Coronatestning

Antalet coronavirussmittor har ökat kraftigt i Helsingfors

I Helsingfors konstaterades igår 274 nya coronavirussmittor. Antalet smittor är utan tvekan det högsta som har konstaterats inom ett dygn under hela epidemin. Det föregående högsta dagliga antalet var nyligen 202 infektioner.

Nu lönar det sig att låta sig bli testad med väldigt låg tröskel om man har ens lindriga symtom som är typiska för coronaviruset. Man får inte gå till arbetsplatsen, skolan eller daghemmet om man har ens lindriga symtom.

Av de testade har ca 5 procent coronavirussmitta. I Helsingfors finns lediga testtider under hela måndagen (1.3).

Enligt direktören för hälsovårds- och missbrukartjänster Leena Turpeinen ska man inte fundera på om det finns skäl att låta testa sig.

– När sportloven håller på att ta slut finns det risken att coronavirusepidemin igen sprider sig när människorna är tillbaka på arbetsplatsen, i skolorna och daghemmen. Det finns nu verkligen skäl att låta testa sig om man har ens lindriga symtom som tyder på förkylning. Om man har symtom ska man komma ihåg att stanna hemma. Alla som har möjlighet till distansarbete ska nu om möjligt föredra det, säger Turpeinen.

Man ska också komma ihåg andra skyddsåtgärder.

– Det finns nu ett omfattande utbrott av coronavirus. Det är ytterst viktigt att tvätta händerna och hålla avstånd. Alla som är över 12 år gamla ska ha munskydd vid alla närkontakter utanför hemmet. Och senast nu lönar det sig att ladda ner Coronablinkern. Även övriga rekommendationer och begränsningar ska absolut följas, säger Turpeinen.

– Man ska minimera antalet sociala kontakter. Om man alls är osäker på om man följer rekommendationer och begräsningar ska man hellre vara extra försiktig, fortsätter Turpeinen.

Människorna har låtit testa sig aktivt under de senaste dagarna. Under de aktivaste dagarna förra veckan gjordes det över 3 000 tester dagligen.

– Det är fint att man låter testa sig och vi hoppas att det fortsätter, säger Turpeinen.

I Helsingfors är incidensen nu 335 infektioner per 100 000 invånare under 14 dygn.

Symtom på coronavirus kan vara huvudvärk, störningar i lukt- eller smaksinnet, snuva, nästäppa, hosta, andnöd, kraftlöshet, trötthet, muskelsmärta, halsont, grov känsla i halsen, feber, illamående, uppkastning och diarré.

Koronaprovtagning i Helsingfors

Giltiga begränsningar och rekommendationer