunvalvonta25.02.2019 13:50