Instruktör som gör minnesyoga på minnesmattan.

Välkommen på svenskspråkig minnesyoga i Kampen

På minnesyoga-timmen gör man yoga och kognitiva övningar samtidigt. Genom att röra på sig samtidigt som man gör till exempel räkneövningar aktiveras olika delar i hjärnan, vilket förbättrar minnet.

Minnesyoga arrangeras nu för första gången någonsin på svenska i Finland, vid Kampens servicecentral.

Övningar på en minnesmatta

Minnesyoga-timmen börjar med uppvärmning för kroppen och hjärnan, före man gör själva minnesövningarna. Övningarna görs på en minnesmatta som liknar en vanlig yogamatta, men med siffror, bokstäver och färger.

”Minnesyoga är både fysisk och psykisk träning, så man kan bli lite trött under timmen. Men vi har avslappning i slutet av timmen, så då hinner man lugna ner sig”, berättar instruktören och fysioterapeuten Linda Treuthardt.

Timmarna har varit populära och flera av deltagarna har berättat att de märkt skillnader i sitt minne efter att de gått kursen, som är sammanlagt 9 timmar.

”Vi har gjort ord-test med deltagarna före och efter kursen och största delen klarar av testet bättre efter kursen. Så något positivt har hänt under kursen”, fortsätter Linda.


Minnesmattor som används i minnesyoga

Först med svenskspråkig minnesyoga

Kampens servicecentral är första som ordnar minnesyoga på svenska. Speciellt för äldre personer och de med en början på minnesproblem är det viktigt att få instruktionerna på sitt modersmål.

”Inte bara de som märkt en försämring i sitt minne är välkomna, utan alla som vill träna minnet kan delta”, konstaterar dock Linda.

Följande svenskspråkiga minnesyoga börjar onsdagen den 25.3 i Kampens servicecentral, och kursen består av sammanlagt 9 timmar.

Anmälningar per telefon till Linda Treuthardt, tel. 09 310 44514.


DELA