Suoraan sisältöön

Majakan asuntoryhmän tarina

Majakka sai alkunsa syksyllä 2008, kun muutama itähelsinkiläinen kehitysvammaperhe alkoi miettiä nuortensa tulevaa asumisratkaisua. Nuoret olivat tuolloin pääosin 17–18-vuotiaita. Syntyi ajatus lähteä itse aktiivisesti edistämään hanketta, jossa ennestään tutut nuoret voisivat muuttaa yhteiseen asumisyksikköön, joka sijaitsisi hyvien liikenneyhteyksien varrella lähellä palveluita ja jossa jokainen saisi tarvitsemaansa tukea ja ohjausta. Jokaisella nuorella olisi oma koti, mutta tutut naapurit loisivat yhteisöllisyyttä, jotta yksinäisyys ei olisi ongelma.  

Sosiaaliviraston ASU-hanke antoi hankkeelle hyvät puitteet. Majakasta tuli pilotti, ensimmäistä kertaa lähdettiin toteuttamaan sellaista mallia, jossa kokemusasiantuntijat olivat vahvasti mukana, mutta kuitenkin niin, että kaupunki johti ja veti hanketta sekä toimii rakennuttajana.

Ensimmäinen haaste oli löytää Majakalle sopiva tontti. Majakkalaiset olivat itse aktiivisia tontin etsimisessä. Kesäkuussa 2010 selvisi, että Itä-Helsingistä Abraham Wetterin tieltä löytynyt tontti olisi tulevan Majakka-kodin sijaintipaikka.

Siitä alkoi rakennuksen suunnittelutyö, johon Majakka-perheet osallistuivat sosiaaliviraston työntekijöiden rinnalla. Yhdessä valmisteltiin tilaohjelmaa, ja sen jälkeen arkkitehti alkoi varsinaisen rakennuksen suunnittelun. Majakan asuntoryhmän 12 asuntoa yhteistiloineen sijaitsee omassa rapussa, kahdessa naapurirapussa on senioriasuntoja 55+ ikäisille helsinkiläisille. Kaikki Majakan asunnot ovat samanlaisia, kullakin asukkaalla on oma 38 neliön suuruinen asunto ja siihen kuuluva viherhuone. Alakerrassa on olohuone-ruokailutila ja henkilökunnan tilat, yläkerrassa sijaitsee saunaosasto.

Tulevat asukkaat pääsivät ensi kerran tutustumaan tulevaan kotiinsa jo ennen rakentamista niin sanotun kävelymallin avulla. Kallion virastotalon yhden kokoushuoneen lattialle tehtiin maalarinteipillä todellisen kokoinen asunnon pohjapiirros. Jo alkuvaiheessa pidettiin huolta myös siitä, että kalustemitoitukset vastaisivat kunkin asukkaan tarpeita – keittiökaapit ja ovisilmät ovat oikeilla korkeuksilla. Näin vältyttiin jälkeenpäin tehtäviltä – usein kalliilta – muutostöiltä. Sosiaalilautakunta kiittelikin hanketta sen kustannustehokkuudesta hyväksyessään hankesuunnitelman syksyllä 2012.

Vuonna 2013 alkoi rakennustyö, rakennuttajana oli ATT.  Suunnittelun ja rakentamisen ohessa vietiin läpi muuttovalmennus, jonka toteutti Kehitysvammaisten palvelusäätiö. Muuttovalmennuksessa tulevilla asukkailla ja heidän läheisillään oli tilaisuus valmentautua yhdessä ammattilaisten ohjauksessa tulevaan isoon elämänmuutokseen.

Rakennushanke valmistui elokuussa 2015 ja asukkaat pääsivät muuttamaan lokakuussa, avajaisia vietettiin 3.3.2016

Majakassa työskentelee viisi ohjaajaa, johtaja on yhteinen kahden muun asumisyksikön kanssa.

160416 / Liisa Vuorio21.04.2020 08:20