Sportkvarnen. Bild: Sofie Jokinen

Specialtillstånd för toppidrottare att träna i Helsingfors idrottsanläggningar

Då coronakrisen förlängts och idrottsanläggningarna har varit stängda, har Helsingfors stad beslutit att försäkra toppidrottarnas möjlighet till träning. I beslutet har man tagit i beaktande speciellt sådana grenar som kräver speciella förhållanden och där motsvarande faciliteter inte finns tillgängliga t.ex. inom den privata sektorn.

Olympiska kommitténs stödidrottare och landslagsidrottare med tränare inom konståkning, damhockey, redskapsgymnastik, simhopp, brottning, badminton och korgboll har möjligheten att använda stiftelsen Jääkenttäsäätiös ishall i Sundholmen (Salmisaaren jäähalli), Urheiluhallit Oy:s Backasbrinkens simhall samt Helsingfors stads idrottshall Sportkvarnen och Brunakärrs idrottshall för träning.

Vid träningen bör idrottare och tränare binda sig till att följa rådande begränsningar. Helheten koordineras av Huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea. Endast personer på den föreslagna namnlistan är berättigade till träning. Idrottsanläggningarnas personal ansvarar för kontrollen vid inträde.

Tidigare har en del av Olympiska kommitténs stödidrottare och landslagsidrottare beviljats specialtillstånd att träna i Backasbrinkens simhall och Sportkvarnen. Idrottsgrenarna och idrottarna valdes på basis av de olympiska sommarspelen i Tokyo. All träning har skett under uppsikt i små grupper och under tränarnas ansvar. Helheten har koordinerats av Huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea.