Kvinna som vaccinerar en man.

Möjligt att förkorta intervallet mellan coronavaccindoserna till sex veckor

Från och med den 3 september är det möjligt att förkorta intervallet mellan den första och andra dosen av coronavaccin till sex veckor. För närvarande är vaccinintervallet 6–12 veckor. Man kan ändra tiden för den andra vaccindosen på adressen  coronavaccinbokning.fi eller per telefon på 09 310 46300 vardagar kl. 8–18.

”På grund av smittläget erbjuder vi nu möjligheten att få den andra vaccindosen redan sex veckor efter den första dosen. Ett kortare dosintervall är dock inte möjligt och vaccinintervallet kontrolleras på vaccinationspunkten”, konstaterar Timo Lukkarinen, chefsläkaren för hälsostationerna.   

Den andra vaccindosen kan endast fås med tidsbokning och endast på Helsingfors vaccinationspunkter på Busholmen, i Malm, i Mässcentret och i Kvarnbäcken.

Första dosen av coronavaccinet fås utan tidsbokning på Helsingfors järnvägsstation den 6–7 september

Helsingforsbor kan få coronavaccin utan tidsbeställning på popup-vaccinationspunkten på Helsingfors järnvägsstation måndagen den 6 september kl. 11–15 och tisdagen den 7 september kl. 15–19.

Vaccinationspunkten finns i järnvägsstationens centralhall nära huvudingången och Forex-butiken. På popup-vaccinationspunkten kan man endast få första dosen av coronavaccinet.

”Järnvägsstationen ligger verkligen på ett centralt läge och det rör sig mycket folk där. Tisdagen den 7 september är järnvägsstationens popup-vaccinationspunkt öppen till klockan 19, så man kan till exempel vaccinera sig på väg hem från jobbet”, säger Lukkarinen.

På popup-vaccinationspunkten får man vaccinet genom att visa upp sitt ID- eller FPA-kort. Efter att man vaccinerats ska man stanna kvar för observation i 15 minuter. Coronavaccinet är avgiftsfritt.

Det finns även popup-vaccinationspunkter runt om i Helsingfors, till exempel i köpcentrum och bibliotek. Information om popup-vaccinationspunkterna finns på webbplatsen Popup-vaccinationspunkter som uppdateras hela tiden.

Mer information

Coronavaccination för Helsingforsbor – coronavaccination.hel.fi
Popup-vaccinationspunkter