TBE- och tetanusvaccin fås utan tidsbeställning

Från och med onsdagen 28.7 får Helsingforsborna TBE- och tetanusvacciner utan tidsbeställning vid Mässcentrets vaccinationspunkt (Bangårdsvägen 17, norra ingången).   

Vacciner ges onsdagar och torsdagar kl. 10–15.
Obs! Vaccinationspunkten i Mässcentret är överbelastad onsdagen den 18.8 och torsdagen den 19.8. Vi rekommenderar därför att du kommer till Mässcentret för TBE- och tetanusvaccination senare.

TBE-vaccinet skyddar mot fästingburen hjärninflammation

  • Receptet för vaccinet fås på den egna hälsostationen, t.ex. via tjänsten maisa.fi.
  • Vaccinet hämtas från apoteket.
  • Vaccinet tas med till vaccinationspunkten.   

TBE-vaccinet skyddar mot fästingburen hjärninflammation (TBE). TBE-vaccinet skyddar inte mot fästingar. Den vanligaste sjukdomen som sprids av fästingar är borrelios, och det finns inget vaccin mot det. De vaccinerade ska fortfarande skydda sig mot fästingbett. 

Det lönar sig att hålla tetanusvaccinet i kraft

  • Vaccinet ges utan recept vid Mässcentret.
  • Klienten behöver inte hämta vaccinet från apoteket.
  • Vaccinet är avgiftsfritt för klienten.

Barn får tetanusvaccinet i rådgivningen eller skolan. Vuxna behöver boostervacciner vid åldrarna 25, 45 och 65 år. Personer som är äldre än det får vaccinet med 10 års mellanrum. Man kan få tetanus t.ex. av ett djupt sticksår.

”Vi vill erbjuda Helsingforsborna ett lätt sätt att få TBE- och tetanusvacciner under sommaren. Under semesterperioden rör man på sig mycket och därför är det viktigt att vaccinerna är i kraft”, konstaterar Timo Lukkarinen, chefsläkaren för hälsostationerna.

Bild: Adobe Stock