En sjukvårdare går mot sjukhusets ytterdörr.

Coronavirussmittor har konstaterats på en avdelning i Dals sjukhus

På avdelning 4 i Dals sjukhus har konstaterats coronavirussmittor. Fyra patienter har blivit smittade. Den första smittan konstaterades 23.2.

Samtliga patienter på avdelningen har testats för coronavirus. Även samtliga anställda på avdelningen kommer att testas.

– Vi vet ännu inte med säkerhet varifrån smittan kom. Den epidemiologiska enheten reder ut smittkällan. Enligt de preliminära laboratorieresultaten är det inte fråga om ett muterat virus, berättar chefsläkare vid Helsingfors sjukhus Laura Pikkarainen.

Som försiktighetsåtgärd har avdelningen i fråga isolerats och patienterna sköts i sina egna rum. Sjukvårdarna använder komplett coronaskyddsutrustning i samtliga situationer. Nya patienter tas för närvarande inte in till avdelning.

Vi har varit i kontakt med anhöriga till de patienter som har blivit smittade, och de har blivit informerade om situationen.

– För närvarande är det förbjudet att besöka avdelningen. De anhöriga kan vara i kontakt med patienterna  t.ex. per telefon. Man kan också fråga vårdarna om hur den anhöriga mår, berättar Pikkarainen.

I Dals sjukhus finns avdelningar för akutgeriatri, traumarehabilitering, fortsatt rehabilitering för klienter med störningar i hjärnans blodcirkulation samt infektionsvård. I Dal har utöver centraliserats sjukhusvård av klienter med allvarlig coronasmitta. I Dal finns sammanlagt 302 patientplatser. På sjukhusområdet finns också Dals coronahälsostation, missbrukar- och mentalvårdstjänster, enheten för HUS-bilddiagnostik.

Bild: Marja Väänänen