Bild från Malms hälsostation.

Helsingforsare kan få provtagningstid för coronavirus redan till samma dag

Det finns gott om provtagningstider för coronavirus i Helsingfors. För närvarande (9.9) får man en provtagningstid redan samma eller följande dag.

Även testresultaten fås snabbare än tidigare. I nuläget får helsingforsarna sina resultat i genomsnitt på två dagar.

”Klienten har rätt att få resultatet inom en rimlig tid. Den försnabbade analyseringen av coronaproven underlättar experternas spårningsarbete när det gäller exponering och smittor, vilket blir svårare med tiden”, säger chefsläkare för hälsostationerna Timo Lukkarinen.

Låg tröskel till att bli testad

Timo Lukkarinen uppmuntrar helsingforsare i alla åldrar att söka sig till provtagningen med låg tröskel om typiska coronasymtom förekommer. Det är även viktigt att fortfarande iaktta god hand- och hostningshygien och säkerhetsavstånd.  

Till coronavirussymtomen hör t.ex. feber, hosta, huvudvärk, illamående, diarré, muskelvärk, halsont, snuva, andningssvårigheter eller förlust av smak- eller luktsinnet.

Vuxna (16 år och äldre) kan boka provtagningstid genom att göra en symtombedömning för coronavirusinfektion på www.omaolo.fi. Man kan även boka en provtagningstid för personer i alla åldrar genom att ringa coronavirusrådgivningen, som är öppen dagligen kl. 8–18, tfn 09 310 10024. Övriga tider kan man i akuta fall kontakta Jourhjälpen, tfn 116 117. 

Avboka en oanvänd tid

Om du inte kan komma till en bokad provtagning, vänligen kom ihåg att avboka tiden så att någon annan kan använda den. Provtagningstiden kan avbokas på www.hel.fi/coronatest

Ytterligare information: www.hel.fi/coronavirus 

Bild: Kimmo Brandt