En axel med ett plåster.

Coronavaccination med andra dosen inleds vid gymnasier och yrkesutbildning

Studerande vid gymnasier och yrkesläroanstalter kan få coronavaccinets andra dos från och med den 13 oktober, huvudsakligen vid sin egen läroanstalt. Studerande kan även få sin andra vaccindos vid vaccinationspunkter eller popup-vaccinationspunkter.

Vaccinationen erbjuds vid läroanstalterna till alla studerande oberoende av i vilken kommun de bor. Vaccinationerna inleds vid de första gymnasierna och yrkesläroanstalterna 13–15 oktober och fortsätter under vecka 43. Närmare information om tidtabeller ges via Wilma-systemet. Ingen tidsbokning krävs för vaccination vid läroanstalterna.

Vaccinationstäckningen för första vaccindosen bland 16–19-åringar i Helsingfors är 78 procent.

Elever som har fått den första vaccindosen på en av stadens vaccinationspunkter kan få den andra vaccindosen vid läroanstalten, så länge det har gått sex veckor mellan vaccinationerna.

Studerande har nu även möjlighet att få sin första vaccindos, om de ännu inte har fått den.

”Coronavaccinets skyddseffekt stiger till en utmärkt nivå först efter andra dosen. Därför hoppas vi att ungdomarna flitigt söker sig till att ta den andra dosen. Nu är det verkligen enkelt att få vaccinet vid läroanstalterna. Vaccinets skydd ser till att de kan fortsätta studera i närundervisning och delta i evenemang som är viktiga för dem”, konstaterar ledande överläkare Timo Carpèn.

I fortsättningen kan 16–19-åringar även vaccinera sig vid vaccinationspunkter utan tidsbokning. Om en vårdnadshavare vill vara med vid vaccinationen, ska den tas på en vaccinationspunkt. Man kan också boka tid till vaccination på adressen coronavaccinbokning.fi eller genom att ringa tfn 09 310 46300 (vardagar kl. 8–16). Vårdnadshavare kan också boka tid för minderåriga barn.

Information om alla vaccinationspunkter och popup-vaccinationspunkter finns på adressen hel.fi/vaccinationen.

Vid vaccinering av barn och unga används Pfizers eller Modernas vaccin. I enlighet med THL:s riktlinjer får män och pojkar under 30 år Pfizers vaccin. Om en man under 30 år har fått sin första vaccindos av Modernas vaccin, får han den andra vaccindosen av Pfizers vaccin. Mer information om vaccin finns på THL:s webbplats.

Ungdomar kan själv bestämma om de vill bli vaccinerade. Om en ung person inte själv vill eller kan fatta ett beslut om vaccinationen, behövs vårdnadshavarnas samtycke för att ge coronavaccinet. Samtycket ges med denna blankett.

Om ett barn eller en ung person över 10 år behöver ett coronaintyg men inte kan ladda ner eller skriva ut det från Mina Kanta-sidorna, kan man hämta intyget från en av Helsingfors vaccinationspunkter utan tidsbokning.

Bild: Virpi Velin