Boka på nätet tid till coronavirusprov

Den som misstänker att ha fått coronavirussmittan kan nu vid behov boka tid till ett coronavirusprov genom att göra en symtombedömning på omaolo.fi. Det går också att söka sig till provtagning genom att ringa coronavirusrådgivningen eller Jourhjälpen. 

Coronavirussinfektionens symtom är feber, hosta, halsont, snuva, andnöd, förlust av lukt- eller smaksinne samt diarré eller magont.

"Jag vill uppmuntra Helsingforsbor som lider av symtom typiska för coronavirusinfektion att söka sig till provtagning", säger Leena Turpeinen, direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster.

"Genom den elektroniska tidsbeställningen kommer man lättare och snabbare till coronatest. Symtombedömningen går att göra på nätet dygnet runt. Narturligtvis är jag också glad över att våra sakkunniga kan använda sin arbetstid till andra uppgifter", berättar Timo Lukkarinen, chefsläkaren för hälsostationerna. 

Coronavirustesten som bokas via nätet görs i Östra centrum (Revalsplanen 1 B). Provtagningspunkten i Östra centrum har öppet må–fr kl. 8–18 och lö–sö kl. 11–18.

Provtagningspunkten i Östra centrum fungerar med tidsbeställning

Provtagningspunkten i Östra centrum har goda lokaltrafikförbindelser. En karta på läget av provtagningspunktens ingång finns nedan.

Provtagningspunkten i Östra centrum har goda lokaltrafikförbindelser.

Provtagningen betjänar vardagar kl. 8-18 och på veckoslut kl. 11-18.

Vi ber att klienterna kommer i tid till testet. Väktaren släpper in klienterna. 

Ett annat sätt att söka sig till coronavirustestet är att ringa coronavirusrådgivningen, tfn 310 10024 (vardagar kl. 7-16) och övriga tider till Jourhjälpen tfn 116 117. 

Alla Helsingforsbor med symtom i andningsorganen eller diarré med feber och illamående och som behöver läkarbedömning hänvisas till coronahälsostationer. Symtom i andningsorganen är till exempel hosta, halsont, snuva och feber. Patienter med dessa symtom vårdas inte på andra hälsostationer.

Nyheten har uppdateras 20.5 angående veckoslutets ändrade öppettider.
Nyheten har uppdateras 1.6 angående coronavirusrådgivningens ändrade öppettider.
Nyheten har preciserats 8.6 angående beskrivningen av symtom.
Nyheten har preciserats 6.8.