Karta över området där Kronohagens testningspunkt finns.

Coronaprovtagningen i Kronohagen betjänar från och med den 13 augusti

Provtagningsstället för coronavirus i Kronohagen påbörjade sin verksamhet torsdagen den 13 augusti på Estnäsgatan 2. Provtagningen har öppet må–fr kl. 8–16 och från och med vecka 34 (17.8) även lö–sö kl. 8–16.

Provtagningen har en egen ingång på våning 0 vid innergården. Dit kommer man genom portgången. Vid provtagningen finns inga andra hälsostationstjänster.

Man kommer till coronaprovtagningen med remiss

Klienterna kan själv boka tid för coronaprovtagning genom att göra en symptombedömning på www.omaolo.fi.

Klienterna kan söka sig till provtagningen även genom att ringa till coronavirusrådgivningen, som har öppet dagligen kl. 8–18, tfn 09 310 10024. 

Ifall coronavirusrådgivningen är stängd och symtomen är milda, vänta till nästa dag. Ifall saken inte kan vänta på att coronavirusrådgivningen öppnar, eller det är fråga om någon annan brådskande sjukdom, får du betjäning av Jourhjälpen tfn 116 117.

I akuta fall ring nödnumret 112.

Ifall symptom förekommer ska man inte vänta med att ta ett coronavirustest. Symptomen är feber, hosta, halsont, andnöd, muskelvärk, trötthet, huvudvärk, snuva, illamående och diarré, samt förlust av lukt- och smaksinnet.

Gör så här då du anländer till testet

  • Anländ i tid till testet. Väktaren släpper in dig för provtagning.
  • Om du åker med lokaltrafik till testet, till exempel med metro, behåll en god handhygien under resan.
  • Se till att du hostar och nyser i en engångsnäsduk eller i ärmen, inte i händerna, håll ett säkerhetsavstånd på två meter till andra medresenärer.
  • Skydda andningsvägarna med till exempel en duk, tygmask eller ett kirurgiskt munskydd.

Helsingfors ökar kapaciteten för coronaprovtagning

Under sommaren har efterfrågan på coronarådgivning och -tester ökat. Helsingfors stad svarar på detta genom att öka provtagningskapaciteten. För att hitta exponerade och insjuknade samt för att hindra spridningen av epidemin är det viktigt med tillräcklig testning.

Förutom i Kronohagen finns stadens egna coronaprovtagningar just nu i Östra centrum, Gamlas, Dal och Malm. Inom en snar framtid öppnas en provtagning även på Busholmen. HUSLAB ansvarar för provtagningen och undersökningen av proven. Därtill har HUS en provtagningspunkt i Mejlans och vid det nya barnsjukhuset.

Tilläggsinformation:

Provtagningspunkten för coronavirus i Östra centrum flyttar till Revalsplanen

Stadens coronasidor

Nyheten uppdaterades 24.8.2020 angående öppettider för coronavirusrådgivningen.