Boka på nätet tid till coronavirusprov

Den som misstänker att ha fått coronavirussmittan kan nu vid behov boka tid till ett coronavirusprov genom att göra en symtombedömning på omaolo.fi. Det går också att söka sig till provtagning genom att ringa coronavirusrådgivningen eller Jourhjälpen. 

Coronavirussinfektionens symtom är feber, hosta, halsont, snuva, andnöd, förlust av lukt- eller smaksinne samt diarré eller magont.

"Jag vill uppmuntra Helsingforsbor som lider av symtom typiska för coronavirusinfektion att söka sig till provtagning", säger Leena Turpeinen, direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster.

"Genom den elektroniska tidsbeställningen kommer man lättare och snabbare till coronatest. Symtombedömningen går att göra på nätet dygnet runt. Narturligtvis är jag också glad över att våra sakkunniga kan använda sin arbetstid till andra uppgifter", berättar Timo Lukkarinen, chefsläkaren för hälsostationerna. 

Coronavirustesten som bokas via nätet görs på kulturhuset Stoa i Östra centrum. Stoas testningspunkt betjänar både vardagar och helger.

Stoas testningspunkt fungerar med tidsbeställning

Stoa ligger i Östra centrum på adressen Åbohusvägen 1.

Karta över Östra centrum och var Stoa ligger.

Provtagningen betjänar vardagar kl. 8-18 och på veckoslut kl. 11-18.

Testningspunkten är på Stoa i arbetarinstitutets lokaler. Ingången till testningspunkten sker inte via bibliotekets huvudingång, utan från sidodörren. Skyltningen vid huvudingången visar vägen.

Vi ber att klienterna kommer i tid till testet. Väktaren släpper in klienterna. 

Ett annat sätt att söka sig till coronavirustestet är att ringa coronavirusrådgivningen, tfn 310 10024 (vardagar kl. 7-20) och övriga tider till Jourhjälpen tfn 116 117. 

Alla Helsingforsbor som har symtom i andningsorganen och som behöver en läkarbedömning hänvisas till Dals eller Malms coronahälsostation. På de övriga hälsostationerna i sköts inte patienter med symtom i andningsorganen.

Karta: Servicekarta/OpenStreetMap

Nyheten har uppdateras 20.5 angående veckoslutets ändrade öppettider.

DELA