Coronablinker kan laddas ner gratis från de vanliga appbutikerna

Ladda ner appen Coronablinkern till din telefon

Smarttelefonapplikationen Coronablinkern som ska göra det lättare att bryta smittkedjor har publicerats. Coronablinker kan laddas ner gratis från de vanliga appbutikerna.

Coronablinkern finns tillgänglig på finska och svenska. Den engelskspråkiga versionen kommer ut senare på hösten.

Skydda dig själv och dina närstående

Med hjälp av Coronablinkern kan människor själva bidra till att förhindra spridningen av viruset och skydda sin egen och sina närståendes hälsa. Med hjälp av applikationen går det snabbare att nå personer som exponerats för viruset.

Ifall en person som laddat ner Coronablinkern blir smittad, kan man genom de uppgifter som appen samlat in hitta de mobiltelefoner som varit i närheten av den smittade inom de senaste två veckorna. Coronablinkern samlar inte in personuppgifter eller platsinformation.

Det är frivilligt att använda Coronablinkern, men ju fler som använder den, desto större nytta medför den.

”Jag rekommenderar starkt att så många som möjligt tar Coronablinkern i bruk” säger chefen för social- och hälsovårdssektorn Juha Jolkkonen.

”Jag hoppas också att appen gör det lättare för Helsingfors stads hälsovårdsexperter att hitta personer som exponerats. Det är dock fortsättningsvis viktigt att vi fortsätter med de gamla bekanta metoderna för att förebygga coronaviruset, t.ex. god hand- och hosthygien och tillräckliga säkerhetsavstånd”, tillägger Jolkkonen.

Appen är tillgänglig fr.o.m. 31.8.

Coronablinkern kan laddas ner från appbutikerna. Den hittas inte nödvändigtvis genast med appbutikernas sökfunktioner. Man kan dock omedelbart ladda ner appen via länkarna på webbplatsen koronavilkku.fi. På webbplatsen finns också mer information om appen.

Appen har utvecklats av teknologiföretaget Solita. I utvecklingsarbetet deltar förutom THL även SHM, FPA och SoteDigi Oy.