Västra terminalen 2.

Ändringar för färjepassagerare som anländer till Helsingfors

Alla färjepassagerare behöver inte längre stanna i frivillig karantän eller söka sig till coronatest i Finland. Nu kan man också komma ombord med vaccinationsintyg. Resenärer ska dock fortfarande delta i en hälsokontroll i Helsingfors hamn.

Av färjepassagerare som anländer till Helsingfors krävs intyg på coronavaccin, negativt coronatest eller genomgången covid-19-infektion i samband med ombordstigningen.

Så här undviker du karantän vid ankomst

Du behöver inte bli i frivillig karantän om du fått en fullständig vaccinationsserie (minst 2 veckor sedan den sista vaccindosen), om du har haft covid-19-infektion under de senaste sex månaderna, eller om du har haft covid-19-infektion och fått en vaccindos (för minst en vecka sedan) av en vaccinationsserie som består av två doser.

Listan på accepterade vaccin finns på THL:s webbplats www.thl.fi längs länkstigen Teman/ Infektionssjukdomar och vaccinationer/ Aktuellt/ Aktuellt om coronaviruset/ Resor och coronaviruspandemin.

Karantänen kan förkortas med test 

Om du endast har fått den första vaccindosen av en vaccinationsserie som innefattar två doser eller om du har ett negativt testresultat (mindre än 72 timmar sedan testet) ska du stanna i frivillig karantän i 14 dygn när du anländer till Finland. Detta gäller även för barn.

Du kan förkorta karantänens längd med ett test i Finland. Ta ett coronavirustest under din frivilliga karantän tidigast 72 timmar efter ankomsten till landet.

Använd Finentry

Gör din ankomst till Finland smidigare redan före din resa genom Finentry-tjänsten (finentry.fi/sv). I tjänsten kan du

  • boka tid till coronavirustest som görs i Finland
  • få ett SMS med anvisningar om hur man kommer till testet
  • få ett SMS med coronavirustestets resultat.

Ytterligare information