Ryhmä jumppaa.

Yle och Helsingfors kommer med aktiverande Gympastund i vardagarna

Yle och Helsingfors stad uppmuntrar finländare att röra på sig hemma under coronaepidemin. Tack vare Gympastunderna som börjar 6.4 på TV2 och Yle Arenan kan åskådarna motionera dagligen och sköta om sin funktionsförmåga i den avvikande situationen.

Den pågående coronaepidemin kan snabbt minska på rörligheten, öka ensamheten och sänka funktionsförmågan. Särskilt äldre människor behöver i nuläget hjälp, rutiner och något att göra. Internet är fullt av anvisningar för hemgymnastik och -träning, men alla hittar inte innehållen på webben, utan behöver innehåll i tv-sändningsflödet.

”På Yle har vi av såväl privatpersoner som organisationer tagit emot tiotals idéer och önskemål som gäller rörligheten hos äldre människor som håller sig hemma. Det är fint att vi i samverkan med Helsingfors stad kan tillgodose önskemålen i snabb takt och ordna så att människor kan värna om sin fysiska prestationsförmåga och sitt orkande med hjälp av tv:n, till och med flera gånger om dagen”, konstaterar Panu Pokkinen, som är direktör för enheten Sport och evenemang vid Yle.

”Vi har fått väldigt många önskemål av stadsborna om att producera motionsanvisningar och videoklipp nu när idrottsplatserna och -tjänsterna är stängda. Normalt leder våra idrottsinstruktörer varje vecka tiotals motionskurser för människor i olika åldrar. Särskilt äldre helsingforsare har skickat in önskemål om tv-sändningar på Yle. Vi är glada att vi hittade ett sätt att kombinera kunskaperna hos Yle och våra idrottstjänster.  Trots den avvikande situationen är det viktigt att det är enkelt och roligt att sätta i gång. Med hjälp av samarbetet levererar vi motionsmöjligheterna direkt in i vardagsrummen”, gläder sig Tommi Laitio, som är chef för Helsingfors stads kultur- och fritidssektor.

Gympastunderna leds av Helsingfors stads idrottsinstruktörer och avsnitten på tio minuter bjuder på motionsstunder som kan genomföras enkelt i hemmet och särskilt med tanke på behoven hos äldre människor och distansjobbare som är i behov av pausaktiviteter. Gympastunderna sänds på TV2 vardagsmorgnar kl. 8.50 från och med måndagen den 6 april och i repris samma eftermiddag kl. 15.50. Hela veckans gympastunder sänds i repris tolvtiden på lördagar.

Alla Gympastund-avsnitt och även annat motionsinnehåll kan också ses på Yle Arenan. Skriftliga anvisningar för varje avsnitt publiceras i Text-tv på sidan 600 och på Yle Sportens webbsidor. 

Gympastundernas innehåll har planerats lämplit för en så stor del av finländarna som möjligt, oberoende av startnivå eller -kondition. Av samma träning erbjuds olika alternativ för hemmamotionärerna. Varje Gympastund har också ett eget tema för att göra gympatipsen så mångsidiga som möjligt.