Helsingfors tar hand om säkerheten på badstranden.

Till havs, stranden eller en ö – Ahti guidar till ett härligt marint Helsingfors

Helsingfors stränder och öar är nu som bäst. Vattenledstrafiken började gradvis redan i maj och fortsätter nu enligt de normala tidtabellerna. Till exempel Skanslandet, Mjölö och Lonnan erbjuder alla härlig marin stämning och sysselsättning. Förutom de bekanta och säkra objekten hittas även alldeles nya rekreationsställen på den nya mobiltjänsten Ahti.

I sommar kommer den nya och växande mobiltjänsten Ahti att erbjuda medborgarna goda tips till att röra sig på vatten, stränder och öar. Med smarttelefonen kan man via Ahti hitta ett trevligt marint café, en glasskiosk eller restaurang, svalkande badstrand eller fast en marin bastu.

Vattenledstrafiken i Helsingfors började gradvis redan i maj, tidtabellerna finns även denna sommar i HRT:s ruttguide. Från och med denna sommar kan man till exempel i Rönnskär tälta under veckans alla dagar. På Mjölö passar tältning ypperligt för barnfamiljer och Skanslandets specialitet är däremot tentsile-tältning, det vill säga tält som fästs i träd.

Ett försök, där båtfarande helsingforsbor för första gången kan hyra ut sin egen båtplats till en kortfristig besökare, gläder båtfarande turister. Försöket genomförs först anspråkslöst vid Helsingfors stads båtplatser på Tjärholmen. Läget kan kollas i Ahti.

Under sommaren tilläggs även redskap för marina intressen, så som kajaker och sup-bräden i tjänsten Ahti.

Badstränder och nya tjänster

Undantagssituationen som orsakats av coronan observeras på badstränderna enligt instruktioner som fåtts av Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf. Det finns en ny utomhusmotionsplats och promenadväg längs badstranden i Sandstrand och senare öppnar ett nytt vattensportcenter sin verksamhet på området. Skogsyoga arrangeras i Skanslandet.
Nya företagare började sin verksamhet i fjol på Ugnsholmen och Rönnskär, i år njuter man av nya tjänster på Fagerholm i Sibbo samt i hamnen i Skatudden.

Lilla ön Skatakobben som nyss öppnats är helt och hållet ett restaurangområde. Dit kan man åka med farkost från Kolerabassängen vid Salutorget och resan räcker sju minuter. Helsingin Risteilypalvelut ansvarar för båttrafiken och verksamheten på ön.

Ahti är en del av Helsingfors stads mångåriga marina strategi och ett steg mot bättre digitala tjänster för alla som rör sig till sjöss.

”Helsingfors unika öar och strandområden erbjuder en plats för återhämtning såväl för frisksportare i Helsingfors som också för företagsverksamhet. Det är som en minisemester att göra en utflykt till en ö. Jag rekommenderar”, gläds Minttu Perttula, projektchef för Helsingfors marina strategi.

Mer information

Minttu Perttula, projektchef för Helsingfors marina strategi, tfn +358401831552, minttu.perttula@hel.fi

Ahti: ahti.hel.fi

Helsingfors stads marina strategi ger ända till 2030 riktlinjer för utveckling av utbud och dragkraft i skärgården och på strandområden. Målet är att förbättra marina tjänster och åtkomlighet av turistmål, främja marina evenemang samt fortsätta öppnandet av innerskärgården för rekreationsbruk. Helsingfors Biennal som tidigare planerats för detta år, genomförs nästa år 12.6.–26.9.2021 på Skanslandet och fastlandet. Enligt informationen just nu deltar alla offentliggjorda konstnärer i biennalen även 2021. Upplevelser som upplevs virtuellt kommer att vara en del av evenemanget.

Foto: Helsingfors stad.