Flicka med ansiktsmask som håller i en blankett.

Vi kan bryta smittkedjorna tillsammans – ange uppgifter som behövs för smittspårningen på nätet

Om du har varit på coronavirustest och har konstaterats ha coronavirussmitta, får du uppgiften om smittan per sms. Du får också ett sms med en länk till en elektronisk blankett. På blanketten samlar den epidemiologiska verksamheten in uppgifter om personer som du har exponerat och annan viktig information som hjälper till med smittspårningen. Du ska identifiera dig med suomi.fi-identifikation för att använda blanketten.

Om du använder Coronablinkern får du öppningskoden per sms strax efter att du har lämnat in blanketten. Koden för Coronablinkern gäller i 4 timmar, och därför ber vi dig följa med dina sms. Sms med koder skickas mellan kl. 8–20.

Genom att på nätet ange behövliga uppgifter för smittspårning och genom att använda Coronablinkern försnabbar du betydligt brytandet av smittkedjorna.

Om du inte kan ange de uppgifter som behövs i smittspårningen på webblanketten, eller om koden du fått utifrån uppgifterna på webblanketten har blivit gammal, får du en ny öppningskod för Coronablinkern senast i samband med telefonsamtalet med smittspåraren.

Blanketten du får per sms gäller endast smittspårning. Om du behöver hjälp på grund av coronavirussymtom, ring coronavirusrådgivningen, tel. 09 310 10024 (dagligen 8–18). Om coronavirusrådgivningen är stängd och du inte kan vänta till följande dag, ring Jourhjälpen, tfn 116 117.

Snabba testresultat

För närvarande beställer dagligen upp till 2 500 Helsingforsbor coronatesttider på tjänsten Omaolo (omaolo.fi) eller genom att ringa coronavirusrådgivningen. Testtiden fås till samma dag och resultatet kommer i genomsnitt inom ett dygn. Av de testade har 4–5 procent fått smittan.

Det lönar sig alltså att låta sig bli testad med låg tröskel om du har symtom som tyder på coronavirus.

Mer information

  • Helsingfors - aktuellt om coronaviruset

Bild: Kimmo Brandt