Coronablinkern på telefonskärmen. Illustration från Institutet för hälsa och välfärd Coronablinkern video.

Sök dig till testning när Coronablinkern larmar även om du inte har några symtom

Rekommendationen till användare av Coronablinkern om att söka sig till testning utvidgades torsdagen den 4 mars. Nu uppmanas även symtomfria personer att söka sig till coronavirustest när de får ett larm.

När Coronablinkern larmar kan man behändigt boka tid till testning på omaolo.fi oavsett om man har symtom eller inte. De som får ett larm kan även boka tid genom att ringa coronavirusrådgivningen (varje dag kl. 8–18, tfn 09 310 10024).

Även symtomfria som fått kod för masscreening ska testas

Helsingfors tog i bruk masscreeningskoder den 4 mars. Koden skickas till personer som antas ha exponerats för coronaviruset som en del av en större grupp. Koden skickas som sms från Helsingfors epidemiologiska verksamhet.

Alla som får en masscreeningskod uppmanas söka sig till coronavirustestning. De som har fått en kod kan boka tid för testning i tjänsten Omaolo, oavsett om de har symtom eller inte. Om man inte kan använda Omaolo, kan man även boka tid för testning genom att ringa telefonnumret som bifogas med koden. 

”Testning med låg tröskel är ytterst viktigt för att besegra coronaviruset. Det är fint att den centrala kanalen för elektronisk tidsbokning Omaolo alltid gör det möjligt för Coronablinkerns användare och dem som har fått en masscreeningskod att boka tid”, kommenterar ledande överläkare Marja-Liisa Lommi.  

Under den senaste veckan har man genomfört i genomsnitt 2 700 coronavirustest per dag i Helsingfors. Antalet klienter har varit högt. Man söker sig till testning via tjänsten Omaolo eller coronavirusrådgivningen.

”Helsingforsborna har verkligen varit bra på att söka sig till coronavirustest. Det ska alla ha ett stort tack för, vi fortsätter på samma sätt”, säger Marja-Liisa Lommi.

Coronablinkern är en app som produceras av Institutet för hälsa och välfärd. Läs mer information på adressen  www.koronavilkku.fi/sv

Bild:  Institutet för hälsa och välfärd