En sjukvårdare går utanför Dals sjukhus

Coronavirussmittor på en avdelning i Dals sjukhus

På avdelning 10 i Dals sjukhus har konstaterats coronavirussmittor. Sex patienter har blivit smittade. Den första smittan konstaterades 25.11.

Samtliga patienter på avdelningen har testas för coronavirus. Även samtliga anställda på avdelningen kommer att testas.

Som försiktighetsåtgärd har hela avdelningen isolerats och patienterna sköts i sina egna rum. Sjukvårdarna använder komplett coronaskyddsutrustning i samtliga situationer. Nya patienter tas inte in till avdelning för närvarande.

– Vi förhåller oss allvarligt till situationen. Vi har hela tiden följt skyddsåtgärderna noggrant, säger chefsläkare vid Helsingfors sjukhus Laura Pikkarainen.

Vi har varit i kontakt med patienternas anhöriga och de har blivit informerade om situationen. Anhöriga kan för tillfället inte besöka avdelningen.

– Vi reder som bäst ut smittokällan, men vi vet ännu inte mer om den, fortsätter Pikkarainen.

Dals sjukhus har avdelningar inom akutgeriatri, traumarehabilitering, infektionsvård och inom fortsatt rehabilitering för patienter med störningar i hjärngenomblödningen. I Dal har utöver centraliserats sjukhusvård av klienter med allvarlig coronasmitta. I Dal finns sammanlagt 302 vårdplatser. På sjukhusområdet finns också Dals coronahälsostation, hjälpmedelsutlåning, geriatriska polikliniken, missbrukar- och psykiatriska tjänster samt enheten för HUS -bilddiagnostik.

 Bild: Marja Väänänen