Jämställdhet viktigt även för de äldre – Kampen och Kinaborg är med i Setas regnbågscertifikat

Kampens och Kinaborgs servicecentraler är de första inom social- och hälsovårdssektorn som piloterar Setas regnbågscertifikat. Samarbetet mellan servicecentralerna och Seta började på hösten 2018 och fortsätter till september.

Syftet med pilotprojektet är att främja jämställdhet och inkludering bland kunderna och personalen samt att förebygga diskriminering vid servicecentralerna. Genom att delta i projektet lovar Kampens och Kinaborgs servicecentraler att främja jämställdhet i all sin verksamhet.

- Vi vill vara föregångare inom ämnen som berör jämställdhet, säger både Kinaborgs direktör Sari Hedman och socialhandledaren Saara Kallo. Vi uppmuntrar även stadens andra servicecentraler att komma med.

- Vi har samarbetat med Seta tidigare. När vi hörde om piloten angående regnbågscertifikatet ville vi genast vara med. Ämnet är mycket viktigt för oss, säger direktören för Kampens servicecentral Tuija Epäilys och socialhandledaren Jenni Turunen.

- Vi vill att alla kunder ska känna sig säkra, välkomna och trivas konstaterar sedan Sari, Saara, Tuija och Jenni tillsammans.

Som en del av certifieringen utarbetar servicecentralerna en handlingsplan som innehåller konkreta mål och åtgärder för att ta hänsyn till samt främja mångfald.

- En certifierad organisation ser spektrumet av mångfald och främjar mänskliga rättigheter på en gräsrotsnivå, konstaterar koordinatorn för Setas seniorarbete Touko Niinimäki.

Pride-veckans program vid Kinaborgs och Kampens servicecentraler

Kinaborgs servicecentral deltar i Pride för tredje gången och har ett omfattande programutbud. Förberedelserna påbörjades redan i början av juni. Även Kampen har mångsidigt program.

Kinaborgs servicecentral deltar även i huvudevenemanget, alltså Pride-paraden, lördagen den 29.6.

- Alla är välkomna att gå i paraden med Kinaborg. Ta med ett stort gäng! Vi ses på gården vid Kinaborgs servicecentral den 29.6 kl. 10 och går därifrån in till centrum, uppmuntrar Sari och Saara.

Programmet (ordnas på finska):

Kinaborgs servicecentral

  • Personalen vid servicecentralens café skapar en Pride-bakelse. Du kan köpa bakelsen i Kinaborgs café. Alla är välkomna!
  • Litteratur med regnbågstema är framme i biblioteket hela veckan.
  • Onsdagen den 26.6 är det Pride-dag i Kinaborg. På programmet finns bl.a. ett minnescafé för Setas seniorer kl. 11. Dagen kulminerar med ett Pride-disco kl. 13.
  • Lördagen den 29.6 deltar Kinaborg i Pride-paraden. Start kl. 10 från Kinaborg.

Kampens servicecentral

  • Tisdagen den 25.6 kl. 13-15 dansas det till tonerna av Bel-Amin och det blir en riktig karneval. Bästa utstyrseln belönas.
  • Onsdagen den 26.6 kl. 12 är det pysselstund med Pride-tema. Huset bjuder på material.
  • Onsdagen den 26.6 kl. 14-15 sjungs det sånger om världens, livets och levandets mångfald.
  • Torsdagen den 27.6 kl. 13 är det frågesport med Pride-tema.

Helsingfors stad tar i beaktande främjandet av jämställdhet som arbetsgivare samt i servicen staden erbjuder invånarna.