Ingången till Storkärrs sjukhus

Coronavirussmittor har konstaterats på en avdelning i Storkärrs sjukhus

På avdelning 23 i Storkärrs sjukhus har konstaterats coronavirussmittor. Tio patienter har blivit smittade av coronaviruset och samtliga patienter på avdelningen kan ha exponerats. På avdelningen finns 28 patienter. Den första smittan konstaterades söndagen 22.8.

Som försiktighetsåtgärd har samtliga patienter på avdelningen testats för coronavirus.

– På grund av deltavarianten som sprids väldigt enkelt testas patienterna ännu en gång efter några dagar. Även personalen testas för coronaviruset. Vi gör allt vi kan för att bekämpa epidemin, berättar Laura Pikkarainen, Chefsläkare vid Helsingfors sjukhus.

Av de insjuknade patienterna har ca hälften fullt vaccinationsskydd, de har alltså fått två vacciner.

– Symtomen hos de insjuknade patienterna är för närvarande lindriga och vi vet att två vaccindoser skyddar bra mot allvarlig coronavirussjukdom. Vi följer också noggrant med hur patienterna på avdelningen mår, berättar Pikkarainen.

Även flera anställda har exponerats för smittan.

– De exponerade anställda har inte fullt vaccinationsskydd och de har därför försatts i karantän. Vi uppmuntrar samtliga anställda att låta vaccinera sig. Vi erbjuder sjukhusets personal möjlighet att vaccinera sig också på arbetsplatsen. Det är ytterst viktigt att så många som möjligt tar båda vaccindoserna, säger Pikkarainen.

Som försiktighetsåtgärd har avdelningen i fråga isolerats och patienterna sköts i sina egna rum. För närvarande tas inga nya patienter till avdelningen.

Vi har varit i kontakt med anhöriga till de patienter som har blivit smittade och exponerade, och de har blivit informerade om situationen.

– För närvarande är det förbjudet att besöka avdelningen. Anhöriga kan vara i kontakt med patienterna t.ex. per telefon. Man kan också fråga vårdarna om hur den anhöriga mår, berättar Pikkarainen.

Storkärrs sjukhus har åtta bäddavdelningar och sammanlagt 200 sjukplatser. Sjukhuset har avdelningar för hospis- och palliativ vård, akut geriatrisk vård, rehabilitering och missbrukspatienter.

Bild: Virpi Velin