Texten sluta googla dina symptom. Starta i Omaolo.

Omaolo utvidgas med frågeformulär om allmänna symtom samt misstanke om könssjukdom

Från och med oktober är det möjligt att i webbtjänsten Omaolo fylla i ett allmänt symtomformulär eller få symtombedömning vid misstanke om könssjukdom.

"Det är fint att vi kan erbjuda helsingforsbor nya tjänster", kommenterar utvecklaröverläkaren Marja-Liisa Lommi.

"Det allmänna symtomformuläret bygger avsevärt ut tjänsten, som redan tidigare fungerat bra", fortsätter Lommi.


Allmänt symtomformulär

Ibland kan det vara svårt att peka ut störande besvär eller så lider man av flera besvär samtidigt. Om du inte kan hitta det rätta symtomet bland alternativen i Omaolo, kan du fylla i ett allmänt frågeformulär om symtom.

Formuläret används för att kartlägga problemet. Med formuläret samlar man in viktiga förhandsuppgifter, som hjälper yrkesutbildade att bedöma vårdbehovet och huruvida det är brådskande.


Misstanke om könssjukdom

Alla könssjukdomar kan till en början vara latenta och inte framkalla symtom. Därför är det skäl att uppsöka vård även vid blotta misstanken. Om du är nervös inför läkarbesök eller undersökningar, kan du för bedömning av symtomen fylla i ett frågeformulär i Omaolo.

Första utredningen avslöjar om situationen är akut och om det till exempel är skäl att uppsöka professionell vård.


Redan 15 symtombedömningar

För närvarande kan man i tjänsten Omaolo göra 15 olika symtombedömningar, exempelvis för huvudvärk, luftvägsinflammation, urinvägsinflammation, halsbränna och smärta i nedre ryggen.

Om det räcker med egenvårdsanvisningar, kan elektroniska symtombedömningar göras utan inloggning. Om det inte är fallet och klienten vill få professionell respons på sin situation, är också inloggning möjlig.

Hälsostationerna i Helsingfors svarar på klienternas frågor så snabbt som möjligt. Meddelanden som skickas in vardagar före kl. 16 besvaras samma dag.

Omaolo hjälper också till vid användning av socialtjänster. Klienterna kan ta reda på om de har rätt till stöd för närståendevård, färdtjänst eller personlig assistans.

Symtombedömningarna i Omaolo bygger på Förlags Ab Duodecims medicinska databas, det vill säga på den senaste forskningsinformationen. I dagsläget når Omaolo ut till cirka 2,5 miljoner människor i Finland.

Webbtjänsten Omaolo finns på adressen www.omaolo.fi. För att komma till den svenskspråkiga versionen välj ”SV” uppe i högra hörnet. Det finns även en länk till Omaolo på alla hälsostationers webbplats på adressen www.hel.fi/halsostationer.

DELA