Suoraan sisältöön

Hermannin ryhmäkoti

Haukilahdenkuja 15 A 1, 00580 Helsinki
PL 8770
Puh.  09 3104 5033, toimisto 
hermanni.ryhmakoti@hel.fi   
Johtava ohjaaja Erica Renberg, puh. 09 3107 4291

Keväällä 2015 ovensa avannut Hermannin ryhmäkoti sijaitsee Hermannin kaupunginosassa, hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Palvelut

Hyvä sijainti mahdollistaa itsenäisten taitojen opettelun, sillä läheltä löytyy muun muassa ruokakauppoja, apteekki ja terveysasema. Ryhmäkoti sijaitsee HOASin opiskelija-asuntojen kanssa samassa kerrostalossa, omalla sisäänkäynnillä. Jokaisella asukkaalla on oma vuokra-asunto, jonka varustuksiin kuuluu 1-2 huonetta, minikeittiö ja kylpyhuone. Ryhmäkodin alakerrasta löytyy yhteinen keittiö, toisesta kerroksesta ohjaajien toimisto ja kolmannesta kerroksesta yhteiset oleskelutilat, jotka ovat asukkaiden aktiivisessa käytössä.

Toiminta

Hermannin ryhmäkodin toimina-ajatuksena on tukea asukkaita kohti itsenäistä elämää. Ryhmäkodissa annetaan nuorelle vastuuta oman elämän suunnittelusta ja toteutuksesta. Työntekijät antavat asukkaille tilaa, tietoa ja mahdollisuuden harjoitteluun ja oppimiseen. Toimintaa johtavia arvoja ovat yksilöllisyyden tukeminen, toisten kunnioittaminen ja itsemääräämisoikeus.

Suurin osa asukkaista on lapsuudenkotoa muuttaneita nuoria aikuisia, joten itsenäiseen elämään opastaminen ja siinä tukeminen on ohjauksessa yksi tärkeimmistä tavoitteista. Asukkaita tuetaan yksilöllisesti kohti itsenäisyyttä ja itsensä näköistä elämää.  Ohjaajat ohjaavat, tukevat ja kannustavat asukkaita kodinaskareissa, itsestä huolehtimisessa, asioinnissa, sosiaalisten suhteiden ylläpidossa ja luomisessa sekä mielekkään tekemisen löytämisessä.  Jokaista asukasta kannustetaan luomaan omannäköinen arki ja koti ilon ja onnistumisen kautta. Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeässä roolissa.

Yhteisessä käytössä olevien tilojen siisteydestä ja viihtyvyydessä vastaavat asiakkaat yhdessä ohjaajien kanssa. Vastuut tehtävistä ovat joka päivälle sovitut. Ryhmäkodin toiminta lähtee asiakkaiden tarpeista. Säännöllisesti järjestetään asukaspalaveri, jossa sovitaan yhteisistä asioista.  Ryhmäkoti tarjoaa osallistavaa toimintaa muun muassa retkien ja yhteisten elokuvahetkien muodossa. Asukkaita kannustetaan osallistumaan aktiivisesti yhteisiin toimintoihin niin ryhmäkodin sisällä kuin laajemmin yhteiskunnassa.
01.04.2020 09:10