Ben i strumpor i regnbågens färger.

Stadsorientera dig i Pride-paradens spår!

I år ordnas Pride-paraden inte på grund av coronasäkerhet men trots det syns och hörs Pride-anda! Helsingfors stads idrottstjänster har planerat och genomfört en Pride-kontrollbana med tio olika uppgifter där man uppmuntras att på sitt eget sätt och i sin egen familjekrets bekanta sig med Pride-årets teman och historia medan man motionerar på väg från en punkt till nästa.

Uppgifterna längs kontrollbanan är inspirerande, utmanande och givande. Du kan orientera dig gåendes, springandes, på stadscykel eller med andra kollektiva färdmedel, och banan kan avverkas i olika avsnitt. Banan följer Pride-paradens traditionella rutt och bidrar till gemenskap och fysisk aktivitet på egen hand.
Under undantagssommaren 2021 är det på egen hand som gäller: uppgifterna har placerats på utvalda kontrollpunkter så att de kan utföras säkert och med beaktande av omgivningen. Alla kan följa i den klassiska Helsinki Pride-paradens spår i egen takt och tryggt.

Kontroll 1 Senatstorget
Gå uppåt trapporna på ett valfritt sätt eller gå runt via Kyrkogatan och Unionsgatan längs rampen framför kyrkan och ta en selfie då du går till rutten. Du har utfört den första kontrollen och du har en bra stämning att gå till rutten i andan #prideliikkuu

Kontroll 2 Alexandersgatan
Innan du sätter i gång från Senatstorget till Mannerheimvägen, gissa hur mycket tid det tar att gå till korsningen med Mannerheimvägen. När du kommer fram, rulla dina axlar och tänj på nacken genom att vända huvuden lugnt i båda riktningar.

Kontroll 3 Mannerheimvägen
Det ritas en karta över övergångsställen att passera vid denna kontroll för att komma till början av Södra Esplanaden. Gå över så många övergångsställen som möjligt på vägen och stig på så många vita linjer på dem som möjligt.

Kontroll 4 Bänkar i Södra Esplanaden
Utför med hjälp av bänken sammanlagt följande 30 upprepningar för att hedra resan under 30 år av Helsingfors Pride-gemenskap (ursprunligen Helsingforsregionens Seta rf):
10 x situps
10 x böjningar åt sidan
10 x krök dig mot dina tår

Kontroll 5 Runebergs staty
Gå runt Runebergs minnesmärke i valfri stil men baklänges.

Kontroll 6 Kaserntorget
Hälsa minnesmärket Ljusbringaren på Kaserntorget som är den största stålstatyn i Finland. Samtidigt kan du spegla din egen bild mot piedestalen, nära inpå den eller längre bort. Stöda dig mot väggen eller stolpen med benen i vinkel på 90 graden och håll ställningen i par minuter.

Kontroll 7 Kirurgiska sjukhuset på Kaserngatan
Gissa hur länge det är sedan homosexualitet ströks ur klassifikationen av psykiska störningar i Finland? Du hittar det rätta svaret på adressen pride.fi Vilka tankar väcker detta? Diskutera ämnet. Sträcka samtidigt på nacken och axlarna genom att rulla huvudet från ett håll till ett annat.

Kontroll 8 Jungfrustigen
På Bergmansskvären finns det en lämpligt hög stenläggning där man kan tänja på vaderna. Samtidigt kan ni i ert sällskap väcka diskussion om det att det är 50 år sedan när straffbarhet av homosexuella gärningar ströks ur Finlands strafflag. Du kan läsa om ämnet på Pride-bloggen: https://pride.fi/pride-media/rikollisia-viela-50-vuotta-sitten-4/ (på finska). Vad tycker ni att man ännu borde ändra med tanke på lagen?

Kontroll 9 Brunnsparken
Brunnsparken är samlingsplatsen för många ungdomar. Visste du att Pride Helsingfors också erbjuder verksamhet som är särskilt riktad till ungdomar? Mer information om verksamheten finns: https://pride.fi/nuorten-pride/ (på finska). Utför en valfri glädjedans för att hedra det största människorätts- och kulturevenemanget i Finland! Glädjedansen kan innehålla till exempel ett hopp eller ett kärrhjul!

Kontroll 10 Kompasstorget
Ta selfie och beskriv med teckenspråk och miner hur nöjd du är av att ha utfört #prideliikkuu-orientering!