Smittspårning i Berghälls ämbetshus.

Fortfarande många fall av coronasmitta – Låt oss bekämpa epidemin tillsammans

Antalet coronavirusfall i Helsingfors ligger för närvarande på en hög nivå och ökar en aning. Bekanta metoder hjälper till med att bekämpa coronaviruset. Genom att agera rätt skyddar vi både oss själva och våra närstående. Du kan påskynda spårningsarbetet genom att fylla i en webblankett.

Coronavaccinet skyddar effektivt

”Jag kan varmt rekommendera coronavaccin till alla som ännu inte har tagit det. Vaccin är det bästa sättet att undvika allvarlig covdi19-infektion och minska smittorisken”, uppmuntrar Sanna Isosomppi, överläkare för den epidemiologiska verksamheten.

Du kan enkelt boka tid till coronavaccination på adressen coronavaccinbokning.fi eller genom att ringa tidsbokningens telefonnummer (09 310 46300 vardagar kl. 8–16). Mer information om vaccinationerna finns på Helsingfors Coronavaccination-sida. 

Ansiktsmasker, handsprit och säkerhetsavstånd behövs fortfarande

Vid sidan om vaccination kan du fortfarande skydda dig mot coronaviruset på andra bekanta sätt. Sanna Isosomppi rekommenderar att man iakttar god hand- och hosthygien, till exempel genom att använda handsprit.

”Det lönar sig även att använda ansiktsmask, om det är svårt att undvika närkontakt. Jag rekommenderar att man fortfarande håller säkerhetsavstånd i mån av möjlighet”, berättar Isosomppi. 

”Om du får symtom som tyder på coronavirusinfektion, bör du stanna hemma. På så sätt undviker vi att även andra luftvägsinfektioner sprids.”

Har du exponerats eller smittats? – Ifyllandet av webblankett hjälper spridningsarbetet

Alla Helsingforsbor som exponerats för eller smittats med coronaviruset får ett sms från den epidemiologiska verksamheten med en länk till en webblankett där man ber om väsentlig information om smittan. Ifyllandet av blanketten påskyndar spårningsarbetet väsentligt.

De som exponerats och smittats kontaktas även senare per telefon.

Enkelt att få komma till coronavirustest

Du kan enkelt boka tid till coronavirustest i omaolo.fi-tjänsten eller genom att ringa coronavirusrådgivningen (tfn 09 310 10024, varje dag kl. 8–18). Närmare anvisningar om hur du söker dig till testning finns på Coronavirustestning i Helsingfors.

Tack alla helsingforsare

Helsingforsborna har varit bra på att söka sig till coronavaccination och -tester. 

”Helsingforsarna har agerat ansvarsfullt under coronatiden. Tack allihopa! Vi fortsätter tillsammans på samma linje”, tackar Sanna Isosomppi.  

Helsingfors coronasidor finns på adressen www.hel.fi/coronavirus.