Får det lov att vara ett trevligare sportlov?

Sportlovet kommer – är du redo? Vi har sammanställt ett omfattande paket med tidsfördriv och tips för sportlovsfirare i alla åldrar. Helsingfors erbjuder många saker att se, uppleva och göra under sportlovsveckan 22-28 februari 2021. Programmet innehåller både virtuella tidsfördriv och tips för motion och utomhusaktiviteter på egen hand. Det finns också mycket med program som man kan delta i till exempel från hemsoffan. Hitta din grej på adressen tapahtumat.hel.fi !

Skidspåren och skridskobanorna lockar men man kan också orientera och göra snökonst under sportlovet

I år skämmer Helsingfors härliga snösituation bort de stadsbor som tycker om uteliv. Men om det är länge sen du skidade sist eller om du till exempel vill lära familjens små sportlovsfirare att skida, kan du repetera grunderna med vår instruktionsvideo. Vi har också gjort en instruktionsvideo om skridskoåkning. Stadens natur- och konstisbanor är i gott skick på grund av det fina vintervädret. Det är bara att stiga upp och gå ut!

Skidspåren och skridskobanorna i närheten av dig ser du på nätsidan ulkoliikunta.fi. På kartan finns dessutom skidspårens och skridskobanornas skick, och informationen uppdateras dagligen. Du kommer att bli förvånad över hur fina möjligheter till uteliv Helsingfors erbjuder sina invånare!

Du kan ta dig en rask promenad utomhus också mitt i stan, om du vill. Samtidigt kan du se fotoutställningen I Kronohagens kvarter på stadsdelens elskåp som berättar kvarterets historia omkring 100 år tillbaka i tiden.

Det vintriga Helsingfors står i centrum för sportlovets orienteringar, som kräver både snilleblixtar och noggrann syn. Kartan och instruktioner laddar du ned på nätet och sedan är du är redo för att leta efter orienteringskontroller i vinterns underland.
Får det vara en portion glittrande snödrivor, färggranna snöfjäll eller svävande spunnen snö? Sportlovets finaste konstjippo är garanterat Take away Unelmalumitehdas. Plocka med dig en avgiftsfri överraskningspåse full med snömålningsskatter och delta i en rimfrostig konstverkstad på distans.

Fotografering, CakeMasters och Talvituuba talkshow – online

Hur känns och ser coronavardagen ut? Vad är annorlunda än det brukade vara? Detta kan man begrunda med att delta i fotoprojektet Fr – for real som presenterar unga personers känslor och intryck i coronatider. Online-utställningen är kuraterad och den publiceras till exempel på Stoas hemsida efter sportlovet. Programmet deltar man i på distans.
CakeMasters-tävlingen som unga har planerat själva, arrangeras på distans. Dit hör tre regionala tävlingar. De bästa kakorna får pris och är med i finalen på @operaatiopulssi på Instagram.

Talvituuba är de ungas egna strömmade talkshow under sportlovet. Diskussionsämnen är till exempel aktivism, motion, musik, litteratur, aktuella teman och de ungas Helsingfors. Inbjudna gäster är unga och professionella från olika branscher, så som författaren Katja Kettu, ishockeyspelaren Anton Lundell (HIFK), filmregissören Jenni Toivonniemi och musikerna Notkea Rotta (Atomirotta) och Karoliina Niskanen (a.k.a. Mc Lehmä).

Skulpturteknik, direktsänd eller strömmad musik, bollspel, yoga, balett och mycket mer

Med Helsingfors konstmuseets strömningar kan man bekanta sig med till exempel skulpturteknik eller porträttmålning. Stadsorkestern bjuder på musik som lämpar sig för alla, antingen som direktsändningar eller inspelningar. I inspelningen av konserten Alppimuisto får vi höra både tekno- och barockmusik.

Du kan till exempel dansa, gympa, yoga under ledning av en instruktör hemma då det passar dig bäst. Aktiverande och inspirerande program för barn i lågstadieåldern finns på EasySport videorna som erbjuder hemmaträning för att öva upp motoriska färdigheter. Under danslektioner från Tiivistämö kombineras gemenskap med energiska streetdanser.

Dokumentärprogrammen Kansallisoopperan ja -baletin kulisseissa handlar om livet och människorna bakom scenen. På Operans och Balettens virtuella scener kan du se och höra hellånga inspelningar för barn. Nationaloperans och balettens danslektioner finns att få på nätet. Videorna innehåller både en balettlektion som man kan göra hemma och dans och pulshöjande övningar med världens starkaste – kan du gissa vem?

Med finns också lästips, spelklassiker och esportsturnering

Pelin paikka –inspelningarna introducerar dig i video- och PC-spelklassiker. Det utlovas bland annat Half Life och World of Warcraft-spel i sällskap av stadsbiblioteket och Heikki Marjomaa!

Tiivistämö Winter Games är en esportsturnering som kulmineras i strömmade finalmatcher. Vem som helst som är mellan 13 och 18 år kan delta i turneringen där man spelar Fortnite (duo) och Overwatch. Under turneringen får vi träffa esportstopparna Laura ”Lapa” Kyntäjä och Petja ”Masaa” Kantanen. På fredagen 26 februari berättar esportscoachen Niklas Hirvelä hur också du kan bli en professionell spelare!

Helmet läsutmaning 2021 uppmanar inte bara till att läsa utan också att ta itu med utmaningar i musik, film och spel. Bibliotek brädspelstips tar dig med på en resa vid brädspelsbordet! Helmet läsdiplomet ger boktips till läsare i olika åldrar. Även om du inte slutför ditt diplom kan du leta efter läsning som intresserar dig. Läsinspiratör Junior erbjuder lästips och böcker skräddarsydda för just dig. Boka en e-coachning eller en bokkasse som kan hämtas från biblioteket.

Ungas sportlov är virtuellt, vi träffas på Discord och Insta!

Bekanta ungdomsledare finns på plats på ungdomsgårdarnas Discord- och Instagram. Där finns utöver nån att tala med också tidsfördriv, till exempel spel och tävlingar med andra unga och ungdomsledare. Länkarna finns i ungdomsgårdarnas Instagramprofiler.

Från Instagramprofilerna hittar du också ungdomsledarnas telefonnummer. Du kan skicka whatsappmeddelanden eller ringa, om du har det slött eller om du vill ha nån att tala med. Om du vill tala anonymt med en pålitlig vuxen eller i gruppchatten med andra unga, kan du ta kontakt med Sekaisin-chatten (på finska). På adressen Unginfo.fi finns information om stödtelefoner och chattar på svenska.

Sportlovets hela program finns på nätet på adressen tapahtumat.hel.fi

Hela programmet finns samlat på adressen tapahtumat.hel.fi. Programändringar kan förekomma.

Ikraftvarande coronarestriktioner

På grund av coronasituationen erbjuder Helsingfors stad sportlovsprogram på nätet och utomhus. Den senaste informationen om coronarestriktioner och rekommendationer i Helsingfors finns här.

Publicerad 15 och updaterad 19.2.