Kvinna går mot ingången till en vaccinationspunkt.

Det är enkelt att få coronavaccinet i Helsingfors och det lönar sig att ta vaccinet nu

I Helsingfors fås coronavaccin på såväl ordinarie vaccinationspunkter som på popup-punkter runt om i staden utan tidsbokning. Popup-punkter finns bland annat i köpcentrum och bibliotek. Coronavaccinet fås vid över tio vaccinationspunkter runt om i staden.

Enligt Timo Lukkarinen, chefsläkare för Helsingfors stads hälsostationer, lönar det sig att söka sig till vaccination nu, om man ännu inte har vaccinerats.

- Även om färre än tidigare söker sig till test, ökar antalet fall ändå. Coronaviruset sprider sig i synnerhet bland ovaccinerade och framträder nu när samhället öppnas upp allt mer, berättar Lukkarinen.

 - Vissa kanske tänker att det handlar om ”flunsa” i deras åldersgrupp, men så är inte fallet. Även unga vuxna hamnar allt emellanåt på intensivvården, tillägger Lukkarinen.

 - Vaccinet skyddar väldigt bra mot allvarliga sjukdomsformer som orsakas av coronaviruset, påminner Lukkarinen.

Enligt THL har ovaccinerade 12–79-åringar behövt sjukhusvård på grund av coronavirussmitta 14 gånger oftare än personer i samma åldersgrupp som fått två vaccindoser. Av de som behövde sjukhusvård i september var 74 procent ovaccinerade. Risken för att behöva sjukhusvård har varit störst bland ovaccinerade 50–79-åringar och 18-faldig i jämförelse med personer i samma åldersgrupp som vaccinerats med två doser.

Helsingforsarna har vaccinerat sig lite mer aktivt än resten av landet

För närvarande har 85 procent av alla 12 år fyllda Helsingforsbor fått första dosen och 78 procent av dem fått båda doserna. Hela landets vaccinationstäckning är 84,5 procent för första dosen och 74,1 procent för båda doserna.

Lukkarinen tackar Helsingforsborna för att de aktivt har sökt sig till vaccination och uppmuntrar ovaccinerade att ta vaccinet.

- I Helsingfors har man varit bra på att söka sig till vaccination, men det går fortfarande att förbättra vaccinationstäckningen, säger Lukkarinen.

- Popup-punkterna har besökts av 500–1 200 personer per vecka. Vi skulle kunna vaccinera ännu fler på våra popup-punkter, tillägger Lukkarinen.

Mässcentrets vaccinationspunkt flyttar till Gamlas

Mässcentrets vaccinationspunkt betjänar sista dagen fredagen den 15 oktober. Vaccinationspunkten flyttar till Gamlas och öppnar sina dörrar den 18 oktober. Gamlas vaccinationspunkt finns på adressen Kaustbystigen 6 A. Man kan även söka sig till Gamlas vaccinationspunkt utan tidsbokning. Om du vill kan du också boka en tid.

- Mässcentret har fungerat utmärkt som vaccinationspunkt, men tyvärr har vi inte kunnat förlänga hyresavtalet, berättar Lukkarinen.

Mer information om coronavaccination: coronavaccination.hel.fi
Mer information om popup-vaccinationspunkterna: Popup-vaccinationspunkter

Bild: Virpi Velin