Coronavaccinationspunkten i Malm.

Coronavirusvaccination av 45–49-åriga Helsingforsbor inleds

Nästa grupp som står på tur för vaccinering mot coronaviruset är Helsingforsbor som i år fyller 45–49 år, det vill säga de som är födda åren 1972–1976.

Tidsbokningen för vaccination öppnar på måndag den 10 maj. Man kan boka tid till vaccinationen via webbplatsen coronavaccinbokning.fi eller genom att ringa tidsbokningens telefonnummer 09 310 46300.

Det snabbaste sättet att boka tid är på webben. Tidsbokningens telefonnummer är öppet vardagar klockan 8–18. Information om att vaccinationerna inleds kommer också att spridas via bland annat tidningsannonser.

Vaccinering sker vid Busholmens, Mässcentrums, Malms och Kvarnbäckens vaccinationsställen.

Närmare information om coronavaccineringen av Helsingforsbor finns på webbplatsen coronavaccination.hel.fi.

Vaccinationerna fortskrider allteftersom vaccindoser fås in

I Helsingfors utförs vaccinationer utan fördröjning allteftersom man får in vaccindoser. Redan 200 000 Helsingforsbor har fått sin första vaccindos.

Enligt Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna, påverkas coronaepidemins förlopp och varaktighet av hur bra vaccinationstäckningen ökar.

–  Redan nu kan vi se effekten av vaccinationerna inom de äldre åldersgrupperna. Man ska dock uppmärksamma att covid-19 inte är en sjukdom som endast drabbar äldre personer och att vaccineffekten inte är 100-procentig. Därför bör så många som möjligt av oss gå och vaccinera sig, så att epidemin en dag kan ta slut och vi kan få tillbaka en mer normal vardag, berättar Lukkarinen. 

I Helsingfors används två olika vaccin. Just nu vaccineras 16–64-åringar med Pfizers vaccin. De som är 65 år och äldre vaccineras med AstraZenecas vaccin eller, om de så önskar, med Pfizers vaccin. Valet kan göras i samband med tidsbokningen både på nätet och per telefon. Man kan inte välja vaccin på plats vid vaccinationsstället.

Vaccinet ges i två doser. Enligt rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd ges vaccindoserna med 12 veckors mellanrum. Vaccinationen är avgiftsfri och frivillig.

Personer som redan har varit smittade av coronaviruset erbjuds vaccination när det har gått minst sex månader efter att symtomen började eller smittan konstaterades.

Läs mera:
Coronavaccination för Helsingforsbor


Bild: Virpi Velin