Klienthandledare Tuija Takala instruerar klienterna vid Kvarnbäckens vaccinationsenhet

Helsingforsborna har bokat influensavaccinationstider aktivt – vaccineringsdagar läggs till

18 800 Helsingforsbor tog influensavaccinet under första vaccinationsveckan. Sammanlagt har redan över 45 000 tider bokats. Vacciner ges fram till 4.12.

På grund av den enorma populariteten fortsätter influensavaccineringarna i Busholmens, Munksnäs och Gustafsgårds vaccinationsenheter 30.11–4.12. Vacciner ges måndag–torsdag kl. 8–16 och på fredagen kl. 8–15. Tidsbeställningen för extraveckan öppnas torsdagen 19.11.

Influensavacciner ges även i alla vaccinationsenheter inkommande lördag 21.11 kl. 8–16. Vaccinationstider för lördagen kan bokas från och med tisdagen 17.11.

Vaccinationer ges i år endast med tidsbeställning. Klienterna har gett bra feedback om bl.a. goda praktiska arrangemang i vaccinationsenheterna och den trevliga personalen.

– Helsingforsborna har varit mycket aktiva i att boka vaccinationstider. Utifrån de bokade tiderna har vi redan uppnått vår målsättning på 45 000 vaccinerade personer. Vacciner har reserverats för alla som tillhör riskgrupper och det finns tillräckligt av dem, berättar sjukvårdaren Minni Minkkinen.

– Tyvärr har populariteten också orsakat överbelastning i telefontjänsten och det finns fortfarande dröjsmål i återuppringningen. Vi ringer dock tillbaka till alla. Om möjligt lönar det sig att boka tid på nätet, fortsätter Minkkinen.

På grund av coronapandemin är det i år speciellt viktigt att möjligast många tar influensavaccinet.

– Influensavaccinet skyddar mot influensa, dess alvarliga former och följdsjukdomar. Det lönar sig att ta vaccinet för att skydda både sig själv och sina närmaste, berättar specialläkare Elina Erra.

– Med aktiv vaccinering försöker vi se till att influensasäsongen skulle vara så lindrig som möjligt, fortsätter Erra.

De som hör till riskgrupper och deras närmaste kan boka tider för avgiftsfria influensavaccinationer antingen elektronisk på influensavccination.hel.fi eller genom att ringa vardagar kl. 8–16, tfn 09 310 46300.

Ytterligare information om Helsingforsbornas influensavacciner kan läsas på influenssavaccination.hel.fi.

Bild: Virpi Velin