Under höstlovet erbjuder Helsingfors gott om gratis evenemang och aktiviteter för barn och unga

Under höstlovsveckan ordnas över 80 evenemang för barn och unga i Helsingfors. Största delen av stadens evenemang under höstlovet är avgiftsfria och även avgiftsbelagda upplevelser är förmånliga. Hela utbudet för höstlovet har nu samlats ihop för första gången på webbplatsen tapahtumat.hel.fi/sv/. I Helsingfors börjar de svenska skolornas höstlov torsdagen 21 oktober och slutar söndagen 24 oktober.

I Helsingfors kan man fira höstlovet på över 80 olika sätt. Evenemang för barnfamiljer och unga finns runt om i Helsingfors. Evenemangen ordas i olika områden i stan på ungdomsgårdar, motionsplatser, bibliotek, kulturcenter och museer. Stadens alla höstlovsevenemang har samlats ihop på webbplatsen tapahtumat.hel.fi/sv/

Konstverkstäder och motion för barnfamiljer

För barnfamiljer ordnas olika konstverkstäder och motionsaktiviteter. I Barnens stad på Helsingfors stadsmuseum kan hela familjen bekanta sig med Helsingfors historia genom att pyssla tillsammans. Den 17 oktober går man Helt åt skogen! på Annegården som omvandlas till en byggplats med konst där man kan såga, spika och måla. På Malms kulturhus deltar hela familjen i en rolig hinderbana och orientering med kontroller 18 oktober från klockan 10.

På biblioteken spelar man konsol- och brädspel, knåpar ihop reflexer och tygväskor samt löser detektivuppgifter under höstlovet. Under EasySport-veckan i Tölö sporthall får barn i lågstadieåldern pröva på olika racket- och bollspel och tricks för blotta glädjen att röra på sig. Också stadens simhallar har öppet under höstlovet.

Ungdomar deltar i att planera och ordna höstlovsevenemang

Ungdomsgårdar ordnar aktiviteter under höstlovet tillsammans med unga. Till exempel Action Day Savela är en evenemangsdag som ungdomar ordnar på Rönnbacka ungdomspark 18 oktober klockan 13–17. Programmet innehåller bubbelfotboll, en hoppborg, sumobrottning, ansiktsmålning, målsparkstävling, pingis, fånga flaggan och många andra tävlingar. Under höstlovet får unga planera ett rymningsrum på Gamlasgården för andra ungdomar att spela samt bygga ett ljuskonstverk på Cittertorget.

På Tiivistämö ordnas Mätä-festen 21 och 22 oktober, där unga artister, DJ:ar och filmmakare kan komma fram. På höstlovsutbudet på Tiivistämö lördagen 23 oktober finns också Cledos konsert, som är gratis.

På Motionskvarnen firas FunActions och NYT-motionens gemensamma höstfest 20 oktober klockan 16 till 20 där de unga kan pröva på olika idrottsgrenar. Även höstlovsläger för barn och unga har varit efterfrågade och är redan till största delen fullbokade.

Höstlovsprogram på svenska

På Nordsjö bibliotek ordnas årets sötaste dag med extra mycket svenskspråkiga godsaker. Välkommen med på en färgglad godisresa för hela familjen 23 oktober klockan 10 till 13!

Nordhuset bjuder dessutom också på många fina filmer under höstlovsveckan. Berts dagbok 21 oktober klockan 12 och Ainbo 22 oktober klockan 15 är avgiftsfria och öppna för alla. Den 20 oktober visas till exempel Pelle Svanslös klockan 10, Lasse-Majas detektivbyrå klockan 12 och Nelly Rapp-monsteragenten klockan 15. Dessa filmer är gratis och är avsedda för skolklasser och daghemsgrupper och kräver platsbokning på adressen kultus.fi.

De svenska ungdomsgårdarna har öppet också under höstlovet 21 och 22 oktober. Ungdomsgården Drumsö har öppen verksamhet från klockan 11–17 för årskurs 3 till 6. Sandels har öppen verksamhet klockan 12–17 för årskurs 3 och äldre och ungdomsgården Rastis har öppen verksamhet klockan 16–22.30 för årskurs 7 och äldre.

Se hela utbudet för höstlovet: tapahtumat.hel.fi/sv/

Nyheten har publicerats den 8.10. och har uppdaterats den 14.10.