En gul skylt som visar vägen till coronavaccinationen.

Coronavacciner ges utan tidsbeställning inkommande lördag i Helsingfors

Helsingforsborna kan inkommande lördag 17.7 få coronavaccinet utan tidsbeställning. Den första dosen kan fås vid alla vaccinationspunkter i Helsingfors kl. 9.15–17.00. 

Vaccinationspunkterna i Helsingfors finns på Busholmen (Stillahavsgatan 6 L3), Malm (Stadin ammattiopisto, Gamla Helsingevägen/Ladugårdsvägen 16), Mässcentret (norra ingången, Messuparkki, Bangårdsvägen 17) och Kvarnbäcken (Metropolias campus, Kvarnbäcksvägen 1). Man ska ha med sig ett ID- eller FPA-kort. Närmare instruktioner finns på www.hel.fi/rokotukseen.

Boosterdoser ges på lördagen normalt endast till personer som har beställt en tid för andra dosen.

Direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster Leena Turpeinen uppmuntrar alla 16-åringar och personer som är äldre än det samt de i åldern 12–15 år som tillhör en riskgrupp att ta vaccinet, om de ännu inte har gjort det.

– Nu kan man besöka vaccinationspunkten i samband med en lördagspromenad eller -körning eller fast i grupp. Vi testar det här nu för första gången inkommande lördag och beroende på resultaten kan vi möjligen erbjuda det som ett mer permanent alternativ, berättar Turpeinen.

– Vi strävar efter att på alla sätt göra det enkelt och tillgängligt att ta vaccinet. Vi kommer att i fortsättningen erbjuda vacciner t.ex. vid popup-punkter. Vi berättar senare mer om våra popup-punkter, fortsätter Turpeinen.

I Helsingfors finns nu gott om vaccinationstider tillgängliga och man får tid till den dag man önskar.

– Helsingfors har under senaste tiden fått gott om vacciner och det finns mera tider tillgängliga än vad som bokas. Därför strävar vi efter att på alla sätt uppmuntra Helsingforsborna och de som bor i Helsingfors i en längre tid att ta vaccinet, berättar Turpeinen.

För närvarande har 65 procent av Helsingforsborna fått första dosen av coronavirusvaccinet. Av 70-åringar och äldre än det har redan över 90 procent fått den första dosen. Hos 50–69-åringar ä vaccinationstäckningen för första dosen 80–90 procent, hos 35–49-åringar 70–80 procent och 20–34-åringar 60–70 procent.

Nästa vecka skickas ett sms om coronavaccinationerna till personer som har haft infektionen

Under nästa vecka får de Helsingforsbor som har haft coronavirussmittan och vars symtom började eller infektionen konstaterades för minst två månader sedan ett sms om vaccinationerna. För närvarande erbjuds de insjuknade vacciner två månader efter att smittan konstaterades.

Ytterligare information om coronavirusvaccination av Helsingforsbor: coronavaccination.hel.fi.

 Bild: Virpi Velin