Kvinna och vaccinerare diskuterar vid en vaccinationspunkt.

Personer som fyllt 70 år i riskgrupper erbjuds en fjärde coronavaccindos

Personer som fyllt 70 år och hör till riskgrupperna 1 och 2 kan nu få fjärde dosen vaccin mot covid-19. Vaccinet ges då minst tre månader gått från den senaste vaccineringen, och man behöver inte boka tid.

Vaccinationspunkternas adresser och öppettider finns på hel.fi/vaccinationen.

”Ålder och underliggande sjukdomar ökar risken för allvarlig covid-19. Därför vill vi garantera att de äldre personer som ingår i riskgrupperna får sin fjärde dos så fort som möjligt. Det går lätt att få vaccinet utan tidsbokning”, konstaterar chefsläkaren för hälsostationerna Timo Lukkarinen.

Fjärde vaccindosen även med tidsbokning nästa vecka

Tidsbokningen till den fjärde dosen öppnas nästa vecka för riskgrupper. Det det snabbaste sättet för att boka en tid är på adressen coronavaccinbokning.fi. Man kan även boka tid genom att ringa 09 310 46300 (vardagar kl. 8-16).

Visa upp ditt id eller FPA-kort vid vaccineringen

Visa upp ditt id eller FPA-kort vid vaccineringen. I samband med vaccinationen måste man visa upp intyg över att man hör till en riskgrupp, om någon frågar. Intyget kan vara en kopia av en sjukjournal eller uppgifter från Mina Kanta-sidorna.

Den som haft covid-19 behöver tillsvidare ingen fjärde dos

Tills vidare ges en äldre person inte en fjärde dos vaccin om personen har fått tre doser vaccin mot covid-19 och har haft coronavirussjukdomen.

Mer information:

Bild: Virpi Velin